Yle:n A-studiossa haastateltu kansanedustaja ja talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen totesi Kreikan talouskriisin kestäneen jo kuusi vuotta ja maksaneen 200 miljardia euroa. Turusen mukaan kaikki tämä  ollut vain ongelmien siirtämistä eteenpäin. Kreikan pitäminen eurossa on Turusen mukaan poliittinen ratkaisu, sillä eurojärjestelmä ei sovi kaikille.

– Tässä on mennyt kuusi vuotta ja oikeastaan mitään ei ole tapahtunut, ongelmaa on vain siirretty eteenpäin, Turunen muistutti heti haastattelun aluksi.

Toimittaja Susanna Päivärinta kysyi Turuselta, miten tämä suhtautuisi sitten siihen, että Kreikka saisi vielä lisää maksuaikaa ja velkojen korkoja laskettaisiin vaikka nollaan.

– Jos Kreikalle annetaan velkoja anteeksi, suomalaiset veronmaksajat joutuvat osaltaan maksamaan siitä ja mielestäni se ei ole oikein. Jos sitten tämmöiseen ratkaisuun päädytään, että pidennetään maksuaikaa ja siinä yhteydessä myöskin lasketaan korkoa, niin sekin on mielestäni parempi vaihtoehto kuin se, että leikataan velkapääomaa.

Turunen muistutti, että jo viime kesänä, kun perussuomalaiset tulivat hallitukseen, niin valtioneuvoston kanta oli se, että Kreikka voidaan heittää ulos eurojärjestelmästä.

– Suomi jäi tämän kantansa kanssa yksin. Tämä on vieläkin yksi työkalupakissa oleva asia. Se voisi olla Kreikalle itselleenkin parempi ratkaisu, että he palaavat omaan valuuttaan, Turunen totesi.

– Täytyy kysyä, miksi Kreikkaa pidetään eurojärjestelmässä mukana? Mielestäni paljon enemmän poliittisin kuin taloudellisin perustein. Kaikki näkevät, että Kreikka ei ole sopiva eurojärjestelmään taloudellisessa mielessä, mutta poliittisessa mielessä Kreikka halutaan pitää mukana. Näin siksi, ettei haluta tunnustaa sitä, että eurojärjestelmä ei sovikaan kaikille maille.  Ja sitten Brianniassa on EU-kansanäänestys ja sitä ennen ei poliittisessa mielessä saa tehdä tälläisiä ratkaisuja, Turunen muistutti.

Kreikan tukipaketti on jälleen esillä euroryhmän kokouksessa 24.5.

Katso haastattelu Ylen Areenasta >

SUOMEN UUTISET