Eurovaalien loppukiri on alkanut. Sanna Ukkola Show:n viimeisessä vaaliohjelmassa otsikolla Miksi punavihreät pelottelevat laitaoikeistolla? keskustelemassa olivat kansanedustaja Vilhelm Junnilan lisäksi vihreiden Atte Harjanne ja kokoomuksen Aura Salla. Pääaiheen lisäksi ruodittiin maahanmuuttoa.

Niin vihreiden kuin kokoomuksenkin ehdokkaat olivat molemmat huolestuneista ”laitaoikeiston” noususta, joka uhkaa heidän mukaansa jo Euroopan perusarvoja ja oikeusvaltioperiaatetta. Vilhelm Junnilan mukaan kysymys on sosialistien valtapelistä.

– Aikaisemmin parlamentin yhteistyö on perustunut sosialistien ja EPP:n väliseen yhteistyöhön. Juuri vaalien takia muodostetaan erilaisia termejä kuten laita-, ääri-, radikaalioikeisto ja muuta. Näillä halutaan leimata ja luoda uhkatilaa ennen vaaleja, sillä näille puolueille kysehän on vallasta, huomautti Junnila.

Yksisuuntainen paluulippu Afrikkaan?

Ohjelman loppuosiossa käsiteltiin EU:n maahanmuuttopolitiikkaa. Keinot eivät juuri ole muuttuneet vihreillä ja kokoomuksella, toinen haluaa lisää kehitysapua ja rahaa integraatioon, toinen taakanjakoa ja työperäinen maahanmuutto sotkeutuu sujuvasti elintasoturismiin. Hallitusohjelmassakin mainittu ns. Ruanda-malli taas nähdään liian kalliina.

– Ruanda-malli ei itseasiassa tule hirvittävän kalliiksi, jos verrataan elinkaarikustannuksiin, jos vaikka kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut jää siitä huolimatta elämään sosiaalituilla Eurooppaan. Lisäksi kysymys on sisäisestäkin turvallisuudesta, Junnila ärähti.

Junnilan mukaan jo signaalivaikutus on merkittävä.

– Jos elintaso on motivaattori, niin Eurooppaan tullaan jatkossakin pyrkimään. Uhka siitä, että salakuljettajille maksettu suuri summa ja vaarallinen matka johtaakin vain yksisuuntaiseen paluulippuun takaisin Afrikkaan vaikuttaa varmasti kymmeniin, satoihin tuhansiin maahanpyrkijöihin luopumaan ideasta.

SUOMEN UUTISET