Islamistinen terrorismi ei tunnu Suomen valtamediaa kiinnostavan. Otsikoiden mukaan Oslon Pride-juhlan aikoihin joku ampui ihmisiä. Ylen mukaan ampuja on ”norjalaismies”. Todellisuudessa ampuja on radikalisoitunut iranilaispakolainen ja terroritekoon liittyy kaksikin islamistista järjestöä.

Torstaina Zaniar Matapour, 45, tuomittiin Oslon käräjäoikeudessa 30 vuoden vankeuteen terroriteosta hänen ammuttuaan kaksi vuotta sitten homobaarin luona olleita ihmisiä Pride-kulkuetta edeltävänä päivänä. Kaksi miestä kuoli ja useat ihmiset saivat vakavia vammoja.

Tuomiossaan oikeus katsoi Matapourin syyllistyneen terroristiseen tekoon, jonka tarkoitus oli herättää pelkoa HLBTQ-ihmisissä. Tekoon vaikutti iranilaistaustaisen miehen islamistinen radikalisoituminen.

Ennen joukkomurhaa Zaniar Matapour vannoi uskollisuutta ääri-islamistille Isis-terroristijärjestölle. Hänellä on yhteyksiä myös Norjassa toimivaan islamistiryhmään. Samassa rikoskokonaisuudessa on epäiltynä myös neljä muuta henkilöä.

Suomen media kuittasi tuomion pikku-uutisella

Suomen mediassa Oslon terroriteosta ja Pride-kulkueen peruuntumisesta kirjoitettiin paljon heti tuoreeltaan. Useimmat lehdet julkaisivat aiheesta puolisen tusinaa uutista kesällä 2022. Alusta asti oli selvää, että kyse oli islamistisesta terroriteosta ja että ampujalla oli kytköksiä ääri-islamistiseen verkostoon.

Kun tuomio kaksi vuotta myöhemmin julistettiin ja jutun faktat olivat selvillä, Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat kuittasivat asian STT:n pikku-uutisella otsikolla ”Oslossa Pride-juhlan aikaan kaksi ihmistä ampuneelle 30 vuoden vankeustuomio”. Jutussa kerrottiin, että ”tuomittu 45-vuotias mies on iranilaistaustainen Norjan kansalainen, jolla on aiemmin diagnosoitu vainoharhainen skitsofrenia”. Homovastaisuus mainittiin, mutta islamistista radikalisoitumista ei.

MTV Uutisten jutussa kirjoitettiin, että ”Syyttäjien mukaan mies oli ennen ampumista vannonut uskollisuutta äärijärjestö Isisille, minkä mies on kiistänyt. Motiivejaan mies ei ole paljastanut.”

Iltalehti myönsi, että ”Norjan turvallisuuspoliisi on ollut tietoinen Matapourin ääriajattelusta jo vuodesta 2015. Matapourin kerrotaan olleen osa ’ääri-islamilaista verkostoa’ ja sympatisoineen terroristijärjestö ISIS:in toimintaa.”

Yle: ”Norjalaismies tuomittiin joukkoammuskelusta”

Ehdottomat pohjat veti Yle, joka otsikoi juttunsa: ”Norjalaismies tuomittiin 30 vuodeksi vankeuteen joukkoammuskelusta homobaarissa”. Internet-aikana useimmat ihmiset näkevät ja lukevat uutisjutuista vain otsikon. Silti Yle päätti tietoisesti vääristellä Oslon terroristin taustan.

Teknisesti ottaen on tietenkin totta, että Iranin kurdialueelta 12-vuotiaana pakolaisena vanhempiensa kanssa vuonna 1991 Norjaan tullut Zaniar Matapour on Norjan kansalaisuuden saatuaan ”norjalaismies”. Norjalaisuus ei kuitenkaan selitä hänen homofobista terrori-iskuaan. Jutun leipätekstissä sentään myönnetään, että ”poliisin mukaan 45-vuotias Matapour on radikalisoitunut islamisti”.

