MATTI MATIKAINEN
Sisäministeri Mari Rantanen: EU:ssa on otettava uusi, jämäkkä ote maahanmuuttoon – ”Tarvitaan realismia ja uskallusta haastaa se todellisuus mitä näemme”
Eurooppaan kohdistuu valtava siirtolaispaine. Sisäministeri Mari Rantanen näkee keskeisenä ongelmana sen, että toistaiseksi kaikki tulijat ovat pitkälti käyttäneet turvapaikkajärjestelmää hyväkseen, riippumatta siitä, millaiset taustasyyt kenelläkin tulijalla on ollut saapua Eurooppaan. Maahanmuuttopolitiikan konkreettinen suunnanmuutos on kuitenkin käsillä juuri nyt.
Sisäministeri Mari Rantanen on nyt toiminut tehtävässään valtioneuvostossa noin vuoden. Verrattain varsin lyhyessä ajassa Suomen maahanmuuttopolitiikkaan on kuitenkin jo tullut huomattavia kiristyksiä ja lisääkin on tulossa.
Maahanmuuttopolitiikan paradigman muutoksesta on kiittäminen hallitusohjelmaa ja etenkin perussuomalaisten hallitusvastuuta.
Rantasen mukaan maahanmuuttopolitiikan nopea suunnan muutos on selvästi nähtävillä laajemminkin koko Euroopassa.
– Monessa EU-maassa on todella ryhdytty miettimään, kuinka hyvä nykyinen turvapaikkajärjestelmä on ja millä tavalla järjestelmää saataisiin parannettua, Rantanen sanoo.
Hän puhui keskiviikkona Suuressa maahanmuuttokeskustelussa Helsingin Bottalla.
Muutoksen mahdollisuus EU-tasolla on todellinen, sillä Euroopassa puhaltavat nyt uudet tuulet. Tuoreen tutkimuksen mukaan EU-kansalaisten selvä enemmistö katsoo, että siirtolaisia on saapunut Eurooppaan liikaa ja että EU:n pitäisi tehdä enemmän vastustaakseen laitonta siirtolaisuutta. Tutkimusta varten haastateltiin yli 22 000 ihmistä 27 EU-jäsenmaassa.
Tulijat jaettava eri kategorioihin
Viime vuonna EU-alueelle jätettiin yli miljoona turvapaikkahakemusta. Rantanen näkee keskeisenä ongelmana sen, että turvapaikkajärjestelmää käyttävät nykyisin hyväkseen – kaikki riippumatta siitä, millaiset taustasyyt kenelläkin tulijalla on saapua Eurooppaan.
Rantanen sanoo, että tulijat tulisi jakaa eri kategorioihin.
– Itse olen puhunut kolmen korin mallista eli siitä, että meidän tulisi kyetä jaottelemaan maahanmuuton erilaisia taustasyitä eri koreihin: yhdessä korissa on kansainvälinen suojelu, eli todellinen ja aito turvapaikan tarve. Toisessa korissa on siirtolaisuus eli kaikki muut syyt, kuten opiskelu, työnteko ja yleisesti paremman elämän hakeminen. Kolmannessa korissa on vihamielinen vaikuttaminen eli välineellistetty maahantulo.
Rantanen esittää, että kaikkiin koreihin tulisi soveltaa erilaisia lähestymistapoja ja erilaisia säännöstöjä.
– Tähän saakka olemme tunkeneet kaikki tulijat ikään kuin yhteen ja samaan turvapaikkakoriin, ja nyt näemme miten siinä on käynyt: kori kaatuu. Järjestelmä ei voi jatkua tällaisena. Meillä pitää olla realistinen ote ja uskallusta haastaa se todellisuus mitä näemme.
Laillisia väyliä ei tarvita lisää
Eurooppaan kohdistuu juuri nyt valtava siirtolaispaine. Pelkästään viime vuonna EU-alueelle jätettiin yli miljoona turvapaikkahakemusta, eli lukujen valossa lähestytään jo vuosien 2015-2016 tilannetta.
EU-vaalien alla vihervasemmisto on esittänyt ongelmaan käsittämättömältä tuntuvaa ratkaisua: nyt pitäisi luoda lisää laillisia reittejä saapua Eurooppaan. Tätä mieltä on esimerkiksi Rantasen edeltäjä, ex-sisäministeri, kansanedustaja Maria Ohisalo (vihr).
Rantanen tyrmää kansanedustajakollegansa haaveilut.
– Laillisia väyliä ei tarvitse lisätä. EU-alueelle pääsee jo nyt laillisesti – kunhan vain tulijalla on laillinen syy. Pelkkä oma halu tulla Eurooppaan ei kuitenkaan riitä.
Edessä valtavan tärkeät EU-vaalit
Nykyistä turvapaikkamenettelyä ja kansainvälisen suojelun myöntämistä koskevat säädökset palautuvat pitkälti EU:n lainsäädäntöön, josta EU-parlamentti päättää.
EU-vaalien alla Rantanen korostaakin, että sillä on suuri merkitys, millaisia edustajia EU-parlamenttiin valitaan.
– Istuuko parlamentissa jatkossa vihervasemmisto vai keskustaoikeistolainen enemmistö, kuten tällä hetkellä Suomen hallituksessa. Näillä vaihtoehdoilla on iso ero, kuten voitte itsekin huomata.
