Turvapaikkamenettelyn siirtäminen Euroopan ulkopuolelle nostettiin framille heti kättelyssä, kun Ylen Suuressa vaalikeskustelussa siirryttiin puhumaan maahanmuutosta. Ruanda-mallikin ponnahti taas mörkönä kummittelemaan. Riika Purra joutui jälleen kerran selvittämään perusasiat.

– Se on vastuun ulkoistamista, joka ei kuulu eurooppalaisiin arvoihin ja koska se ei ratkaise tätä pakolais-turvapaikkaongelmaa. Siksi koska tämä malli ei toimi, ei mene ihmisoikeusvelvoitteisiin ja se on tavattoman, tavattoman kallis, saarnasi sosialidemokraattien Antti Lindtman käsityksiään turvapaikkamenettelyn ulkoistamisesta.

– Hallituksessa sovittu malli ei ole Ruanda-malli, vaan puhutaan kolmannessa maassa tapahtuvasta turvapaikkaprosessista ja suojelun tarjoamisesta. Näistä on sovittu hallitusneuvotteluissa ja nämä mainitaan meidän avaintavoitteissamme EU:n suhteen, selitti Riikka Purra kärsivällisesti jälleen kerran.

Prosessi ja turvapaikka EU:n ulkopuolelle

– Se, että meidän vastustajamme haluavat puhua vain Ruanda-mallista – tätä tekee myös media itse – johtuu ilmeisesti siitä, että tämä on hyvin kiihottava termi, Purra jatkoi.

– EU:ssa ei ole vielä mitään mallia, mutta Suomi on siellä aivan etunenässä meidän sisäministerimme kanssa neuvottelemassa 14 muun maan kanssa.

– Pohditaan, mitkä olisivat järkevimpiä keinoja nimenomaan niin, että ne tehdään molemmat sekä prosessi että suojelun tarjoaminen ulkopuolella, Purra selvitti kakofonian keskeltä.

Perussuomalaiset maalitauluna

Vihreiden Sofia Virta otti maalitaulukseen perussuomalaiset ja antoi palaa. Hänen mukaansa pakolaisille ”tarvitaan laillisia reittejä Eurooppaan” tulppaamisen sijasta. Sen lisäksi tarvitaan vielä ”humanitaarisista viisumia, tarvitaan perheenyhdistämistä”.

– Pidän erityisen falskina näitä oikeiston ja laitaoikeiston puheita sen vuoksi, että te pahennatte niitä syitä, minkä vuoksi ihmiset lähtevät liikkeelle. Te jarrutatte ilmastokriisiä, mikä on ihmisille suurin syy siirtyä Eurooppaan, Virta paasasi.

– Täällä vihreät ja vasemmistoliitto puhuvat koko ajan pakolaisista, ikään kuin nämä miljoona Eurooppaan tullutta ihmistä vuodessa olisivat pakolaisia, Purra vastasi.

– Suurin syy, joka ajaa tätä siirtolaisuutta on elintasoerot ja vaikka sekin on inhimillinen syy hakea parempaa elämää, Euroopan velvollisuus ei ole tarjota sitä.

”Ette pysty rakentamaan niin korkeata aitaa”

Suuren vaalikeskustelun maahanmuutto-osion saavutettua kaiken huudon ja sekasorron keskellä päätepisteensä vihreiden Virta antoi tuomiopasuunan törähtää ja latasi vielä uhkauksen:

– Kyllä me voimme täällä leikkiä, että käännetään selkä niille turvaa hakeville ihmisille. Mutta jos ei päästä kiinni juurisyihin, niin te ette ikinä pysty rakentamaan niin korkeata aitaa ja kaivamaan niin syvää vallihautaa, etteikö tänne ihmisiä turvaa hakemaan tulisi.

Katsojalle tuli mieleen, että nähtäväksi jää.

Hinta ja maksaja eivät kiinnostaneet

Katsojaa jäi jurppimaan myös se, että Ylen megalomaaninen uutiskoneisto ei ollut tentin kysymyksiä laatiessaan huomioinut kysymystä siitä, mitä turvapaikkajärjestelmä saisi ja ylipäänsä voisi eurooppalaisille maksaa. Ja kuka sen maksaisi.

Tosin eipä se ole juuri tullut aiemminkaan esille. Siitä huolimatta, että keskustelun moniäänisestä tuoksinasta kuului jossain vaiheessa ääni (ilmeisesti vihervasemmalta), joka kertoi 200 miljoonan afrikkalaisen tulevan vaikka väkisin Eurooppaan ilmastonmuutoksen aiheuttaman elinolojen heikentymisen myötä.

SUOMEN UUTISET