Viime viikolla raja-aidalla puukotetuksi joutunut puolalaissotilas on menehtynyt. Väkivaltaiset maahantulon yritykset ovat olleet nousussa itärajalla eurovaalien alla. Ulkoministerin mukaan kyse on Venäjän johtamasta hybridioperaatiosta.

Puolalainen sotilas joutui puukotetuksi viime viikolla torjuessaan siirtolaisryhmää, joka yritti päästä Puolan ja Valko-Venäjän välisen raja-aidan yli. Laitonta maahantuloa yrittänyt henkilö puukotti sotilasta rintaan raja-aidan tankojen välistä. Puukottajan henkilöllisyys ei ole tiedossa.

Sotilas sai välittömästi ensiapua ja hänet siirrettiin lähimpään sairaalaan ja myöhemmin Varsovan sotilassairaalaan, mutta hän menehtyi torstaina iltapäivällä, kertoo liberaali Notes from Poland -nettilehti.

– Mateusz, aseveljemme, sinä olet täyttänyt sotilasvalasi lupauksen puolustaa maatasi omalla verelläsi ja hengelläsi. Lepää rauhassa, kirjoittaa Puolan armeijan yleisesikunta sometilillään.

Viime viikkoina tilanne Puolan rajalla on jälleen kärjistynyt. Syyksi arvellaan sitä, että Venäjä ja Valko-Venäjä ohjaavat lisää siirtolaisia rajalle painostaakseen Puolaa eurovaalien alla. Puolan ulkoministeri Radosław Sikorski totesi torstaina, että kyse on Venäjän johtamasta hybridioperaatiosta: ”Melkein kaikilla rajalla kiinni otetuilla on nykyään Venäjän viisumi.”

Siirtolaisilla aseina kiviä ja keihäitä

Puolan rajavartiosto kertoo tiedotteessaan, että tiistaina 28.5. aamuyöllä noin viidenkymmenen siirtolaisen ryhmä yritti väkivalloin ylittää raja-aidan. Syntyneessä kahakassa yksi siirtolaisista puukotti puolalaista sotilasta.

Valvontakameran videolta näkyy, miten upseeri antaa ensiapua haavoittuneelle. Samaan aikaan siirtolaiset yrittävät heittää haavoittunutta sotilasta keihäillä ja kivillä aidan raosta.

Kuvia hyökkääjän käyttämästä astalosta Puolan rajavartioston sivuilla.

Toisella rajaosuudella rajavartijaa lyötiin rikkinäisellä pullolla kasvoihin. Hän sai haavoja kasvoihinsa ja joutui sairaalahoitoon. Siirtolaiset ovat käyttäneet rajavartijoiden haavoittamiseen muun muassa keihään kaltaista asetta, jossa veitsi on kiinnitetty pidempään puuvarteen.

Rajalla jouduttu ampumaan varoituslaukauksia

Rajavartioston tilastojen mukaan Puolan itärajalla on tapahtunut tänä vuonna jo 17 000 laittoman rajanylityksen yritystä. Rajaa valvomassa on noin 6 000 sotilasta, 2 200 rajavartijaa ja muutama sata poliisia.

Sotilaita on käytetty rajalla vuodesta 2022. Sinä aikana he ovat joutuneet käyttämään aseitaan noin 700 kertaa, kertoo ABC News. Maaliskuussa tapahtuneessa välikohtauksessa sotilaspoliisit ottivat kiinni ja käsiraudoittivat kolme sotilasta, jotka olivat ampuneet varoituslaukauksia siirtolaisjoukon pyrkiessä rajaa kohti.

Puolan puolustusvoimien ylipäällikkö, presidentti Andrzej Duda pitää kiinniottoa järkyttävänä, varsinkin kun sotilaat ovat jatkuvasti joutuneet hyökkäysten kohteeksi. Myös puolustusministeri Władysław Kosiniak-Kamysz pitää sotilaspoliisien toimintaa ja asiasta käynnistettyä esitutkintaa ylilyöntinä.

– Sotilaat suorittavat rajalla Puolan valtion antamaa tehtävää, ja me olemme aina sotilaidemme puolella, sanoi puolustusministeri tiedotustilaisuudessa torstaina.

SUOMEN UUTISET