Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen jätti hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii, että hallitus vauhdittaa hallitusohjelmaan kirjatun tutkimushankkeen valmistumista koskien Venäjän laaja-alaista vaikuttamista Suomeen.

Sanna Antikaisen mukaan Venäjän laaja-alainen vaikuttaminen Suomeen 2000-luvulla on erityisen ajankohtainen nykyisessä maailmantilanteessa, jossa Suomeen voi kohdistua vaikuttamista ja sen yrityksiä Venäjän taholta. Supon mukaan Suomeen ja suomalaisiin kohdistuvaa tiedustelua tekevät erityisesti Venäjä ja Kiina. Suomen Nato-jäsenyys sekä lisääntyvät pakotteet todennäköisesti voimistavat Venäjän vastatoimia Suomea kohtaan.

– Venäjän harjoittama vaikuttaminen voi kohdistua erityisesti poliittisiin päätöksentekijöihin, tiedotusvälineisiin, yrityksiin ja kansalaisyhteiskuntaan, Antikainen sanoo.

Vaikuttamistoimet saattavat heijastua

Suomi on maantieteellisesti Venäjän naapuriin kuuluva Euroopan unionin ja Naton jäsenmaa ja siksi Venäjän laaja-alainen vaikuttaminen Suomea kohtaan on tarpeellinen syvällisen tutkimuksen aihe.

– On tärkeää laajentaa ymmärtämystä siitä, miten Venäjä on vaikuttanut ja vaikuttaa Suomen sisäisiin ja ulkoisiin asioihin yhteiskunnassamme. On mahdollista, että vaikuttamistoimet ovat heijastuneet ja heijastuvat vaalituloksiin ja julkiseen keskusteluun. Myös näiden vaikutusten selvittäminen edellyttää perusteellista tutkimusta.

Tutkimushanke antaa arvokasta tietoa

Antikaisen mukaan Venäjän laaja-alaisen vaikuttamisen tutkimushanke tarjoaa arvokasta tietoa niin poliittisille päättäjille, tutkijoille, tiedotusvälineille ja kansalaisille. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että se toteuttaa ulkopuolisen tutkimushankkeen Venäjän laaja-alaisesta vaikuttamisesta Suomeen 2000-luvulla.

– Tutkimushankkeen valmistumista tulee nopeuttaa. Se voi parantaa Suomen kykyä tunnistaa ja vastata Venäjän vaikuttamisyrityksiin sekä tehdä yhteiskunnasta vastustuskykyisempi ulkoiselle paineelle.

SUOMEN UUTISET