

LEHTIKUVA
Kansalliseen turvallisuuteen suhtaudutaan nyt vakavasti – ”Jatkossa terrorismia voidaan entistä paremmin estää etukäteen”
Keskusrikospoliisi epäilee kolmen ulkomaalaistaustaisen miehen osallistuneen radikaali-islamistisen Isis-ryhmän toimintaan. Perussuomalaisten kansanedustaja, tiedusteluvalvontavaliokunnassakin vaikuttava Vilhelm Junnila kuitenkin vakuuttaa huolestuneille kansalaisille, että tämä hallitus panostaa sekä sisäiseen että ulkoiseen turvallisuuteen.
Helsingin käräjäoikeus vangitsi viime perjantaina kolme miestä epäiltynä terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta.
Asiaa tutkii keskusrikospoliisi. Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Salminen vahvistaa, että epäillyt eivät ole Suomen kansalaisia, mutta hän ei kommentoi taustoja tarkemmin eikä sitäkään, milloin henkilöt ovat tulleet Suomeen. Vangitut miehet ovat alle 40-vuotiaita, ja heidän osoitetietonsa johtavat pääkaupunkiseudulle.
Riskitaso noussut
Perussuomalaisten kansanedustaja, tiedusteluvalvontavaliokunnassakin vaikuttava Vilhelm Junnila toteaa, että hänelle ei tullut yllätyksenä se, että Suomessakin on Isis-ryhmään kytköksissä olevia henkilöitä.
Keskusrikospoliisi korostaa, että Suomeen ei kuitenkaan kohdistu välitöntä terrorismiuhkaa. Miesten jäljille päästiin suojelupoliisin tiedustelun kautta.
Junnila kiittelee poliisin ripeää toimintaa.
– Riskitaso Suomessa on kasvanut. Jos mietitään aiempien vuosien tapahtumia sekä sitä, kuinka vastaavat tapaukset ovat yleistyneet kansainvälisestikin, niin valitettavasti suurena yllätyksenä tapausta ei voi pitää.
Terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä on Suomessa tällä hetkellä noin 350. Kohdehenkilöiden lista ei ole pysyvä, vaan sille lisätään ja siltä poistetaan henkilöitä jatkuvan arviointityön perusteella.
Junnila muistuttaa, että Supon mukaan terrorismin uhka Suomessa on edelleen neliportaisen asteikon tasolla kaksi, eli kohonnut.
– Suomessa valitettavasti on erilaisia ääriryhmien toimijoita, joilla on halu ja kyky väkivaltaisten iskujen tekemiseen. Hallitus aikoo vahvistaa tiedustelulainsäädäntöä, jotta tiedustelumenetelmiä voidaan toteuttaa myös tilanteissa, joissa kotirauhan piirissä olevassa paikassa harjoitetaan vakavasti kansallista turvallisuutta vaarantavaa toimintaa, kuten terrori-iskun suunnittelua.
Taustalla maahanmuuttopolitiikan virheitä
Globaalien tapahtumien lisäksi osasyynä terroristisen uhan kohoamiselle Suomessa Junnila mainitsee aiempina vuosina, erityisesti viime vuosikymmenellä, Suomessa tehdyt maahanmuuttopolitiikan virheet.
Junnila nostaa esille kaksi lähimenneisyyden tapahtumaa. Syksyllä 2015 silloinen pääministeri Juha Sipilä ilmoitti antavansa Kempeleen-kotinsa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden käyttöön.
– Sipilän ilmoituksen jälkeen arabiankieliset uutiset levittivät Sipilän puheita pitkin Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa. Se vaikutti osaltaan laajamittaisen massamaahanmuuton vahvistumiseen. Tulijoita ilmestyi sittemmin Suomeen runsaasti. Monenkaan kohdalla tulijoiden taustoista ei saatu tietoa, ja silloiset päättäjät olivat avuttomia tällaisen uudenlaisen uhan edessä eikä lainsäädäntökään ollut ajan tasalla, Junnila sanoo.
Toisena kansanedustaja Junnila mainitsee osin salaisen suunnitelman al-Holin pakolaisleirillä olleiden, Isis-taistelijoiden kanssa toimineiden ja suomalaisiksi väitettyjen ihmisten kuljettamiseksi Suomeen.
– Suomeen siis ”pelastettiin” terroristien perheenjäseniä tai muuten ihmisiä terroristijärjestön liepeiltä. Siinä otettiin suuri riski. Toivon todella, että heidät on saatu sopeutettua suomalaiseen yhteiskuntaan, Junnila sanoo ja huomauttaa, että muissa Pohjoismaissa vastaavaan terroristiseen toimintaan osallistuneita henkilöitä on jo tuomittu erilaisista terrorismirikoksista.
– Näin tulee jatkossa toimia myös Suomessa, ja lainsäädäntöä ollaankin päivittämässä tältäkin osin.
Yhdessä hymistelemällä ongelmia ei ratkaista
