Poliisimiehen kuolemaan johtaneen islamistisen terrori-iskun jälkeen afganistanilaisten teräaserikollisuus on noussut keskustelunaiheeksi Saksassa. Parin viime viikon aikana uhreiksi on joutunut sekä toisia afgaaneja että saksalaisia. Suomen medialla on haasteita epäiltyjen etnisen taustan kertomisessa.

Saksassa tapahtuu useita teräaseella tehtyjä väkivaltarikoksia joka päivä, mutta erityisesti afganistanilaisten tekemät puukotukset ovat nousseet tapetille sen jälkeen, kun toukokuun lopussa afgaanimies hyökkäsi Mannheimissa islamisaatiota vastustavaan puhetilaisuuteen iskien veitsellään useita ihmisiä. Tilannetta rauhoittelemaan tullut ylikomisario sai veitseniskuja päähän ja niskaan. Hän kuoli myöhemmin sairaalassa.

Mannheimin tapausta tutkitaan islamistisena terroritekona. Poliisin kuolema järkytti poliitikkoja niin paljon, että Saksan hallitus on taipumassa karkottamaan vakaviin rikoksiin syyllistyneet afgaanit ja syyrialaiset. Taleban on jo ilmoittanut olevansa valmis ottamaan karkotetut vastaan.

Puukotuksia puistoissa

Maanantaina 10.6. iltapäivällä tapahtui seuraava puukotus Frankfurtissa, kun 19-vuotias afganistanilaismies puukotti 41-vuotiasta ukrainalaisnaista useita kertoja pään ja niskan seudulle. Nainen oli istuskellut kaikessa rauhassa penkillä Main-joen rantapuistossa.

Lauantaina 15.6. joukko nuoria miehiä otti iltapäivällä yhteen puistossa Ingolstadtissa, kertoo paikallislehti Donau Kurier. 24-vuotias mies sai viiltohaavoja vatsaansa ja joutui hätäleikkaukseen. Teosta epäillään 17-vuotiasta afganistanilaismiestä, joka on poliisin hallussa. Myös puukotuksen uhri on afgaani.

Hyökkäys jalkapallon katsojien kotibileisiin

Perjantaina 14.6. iltapäivällä Wolmirstedtin pikkukaupungissa 27-vuotias afgaani puukotti 23-vuotiaan afgaanin hengiltä kerrostaloalueella. Sen jälkeen veitsimies lähti kylille kuljeskelemaan.

Veitsimies huomasi omakotialueella, että eräässä talossa joukko saksalaisia oli kokoontunut katsomaan jalkapallon EM-kisoja. Afgaani tuppautui taloon kuokkavieraaksi ja puukotti 50,- 56- ja 75-vuotiaita jalkapallon katselijoita. Kaksi uhreista sai vakavia vammoja.

Tämän jälkeen veitsimies poistui paikalta. Kun poliisi tuli ottamaan hänet kiinni, afgaani yritti hyökätä veitsi kädessä poliisien päälle. Poliisit joutuivat ampumaan häntä ja mies kuoli myöhemmin sairaalassa.

Epäiltyjen taustoilla yhteiskunnallista merkitystä

Suomessa tästä Wolmirstedtin tapauksesta ovat uutisoineet ainakin MTV Uutiset ja Yle. Kumpikaan ei mainitse epäillyn etnistä taustaa, vaikka sillä on selvästi yhteiskunnallista merkitystä.

Selityksenä etnisen taustan kertomatta jättämiselle voidaan käyttää sitä, että uutinen on tehty puutteellisten tietojen varassa, jotta saadaan mahdollisimman nopeasti uutisotsikko ulos. Tällä kertaa Yle voitti kaupalliset mediat uutisoinnin nopeudessa, mutta verorahoitteisen Yleisradion kannattaisi ehkä mieluummin keskittyä uutisoinnin laatuun ja tarkkuuteen.

Uhri oli ”islamofobi” ja ”äärioikeistolainen”

Mannheimin islamistinen terrori-isku oli vieläkin räikeämpi esimerkki siitä, miten vaikeaa rikoksesta epäillyn etnisen tai uskonnollisen taustan kertominen Suomen valtamedialle tietyissä tapauksissa on. Saksan mediassa epäillyn afgaanitausta kerrottiin samana iltana.

Suomen lehdiltä kesti useita päiviä kertoa hyökkääjän taustoista. Uhrista toki muistettiin mainita useaan kertaan, että hän on tunnettu ”islamofobi” ja ”äärioikeistolainen”. Terrori-iskun pääkohteena ollut Michael Stürzenberger sai hyökkäyksessä pahoja haavoja ja joutui sairaalahoitoon. Hänen kasvoihinsa jää todennäköisesti pysyvät arvet.

SUOMEN UUTISET