– En voikaan enempää korostaa sitä, miten tärkeät tulevat EU-vaalit ovat. Nyt Euroopassa on otettava jämäkkä ote maahanmuuttopolitiikasta. Se on samanaikaisesti talouspolitiikkaa mutta myös turvallisuuspolitiikkaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- välineellistetty maahantulo järjestelmän hyväksikäyttö siirtolaistulva turvapaikkajärjestelmä vihervasemmisto Maria Ohisalo Eurooppa Mari Rantanen Turvallisuus Eurovaalit talous maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kun suojelun saaminen EU:sta ei ole mahdollista, turvapaikanhakijoiden määrä romahtaa – ”Mahdollisuus on vetotekijä”
Turvapaikkajärjestelmästä on tullut elintasosiirtolaisuuden kanava – ”Vanhentuneita sopimuksia ja kansainvälistä lainsäädäntöä pakko uudistaa radikaalisti”
Sisäministeri Rantanen vaatii uusia ratkaisuja EU-maahanmuuttopolitiikkaan: ”Maahanmuuton ongelmat tulleet kansalaisten silmille ympäri Eurooppaa”
Riikka Purra miljoonista EU:n alueelle haluavista maahanmuuttajista: Euroopan velvollisuus ei ole tarjota parempaa elämää kaikille
Sebastian Tynkkynen maahanmuuton keskeisestä ongelmasta: Jos tullaan pyytämään apua, niin sitten lyödään auttavaa kättä
Puolalainen sotilas kuoli laitonta rajanylitystä yrittäneen puukottamana – ulkoministeri: “kyse on Venäjän johtamasta hybridioperaatiosta”
Riikka Purra Ylen Suuren vaalikeskustelun kakofonian keskeltä: Meidän vastustajamme haluavat puhua vain Ruanda-mallista – tätä tekee myös media itse
Kolumni: Euroopan parlamentissa tarvitaan vallan uusjako
Sisäministeri Rantanen: Hybridihyökkäyksiin vastaaminen on koko Euroopan asia – ”EU:n täytyy pystyä takaamaan oma turvallisuutensa kaikissa tilanteissa”
Viikon suosituimmat
Elokapinan sisäisellä keskustelupalstalla fantasioidaan massamurhalla: “Pyhää veristä raivoa”, “veristä lihamössöä”, “veriset pylväät, verta valuvat portaat”
Elokapinan sisäiseltä keskustelupalstalta tihkuu erittäin huolestuttavia viestejä.
Demaripomo Razmyar kommentoi maahanmuuttajien Pisa-tuloksia – PS:n Koponen: ”Kujalla kuin käkikello”
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan maahanmuuttajien huonot Pisa-tulokset johtuvat muun muassa sosioekonomisesta asemasta ja tukitoimia tulisi tarkastella paremmin. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen tyrmää demaripomon väitteet.
Suomalaisilta ärhäkkä vastareaktio Elokapinan käsittämättömään veriläyträykseen: järjestön kieltämistä ajava kansalaisaloite keräsi yli 60 000 nimeä yhdessä päivässä
Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”
Tällä hetkellä Suomen ylivoimaisesti suosituin kansalaisaloite ajaa anarkistiliike Elokapinan kieltämistä. Lainsäädäntöuudistusehdotuksen ja ryhmittymän lakkauttamisen lisäksi aloite samalla lähettää vahvan viestin radikaalisti toimiville ympäristöaktivisteille. - Viesti on selvä. Kansa ei hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa. Mielenosoittaminen ja sananvapaus ovat tärkeitä asioita mutta asiat täytyy hoitaa lakien ja asetusten mukaan, aloitteen tekijät kertovat Suomen Uutisille.
PISA: Kun vasemmiston argumentit loppuvat, rasismisyyttely alkaa – Miko Bergbom antaa Li Anderssonin kuulla kunniansa
Kansallisarkiston ex-pääjohtajalta vakava varoitus Elokapinan radikalisoitumisriskistä – vertaa terroristijärjestö Punaiseen armeijakuntaan
Punainen armeijakunta (RAF) oli Saksan liittotasavallassa 1970-luvulla vaikuttanut äärivasemmistolainen terroristiryhmä, jonka tavoitteena oli kommunistinen kansannousu. Baader-Meinhof-ryhmänä tunnettu RAF vastusti kapitalismia. Se murhasi iskuissaan kymmeniä ihmisiä.
Onni Rostilan kolumni: Sunnuntainen suru-uutinen
Sunnuntai-iltojen ohjelmapaikoille on kiihtyvään tahtiin ilmestynyt sellaisia klassikkouusintoja, kuin ”Laitaoikeisto jyräsi voittoon” ja ”Vaalitulos: YLE hävisi jälleen”. Viimeisin versiointi ja mediaväen vaikerointi nähtiin sunnuntaisissa Itävallan parlamenttivaaleista, kirjoittaa kansanedustaja Onni Rostila kolumnissaan.
Väestökello näyttää, miten ulkomaalaistaustaisten ihmisten osuus vauhdilla kasvaa Suomessa: Nykytahdilla joka neljäs helsinkiläinen on vieraskielinen jo vuonna 2038
Ajatuspaja Suomen Perustan tänään julkaisema vaestokello.fi-palvelu kuvaa maahanmuuttajataustaisten ihmisten osuutta Suomessa. Pääkaupunkiseudulla vieraskielisten ihmisten osuus kasvaa kiihtyvää tahtia.
Polvinen: Helsingin Kaisaniemen puistossa näkyvät monikulttuurisuuden ongelmat pienoiskoossa
Helsingin Kaisaniemen kupeilla usein liikkuva perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen näkee puistossa päivittäin Suomen sisäisen turvallisuuden löperöjen ratkaisujen ja sinisilmäisen maahanmuuttopolitiikan aiheuttamat ongelmat käsinkosketeltavina.