MTV marssitti Kuumat nimet -vaalikeskustelussaan lauteille tentattavaksi nykyisiä ja tulevia meppejä sekä mahdollisen tulevan komissaarinkin. Aiheet sekä luutuneet asenteet olivat tuttuja ja niillä mentiin. Mutta nyt oli kyseessä tosi ja paikka Brysselin koneessa.

Puoluejohtajien (osittainen) vaihtuminen muuten politiikan sakeissa liemissä keitettyihin korkean profiilin ehdokkaisiin toi uutta väriä debattiin. Nyt olivat vastakkain he, jotka tosissaan taistelevat paikasta Brysselin auringossa.

Tulijat yliedustettuina seksuaalirikoksissa

Keskustelu polkaistiin käyntiin vaalien polttavimmalla teemalla eli maahanmuutolla. Aluksi osallistujilta tiedusteltiin sitä, mikseivät miljoonat Venäjän hyökkäyssotaa pakenevat herätä samanlaista kriisikuohua kuin vaikkapa Pohjois-Afrikasta tai Lähi-idästä Eurooppaan pyrkivät ja jo saapuneet.

– Jos katsomme ukrainalaisia, miten he toimivat täällä yhteiskunnassa, niin erittäin mallikkaasti. Ei ole ollut ongelmia, analysoi Sebastian Tynkkynen.

– Jos katsomme Pohjois-Afrikasta tai Lähi-idästä tulleita ihmisiä: seksuaalirikoksissa aivan järkyttävät yliedustukset.

Tynkkynen mainitsi lisäksi terroristi-iskut ja muut, ”jotka on islamismin myötä tulleet Eurooppaan ja jotka on myös Suomessa koettu”. Taustalta kuului poliitikkokumppaneiden ylimielistä naureskelua, mutta Tynkkynen säilytti malttinsa mallikkaasti:

– Jos tullaan pyytämään apua, niin sitten lyödään auttavaa kättä. Ei ole ihme, minkä takia kansa on saanut jo tarpeekseen, Tynkkynen summasi.

Eurooppaan on kova tunku

– Jos yllytetään ihmisiä epäilemään, että jostain päin maailmaa tulevat ihmiset lähtökohtaisesti olisivat väärin motiivein liikkeellä, niin sekin on sellaista, joka voi lietsoa väkivaltaan, koki vihreiden Ville Niinistö.

– Ja meillä äärioikeistolainen terrorismi on itse asiassa hyvin vakava uhka ja sen Sebastian Tynkkynen sivuutti täysin.

Kokoomuksen Henna Virkkusen mukaan Euroopassa on noudatettava paikallisia lakeja ja jokaisella valtiolla on oikeus valvoa, keitä maahan on tulossa. On yhdistettävä ”turvallisuus ja samalla myös ihmisoikeudet”, sillä aidosti avun tarpeessa olevaa on autettava.

– Eurooppaan pyrkii paljon ihmisiä turvapaikanhakijana, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan, vahvaksi komissaariehdokkaaksi leimattu Virkkunen mainitsi.

Pelottelua äärioikeiston noususta

Mainostauon jälkeen nostettiin toinen kissa pöydälle. Maahanmuuton lisäksi eurovaalien keskeisin teema on mörkö. Mörköooppera edustaa pimeyden voimia ja tarkoittaa tässä yhteydessä ääri- tai nykyisen laitaoikeiston mahdollista nousua ja jopa ”vallankumousta” europarlamentissa.

– Tällaisia puheenvuoroja mitä täällä tänäänkin on kuultu, tulee Euroopassa lisää. Ihmisvastuu kielletään ja ulkoistetaan omat vastuumme ja lopuksi päädytään siihen, että Ukraina tuki lopetetaan, maalaili sosialidemokraattien Eero Heinäluoma.

– Pidän tätä liiallisena pelotteluna, että äärioikeisto olisi jollain tavalla nousemassa valtaan, koska näistä puolueista, jotka nyt ovat täällä ja edustettuna Europan parlamentissa, kukaan ei tee yhteistyötä äärioikeistopuolueen kanssa, muistutti Virkkunen.

Vankkumaton tuki Ukrainalle

Tuki Ukrainan urhealle taistelulle Venäjän aggressiota vastaan on olennainen demokraattisen ja kansanvaltaisen Euroopan tulevaisuudelle. Erityisen oleellinen se on ennustamattoman diktatuurin rajanaapureille. Ehdokkailta kysyttiinkin, pitäisikö täällä olla valmis lähettämään sotilaita Ukrainaan.

– Totta kai pitää olla valmis tähän, jos tarve sitä vaatii. Nyt on kohtalonkysymys, voittaako Venäjän tämän sodan, Tynkkynen painotti.

– Tässä hetkessä se kriittinen kysymys on, miten me suhtaudumme tähän Ukrainan tukemiseen oikeasti.

Tynkkynen otti esille muun muassa varojen kohdentamisen uudelleen EU:n sisällä Ukrainan auttamiseksi.

SUOMEN UUTISET