Artikkeli kuva

Kirkkoja poltetaan nyt ympäri Eurooppaa. / LEHTIKUVA

Kirkot tulipalojen ja tuhotöiden kohteena Ranskassa – Euroopassa nousee huoli hengellisten kokoontumispaikkojen turvallisuudesta

Ranskassa on viime aikoina tuhoutunut tulipaloissa sekä muuten vaurioitunut useita historiallisia kirkkorakennuksia. Kirkkoihin kohdistuva ilkivalta ja tuhotyöt ovat samalla yleistyneet. Ranskassa - ja laajemmin Euroopassa - onkin alkanut kasvaa huolestuneisuus hengellisten kokoontumispaikkojen turvallisuudesta.

Viimeisimpänä Immaculate Conception -kirkko Saint-Omerin kunnassa Pohjois-Ranskassa syttyi tuleen syyskuun alussa. Saint-Omerilla on Ranskassa pitkät perinteet hengellisenä paikkakuntana.

Paikallisten viranomaisten mukaan palo sai alkunsa maanantaina 2. syyskuuta noin neljältä aamuyöllä. Nopeasti roihahtanut palo levisi ensin kirkon sivu- ja keskikäytäviin, sitten katolle ja lopulta korkealle kellotorniin aiheuttaen tornin romahduksen maan tasalle.

 

Ammattitaitoisen palokunnan ponnistelujen ansiosta palo saatiin sittemmin tukahdutettua maanantaiaamuna kello seitsemän jälkeen. Vaikka henkilövahinkoja ei tiettävästi sattunut, noin 60 rakennuksen lähellä asuvaa paikallista asukasta evakuoitiin varotoimenpiteenä.

Kyseessä oli tahallinen teko. Teosta epäilty henkilö saatiin kiinni muutamien tuntien kuluttua palon sammuttamisesta. Epäilty on Ranskan poliisin vanha tuttu, ja hän on usein aiemminkin yrittänyt sytyttää tuleen rakennuksia.

Tulipalossa vaurioitui pahoin kirkon tornin metallirunko, vaikkakaan vaurioiden tarkkaa laajuutta ei ole täysin määritetty. Kirkosta onnistuttiin kuitenkin pelastamaan kirkon välineistöä ja muita uskonnollisia esineitä.

Jo toinen kirkkopalo lyhyen ajan sisällä

Kyseessä oli jo toinen huomattava kirkkopalo Ranskassa lyhyen ajan sisällä. Tuiki tavallisena torstai-iltapäivänä, 11. heinäkuuta Ranskan Rouenin kaupungin katedraalin torni syttyi tuleen.
Goottilaistyylinen kirkko on taiteenharrastajille tuttu muun muassa ranskalaisen impressionistin Claude Monet’n 1800-luvun maalauksista. Rouenin katedraalin tornit nousevat 150 metrin korkeuteen ja ne ovat Ranskan korkeimpien kirkkorakennelmien joukossa.

Tulipalopäivänä kuuluisia torneja oltiin parhaillaan kunnostamassa, ja palo syttyi, kun osa tornin korjaustöitä suojaavasta pressusta syttyi tuleen katedraalin tornin metallisessa kärjessä.
Tulipalo saatiin kuitenkin sammutettua saman päivän aikana, eikä tuli ehtinyt aiheuttaa merkittäviä vahinkoja.

Ranskan kulttuuriministeri Rachida Datin mukaan katedraalin sisäosa, ja siellä säilytetyt taide-esineet säilyivät lähes vahingoittumattomana.

Iskut kohosivat Notre Damen palon jälkeen

Kirkkoihin kohdistuva ilkivalta ja tuhotyöt ovat yleistyneet Ranskassa viime vuosina. Ranskassa – ja laajemmin Euroopassa – onkin alkanut kasvaa huoli hengellisten kokoontumispaikkojen turvallisuudesta.

Kirkkoihin kohdistuvat iskut alkoivat yleistyä Pariisin maamerkin, Notre Damen katedraalin tuhouduttua pahoin tulipalossa keväällä 2019.

Tuolloin lähes 850-vuotias Notre Dame vaurioitui pahoin hurjassa palossa, jonka seurauksena katedraalin keskitorni ja katto romahtivat. Tulipalon syttymisen taustalla ei tosin ole epäilty olevan rikosta, vaan palon arvellaan syttyneen huolimattomuudesta, kuten palavasta savukkeesta tai sähkölaiteviasta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupasi jo 2019, että Notre Dame korjataan ja kunnostetaan alkuperäiseen loistoonsa rahasta välittämättä. Kunnostustöiden on arvioitu maksavan jopa lähes 700 miljoonaa euroa.

Notre Damen korjaukset eivät ehtineet valmiiksi Pariisin olympialaisten avajaisiin mennessä. Nyt valmista on uutisoitu olevan joulukuussa.

Kirkollisia patsaita ja symboleja tuhottu

Newsweek uutisoi jo muutama vuosi sitten että Ranskassa on alkanut tapahtua yhä enemmän kirkkorakennuksiin kohdistuvaa ilkivaltaa tai kirkkoihin kohdistuvaa häpäisyä. Esimerkiksi patsaita ja muita kirkollisia symboleja on tuhottu useissa kohteissa.

Notre Dame oli jo ennen tulipaloa tuhoyrityksen kohteena vuonna 2016, mutta poliisit saivat estettyä katedraalin räjäytyksen autopommilla. Teon yrityksellä oli kytkentä islamilaiseen jihadismiin. Ranskalainen tuomioistuin tuomitsi sittemmin viisi naispuolisen jihadistisolun jäsentä 5-30 vuodeksi vankeuteen.

Maaliskuussa 2019 myös historiallinen St.Sulpicen kirkko Pariisissa sytytettiin tuleen  sunnuntaisen keskipäivän messun jälkeen. Vaikka kukaan ei loukkaantunut palossa, sen epäiltiin syttyneen tuhopoltosta.

Katolisten kirkkojen tärvely yleistynyt

Muista ranskassa viime aikoina palaneista kirkoista mainittakoon Eglise Saint-Georges -kirkon tuho. Kesäkuussa 2023 epäillystä salamaniskusta aiheutunut tuli sai aikaan suuren tulipalon Eglise Saint-Georges -kirkossa Descartesissa.

1100-luvulla rakennettu, sittemmin kahdesti vuosisatojen vaihtuessa remontoitu kirkko oli paikallisten asukkaiden suuresti arvostama, ja alueellisesti kirkkoa pidettiin historiallisena muistomerkkinä. Onnettomuudessa kirkon kattorunko romahti, mutta rakennuksen sisäpuoli säilyi suhteellisen vahingoittumattomana, ja holvi säilyi.

Myös aivan viime aikoina kirkollisten rakennusten, etenkin katolisten kirkkojen, tuhoaminen tai häpäiseminen on jatkunut Ranskassa.

Heinäkuussa Notre Dame de Travail -kirkko joutui ilkivallan kohteeksi. Tuolloin kirkkoon tunkeuduttiin heinäkuun 14. ja 15. päivän välisenä yönä, ja teossa muun muassa kirkon seiniä töhrittiin uskontoa solvaavilla kirjoituksilla. Paikallisten mediatietojen mukaan myös Neitsyt Mariaa esittävän puupatsaan kurkkuun oli isketty veitsi.

Tekijöillä oli hyvä tilaisuus toimia, koska kirkossa ei ole valvontakameroita.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

9.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttokriittisyys kasvaa – eliitti ja media kieltäytyvät näkemästä Euroopan poliittista muutosta

03.10.2024 |13:12

Uusimmat