Yhteyksiä Norjassa toimivaan islamistiryhmään

Ennen terroritekoaan Zaniar Matapour tallensi äänitteen, jossa hän vannoi uskollisuutta Isis-terroristijärjestölle. Näin voi tietenkin tehdä kuka tahansa. Mutta Matapourilla oli myös henkilökohtaisia yhteyksiä Norjassa toimivaan Profeetan umma -islamistijärjestöön, jonka tiedetään muun muassa rekrytoineen taistelijoita Isis-järjestön riveihin Syyriaan.

Matapourin yhteyshenkilö Profeetan umma -järjestössä on Arfan Bhatti, yksi Norjan tunnetuimmista islamisteista. Reilu viikko ennen Oslon Pride-kulkuetta Arfan Bhatti postasi Facebook-sivulleen kuvan palavasta sateenkaarilipusta ja Koraanin säkeen, jossa kehotetaan tappamaan homoseksuaalit, kertoo Norjan yleisradio NRK.

Zaniar Matapour on ollut islamilaisen radikalisoitumisen takia Norjan turvallisuuspoliisin tarkkailussa jo vuodesta 2015. Hänen lisäkseen neljää muutakin henkilöä epäillään osallisuudesta Oslon terroritekoon. Yksi epäillyistä on Arfan Bhatti, joka ehti jo livahtaa karkuun Pakistaniin, mutta hänet saatiin luovutuspyynnöllä Norjaan tutkintavankeuteen.

Oikeus: Toimi täydessä ymmärryksessä

Matapourilla on aiemminkin ollut poliisin kanssa tekemisissä huume- ja väkivaltarikosten takia. Vuonna hän oli oikeudessa yökerhossa tapahtuneen puukotuksen takia. Käräjäoikeudessa hän sai 10 kuukauden vankeustuomion, mutta hovioikeus lievensi tuomion kuukauden vankeudeksi tekijän nuoren iän ja ”selvien mielenterveysongelmien” takia.

Zaniar Matapourilla on diagnoosi paranoidista skitsofreniasta, minkä takia hän on ollut viimeiset kymmenen vuotta työkyvyttömyyseläkkeellä. Oikeus totesi kuitenkin mielentilatutkimuksen jälkeen, että hän toimi täydessä ymmärryksessä terroriteon tehdessään. Siksi hänelle annettiin pisin mahdollinen tuomio.

Tekovälineenä laiton sarjatuliase

Ammuskelussa Matapour käytti peräti kahta luvatonta käsiasetta. Hän aloitti tulituksen toisen maailmansodan aikaisella MP-40-konepistoolilla eli ”Schmeisserilla”. Kun konepistooliin tuli toimintahäiriö, Matapour kaivoi taskustaan Parabellum-pistoolin ja jatkoi ampumista.

Molemmat aseet lienevät jääneet Norjaan saksalaismiehittäjien jäljiltä. Tutkimuksissa ei ole selvinnyt miten Matapour tai hänen mahdolliset avustajansa saivat käsiinsä sarjatuliaseen.

Islamilainen terrorismi ei kiinnosta Suomen mediaa

Terrorismi, epäillyt terroristiryhmät ja laittomat aseet ovat olleet paljon esillä Suomen mediassa viime aikoina. Ainakin silloin, kun terrorismiepäily liittyy jotenkin äärioikeistoon.

Oslon terrorismirikoksessa on kyse ääri-islamistin tekemästä joukkomurhasta, johon liittyy laittoman konetuliaseen lisäksi kaksikin islamistista järjestöä, jotka ovat verkottuneet kansainvälisesti.

Jostain syystä Suomen valtamedia ei ole kiinnostunut tuomaan esille tätä puolta asiassa. Otsikoiden mukaan Oslon Pride-juhlan aikoihin joku ampui homoja, ja ampuja on ”norjalaismies”.

SUOMEN UUTISET