Radikalisoituneiden ihmisten Suomessa oleskelun ja Suomeen pääsyn taustalla Junnila näkee myös eräänlaisen yhteiskunnallisen itsesensuurin ja ilmapiirin, jossa maahanmuuttopolitiikan keskeisistä ongelmista ei pitkään aikaan suostuttu puhumaan asian vaatimalla vakavuudella.
– Tämä tilanne on osaltaan johtanut siihen, että edes terrorismiin ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota, Junnila sanoo ja toteaa, että asiakeskustelua on usein haluttu johtaa sivuraiteille.
– Tiedän tämän omasta kokemuksestani. Vuonna 2019 vierailin puhujana Turun terrori-iskun uhrien muistotilaisuudessa puhumassa ekstremismiä vastaan. Esimerkiksi viime vuonna mediassakaan puheeni sisältöä ei haluttu huomioida, vaan keskityttiin vielä vuosia tilaisuuden jälkeen siihen, keitä henkilöitä mahdollisesti oli ollut yleisössä.
– Tämä kertoo paitsi politiikan polarisaatiosta myös siitä, että terrorismikin on jotenkin haluttu sivuuttaa, ikävänä yksityiskohtana, ja yhteiskunnallisessa keskustelussa on haluttu puhua vain ”kivoista” asioista. Yhteiskunnallisia ongelmia tai kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvia uhkia ei kuitenkaan voi ratkaista vain hymistelemällä iloisesti abstraktien ideaalien ympärillä.
Tietoisuus uhkakuvista kasvaa
Tänä päivänä tietoisuus eritasoisista uhkakuvista on Junnilan mukaan kuitenkin jo entistä paremmalla tasolla.
– Myös Venäjän aggressiivinen toiminta Ukrainassa sekä Suomen Nato-jäsenyys ovat tuoneet turvallisuustekijät keskusteluun huomattavasti entistä laajemmin. Ihmiset miettivät enemmän myös omaa, henkilökohtaista turvallisuuttaan. Monet kansalaiset ovat tänä päivänä myös aiempaa kiinnostuneempia siitä, millainen lainsäädäntö suomalaisten turvana on. Hallitus vahvistaa olennaisesti kansallista turvallisuutta.
Hallitus panostaa sekä sisäiseen että ulkoiseen turvallisuuteen. Oikeusministeri Leena Meren johdolla oikeusministeriö asetti jo viime vuonna terrorismirikosten lainsäädännön kokonaisuudistuksen. Tarkoituksena on vastata nykyisiin terrorismin uhkiin ja poistaa sääntelyn vaikeaselkoisuus. Mahdolliset aukot nykyisissä kriminalisoinneissa arvioidaan. Lisäksi hallitusohjelman mukaan rangaistukset terrorismirikoksista kovenevat.
– Terrorismi muuttuu jatkuvasti ja on olennaista, että rangaistavuus kattaa kaikentyyppiset terrorismia merkityksellisesti edistävät teot. Tämä siis koskisi jatkossa myös henkilöitä, jotka hoitavat omaa perhettään palvelevia tehtäviä terroristijärjestön tai ryhmän hallitsemalla alueella tai jotka muutoin vain oleskelevat tällaisella alueella. Tarkoituksena on, että terroristijärjestöön tai -ryhmään kuuluminen ja sen jäsenyys voitaisiin jatkossa huomioida, Junnila kertoo.
Junnila korostaa, että perussuomalaiset ja koko hallitus ottaa vakavasti kansalliseen turvallisuuteen liittyvät asiat. Lainsäädäntötyössä hallitus esimerkiksi tekee terrorismirikosten tunnusmerkistöjen ja terrorismirikosten välistä suhdetta selkeämmäksi.
– Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi siksi, että jatkossa terrorismia voidaan entistä paremmin estää etukäteen ja myös rangaista siitä ankarammin rangaistuksin. Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen on myös tulossa kokonaisuudistus. Samaan yhteyteen kuuluu tietojenvaihdon tehostaminen ja kansallisen turvallisuuden suojaaminen.

KUVA MATTI MATIKAINEN
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mikko Salminen Venäjän aggressio Nato-jäsenyys ulkoinen turvallisuus kansallinen turvallisuus epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka terrorismirikokset Radikaali islam Sisäinen turvallisuus Leena Meri Vilhelm Junnila Suojelupoliisi ISIS Juha Sipilä Terrorismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Megamoskeijan rakentaminen puhuttaa Ruotsissa – “Tukholmaan ei tarvita terroristien lastentarhaa”

Yle valkopesi iranilaisterroristin ”norjalaismieheksi” – muut lehdet kuittasivat Oslon terroriteon pikku-uutisella

Saksan kotimaantiedustelu ei ole huolissaan vaatimuksesta muuttaa maa islamilaiseksi valtioksi – ”Kalifaatti on valtiomuoto siinä missä monarkiakin”

IDF vaatii vastauksia: Miksi Al Jazeeraa oletettavasti avustanut toimittaja vangitsi panttivangit kotiinsa?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.