Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) vakuuttivat hallituksen ja opposition neuvotteluiden jälkeen neuvotteluiden hyvää tulosta, kunnes vähitellen paljastui, ettei neuvotteluissa sovittu juuri mistään.

– Se oli hyvä keskustelu. Kävimme läpi talouden tilannetta. Työtä riittää velkaantumisen taittamisessa niin meille kuin tulevillekin, Katainen totesi aluksi.

Hänen mukaansa neuvotteluissa päästiin selville neljästä seikasta: velkaperintö on syntynyt pitkän ajan kuluessa. Kaikki puolueet ovat sitoutuneet velkaantumisen taittamiseen jatkossa. Velkaantumisen taittaminen vaatii usean vuoden projektin. Ja jatkossakin aiheesta neuvotellaan jollakin tasolla esimerkiksi niin, että ratkaisujen perustana olevista talousluvuista saavutetaan yksimielisyys.

Näissä neuvotteluissa katsottiin, löytyykö yhteistä säveltä jo nyt.

Urpilainen kehui neuvotteluiden hyvää henkeä: kaikki jakoivat yhteisen huolen siitä, ettemme voi elää enää velaksi ja velkaantuminen täytyy taittaa.

Jaksotuksesta ei päätetty

Katainen totesi, ettei vakautuksesta tehty päätöstä. Velan määrästä oli erilaisia näkemyksiä. Siksi ei päätetty jaksottamisestakaan.

– Oppositio ei tehnyt esitystä sopeutuksen jaksotuksesta, Katainen selitti.

Hallitus ei toisaalta vaatinutkaan oppositiolta konkreettisia keinoja sopeutuksen läpiviemiseksi. Katainen korostaa kehysriihessä tehtävän päätöksen uskottavuuden merkitystä.

– Oleellista on kuitenkin, että sopeutuksen mittasuhteet ovat sellaiset, että uskottavuus säilyy. Päätös on päätös, lupaus on lupaus, Katainen totesi.

Myös Urpilainen vakuutti, että velkaantumista yhä taitetaan.

– Se on hallitusohjelmaan kirjattu ja voimassa niin kauan kunnes toisin päätetään, Urpilainen sanoi.

Katainen puolustautui vielä, että hallitus on sopeuttanut menoja jo viiden miljardin edestä ja kolmen miljardin sopeutus on vielä edessä. Hän vakuutti myös, ettei hallitus tällä operaatiolla yritä siirtää huomiota mistään päätöksistä tai niiden tekemättä jättämisistä.

– Teemme ne päätökset jotka pitää tehdä joka tapauksessa, hän sanoi.

Veli-Pekka Leskelä