Saksassa on tapahtunut jälleen uusi puukotus, jossa tekijä on afgaani. Tällä kertaa Frankfurtissa. Aiemman Mannheimin poliisisurman jälkeen Saksan hallitus on taipumassa karkottamaan vakaviin rikoksiin syyllistyneet afgaanit ja syyrialaiset. Taleban on ilmoittanut olevansa valmis ottamaan karkotetut vastaan.

Frankfurtissa tapahtui maanantaina iltapäivällä veitsihyökkäys, kun 19-vuotias afganistanilaismies puukotti 41-vuotiasta ukrainalaisnaista useita kertoja pään ja niskan seudulle, kertoo Frankfurter Allgemeine -päivälehti.

Nainen oli istuskellut kaikessa rauhassa penkillä Main-joen rantapuistossa lähellä Euroopan keskuspankin rakennusta, kun hänelle entuudestaan tuntematon nuorukainen oli hiipinyt hänen kimppuunsa takaapäin, tarttunut kiinni olkapäästä ja alkanut viillellä häntä mattoveitsellä.

Ohikulkijat heräsivät huutoihin

Ukrainalaisnainen onnistui irrottautumaan hyökkääjän otteesta ja juoksemaan pakoon muutamia metrejä, kunnes kompastui. Tällöin hyökkääjä sai hänet kiinni ja puukotti häntä uudelleen useita kertoja. Naisen huudot saivat ohikulkijat puuttumaan tilanteeseen, jolloin hyökkääjä lähti karkuun.

Poliisin tultua paikalle hyökkääjä löydettiin pusikosta Euroopan keskuspankin läheltä. Hänellä oli mattoveitsi yhä hallussaan kiinni otettaessa. Hyökkääjä on vangittu epäiltynä murhan yrityksestä ja törkeästä pahoinpitelystä. Teon motiivista ei ole tarkempaa tietoa.

Yli tuhat veitsihyökkäystä vuodessa

Teräaseella tehdyt väkivallanteot eivät ole Saksassa harvinaisia. Vuonna 2023 veitsihyökkäyksiä oli 1 160, mikä tarkoittaa kolmasosan nousua edellisestä vuodesta. Yli puolet epäillystä ovat ulkomaan kansalaisia. Useimmiten veistä heiluttavat Syyrian, Puolan ja Turkin kansalaiset.

Afganistanilaisten tekemät veitsihyökkäykset ovat olleet tapetilla sen jälkeen kun afganistanilaismies hyökkäsi poliittista islamia vastustavaan puhetilaisuuteen Mannheimissa toissa perjantaina haavoittaen pääpuhujaa ja useita muita henkilöitä ja aiheuttaen poliisimiehelle kuolettavat vammat.

Afgaani leikkeli veitsellä vaalijulisteita

Vain muutamaa päivää Mannheimin iskun jälkeen 22-vuotias afgaani riehui Rügenin saarella. Linja-autonkuljettaja huomasi miehen leikkelevän vaalijulisteita palasiksi keittiöveitsellä. Tämän jälkeen afgaani tuli potkimaan bussia.

Poliisit saapuivat paikalle ja käskyttivät afgaania tiputtamaan veitsen. Nuorukainen totteli, mutta päätti kuitenkin hyökätä poliisien kimppuun. Poliisit onnistuivat taltuttamaan hänet ilman että kukaan vahingoittui.

Talebanit asettavat ehtoja vastaanottamiselle

Mannheimin tapaus on saanut jopa liittokansleri Olaf Scholzin (sd) sanomaan, että vakaviin rikoksiin syyllistyneet on karkotettava myös Syyriaan ja Afganistaniin. Tähän asti molempia maita on pidetty liian vaarallisina karkotettavien turvallisuudelle.

Kuten Suomen Uutiset aiemmin kertoi, karkotuksia yleisesti vastustavien vihreiden ryhmässä on epäilty, ettei rikollisten palauttamisesta päästä yksimielisyyteen Afganistania hallitsevien talebanien kanssa. He eivät myöskään halua, että talebaneille maksettaisiin sopimuksesta.

Taleban-hallitus puolestaan on ilmoittanut olevansa valmis yhteistyöhön Saksan hallituksen kanssa afganistanilaisten rikollisten karkotuksiin liittyen. Afganistanin ulkoministeriö on kuitenkin asettanut sellaisen pienen ehdon, että ennen karkotuksien toteuttamista Saksan tulisi tunnustaa maassa vuodesta 2021 valtaa pitäneet talebanit Afganistanin viralliseksi hallitukseksi.

SUOMEN UUTISET