

LEHTIKUVA
Sebastian Tynkkynen maahanmuuton keskeisestä ongelmasta: Jos tullaan pyytämään apua, niin sitten lyödään auttavaa kättä
MTV marssitti Kuumat nimet -vaalikeskustelussaan lauteille tentattavaksi nykyisiä ja tulevia meppejä sekä mahdollisen tulevan komissaarinkin. Aiheet sekä luutuneet asenteet olivat tuttuja ja niillä mentiin. Mutta nyt oli kyseessä tosi ja paikka Brysselin koneessa.
Puoluejohtajien (osittainen) vaihtuminen muuten politiikan sakeissa liemissä keitettyihin korkean profiilin ehdokkaisiin toi uutta väriä debattiin. Nyt olivat vastakkain he, jotka tosissaan taistelevat paikasta Brysselin auringossa.
Tulijat yliedustettuina seksuaalirikoksissa
Keskustelu polkaistiin käyntiin vaalien polttavimmalla teemalla eli maahanmuutolla. Aluksi osallistujilta tiedusteltiin sitä, mikseivät miljoonat Venäjän hyökkäyssotaa pakenevat herätä samanlaista kriisikuohua kuin vaikkapa Pohjois-Afrikasta tai Lähi-idästä Eurooppaan pyrkivät ja jo saapuneet.
– Jos katsomme ukrainalaisia, miten he toimivat täällä yhteiskunnassa, niin erittäin mallikkaasti. Ei ole ollut ongelmia, analysoi Sebastian Tynkkynen.
– Jos katsomme Pohjois-Afrikasta tai Lähi-idästä tulleita ihmisiä: seksuaalirikoksissa aivan järkyttävät yliedustukset.
Tynkkynen mainitsi lisäksi terroristi-iskut ja muut, ”jotka on islamismin myötä tulleet Eurooppaan ja jotka on myös Suomessa koettu”. Taustalta kuului poliitikkokumppaneiden ylimielistä naureskelua, mutta Tynkkynen säilytti malttinsa mallikkaasti:
– Jos tullaan pyytämään apua, niin sitten lyödään auttavaa kättä. Ei ole ihme, minkä takia kansa on saanut jo tarpeekseen, Tynkkynen summasi.
Eurooppaan on kova tunku
– Jos yllytetään ihmisiä epäilemään, että jostain päin maailmaa tulevat ihmiset lähtökohtaisesti olisivat väärin motiivein liikkeellä, niin sekin on sellaista, joka voi lietsoa väkivaltaan, koki vihreiden Ville Niinistö.
– Ja meillä äärioikeistolainen terrorismi on itse asiassa hyvin vakava uhka ja sen Sebastian Tynkkynen sivuutti täysin.
Kokoomuksen Henna Virkkusen mukaan Euroopassa on noudatettava paikallisia lakeja ja jokaisella valtiolla on oikeus valvoa, keitä maahan on tulossa. On yhdistettävä ”turvallisuus ja samalla myös ihmisoikeudet”, sillä aidosti avun tarpeessa olevaa on autettava.
– Eurooppaan pyrkii paljon ihmisiä turvapaikanhakijana, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan, vahvaksi komissaariehdokkaaksi leimattu Virkkunen mainitsi.
Pelottelua äärioikeiston noususta
Mainostauon jälkeen nostettiin toinen kissa pöydälle. Maahanmuuton lisäksi eurovaalien keskeisin teema on mörkö. Mörköooppera edustaa pimeyden voimia ja tarkoittaa tässä yhteydessä ääri- tai nykyisen laitaoikeiston mahdollista nousua ja jopa ”vallankumousta” europarlamentissa.
– Tällaisia puheenvuoroja mitä täällä tänäänkin on kuultu, tulee Euroopassa lisää. Ihmisvastuu kielletään ja ulkoistetaan omat vastuumme ja lopuksi päädytään siihen, että Ukraina tuki lopetetaan, maalaili sosialidemokraattien Eero Heinäluoma.
– Pidän tätä liiallisena pelotteluna, että äärioikeisto olisi jollain tavalla nousemassa valtaan, koska näistä puolueista, jotka nyt ovat täällä ja edustettuna Europan parlamentissa, kukaan ei tee yhteistyötä äärioikeistopuolueen kanssa, muistutti Virkkunen.
Vankkumaton tuki Ukrainalle
Tuki Ukrainan urhealle taistelulle Venäjän aggressiota vastaan on olennainen demokraattisen ja kansanvaltaisen Euroopan tulevaisuudelle. Erityisen oleellinen se on ennustamattoman diktatuurin rajanaapureille. Ehdokkailta kysyttiinkin, pitäisikö täällä olla valmis lähettämään sotilaita Ukrainaan.
– Totta kai pitää olla valmis tähän, jos tarve sitä vaatii. Nyt on kohtalonkysymys, voittaako Venäjän tämän sodan, Tynkkynen painotti.
– Tässä hetkessä se kriittinen kysymys on, miten me suhtaudumme tähän Ukrainan tukemiseen oikeasti.
Tynkkynen otti esille muun muassa varojen kohdentamisen uudelleen EU:n sisällä Ukrainan auttamiseksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- varojen kohdentaminen EU:n sisällä mörköooppera Kuumat nimet laitaoikeisto apu Ukrainalle Eurovaalit 2024 Venäjän hyökkäyssota Pohjois-Afrikka Lähi-itä Euroopan unioni Henna Virkkunen Euroopan parlamentti Bryssel Eero Heinäluoma Ville Niinistö Komissaari Euroopan komissio Siirtolaisuus Turvapaikanhakijat Sebastian Tynkkynen Ihmisoikeudet Terrorismi EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sisäministeri Mari Rantanen: EU:ssa on otettava uusi, jämäkkä ote maahanmuuttoon – ”Tarvitaan realismia ja uskallusta haastaa se todellisuus mitä näemme”

Riikka Purra miljoonista EU:n alueelle haluavista maahanmuuttajista: Euroopan velvollisuus ei ole tarjota parempaa elämää kaikille

Kokoomuksen Aura Salla vetoaa kiihkeästi rajojen avaamisen puolesta: ”Ihmisten pitää päästä tänne turvaan” – Tynkkynen oudoksuu: ”Ajaa Sirpa Pietikäisestä ohi”

Eurovaaliehdokas Ruohonen-Lerner pitää ECR-ryhmän leimaamista laitaoikeistoksi vasemmiston vaalipropagandana: ”Vasemmistoliberaalit yrittävät luoda vastakkainasettelua ja leimata meidät valheilla”

Puolalainen sotilas kuoli laitonta rajanylitystä yrittäneen puukottamana – ulkoministeri: ”kyse on Venäjän johtamasta hybridioperaatiosta”

Eurovaaliehdokas Lauri Laitinen: “Tappaako hädänalainen päästäkseen Eurooppaan?”

Riikka Purra Ylen Suuren vaalikeskustelun kakofonian keskeltä: Meidän vastustajamme haluavat puhua vain Ruanda-mallista – tätä tekee myös media itse

Eurovaaliehdokas Vilhelm Junnila: Laitaoikeistoksi leimaaminen on sosialistien valtapeliä – ”Halutaan luoda uhkatilaa ennen vaaleja”

Sisäministeri Rantanen: Hybridihyökkäyksiin vastaaminen on koko Euroopan asia – ”EU:n täytyy pystyä takaamaan oma turvallisuutensa kaikissa tilanteissa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.