Hallitusneuvottelujen maahanmuuttolinjauksessa sanouduttiin irti EU:n komission kaavailemasta taakanjaosta. EU-komissio on esittänyt unionin jäsenmaille 20 000 kiintiöpakolaisen ottamista, Suomen osuus olisi ollut 293 pakolaista. Hallitusneuvotteluiden maahanmuuttotyöryhmä kuitenkin linjasi, että Suomi osallistuu kansainväliseen taakanjakoon nykyisellä kiintiöpakolaisjärjestelmällään. Pakolaisten määrä pidetään viime vuosien tasolla.

Hallitusneuvottelijat Juha Sipilä (kesk), Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) kertoivat maahanmuuttotyöryhmän neuvottelutuloksista tänään valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Perussuomalaisten kädenjälki näkyi monissa kohtaa selvästi.

EU:n ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille otetaan käyttöön lukukausimaksut. Työvoiman tarveharkinnassa pääsääntö on nykykäytännön jatkaminen. Korkean osaamisen ihmisten kohdalla tarveharkintana ollaan tekemässä loivennuksia.

Maahanmuuttotyöryhmän linjausten muita pääkohtia:

Maahanmuuton kustannuksista ja vaikutuksista yhteiskuntaan laaditaan puolueeton selvitys.

Maahanmuuton tulee olla hallittua. Viranomaisprosesseja turvapaikkahakemusten käsittelyssä nopeutetaan, päätökset palauttamisineen tehdään viipymättä ja väärinkäytöksiä torjutaan. Osallistuminen YK:n tai EU:n terroristijärjestöksi luokitellun organisaation toimintaan kriminalisoidaan.

Hallitus kannustaa avoimeen keskusteluun maahanmuuttopolitiikasta, mutta rasismia ei sallita.

Suomalaista asumisperusteista sosiaaliturvajärjestelmää selkiytetään osana sosiaaliturvajärjestelmän uudistamista.

Törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden, rikoksen uusijoiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistamista nopeutetaan.

Perheenyhdistämisen kriteereitä tarkennetaan EU:n perheen yhdistämisdirektiivin mukaisesti.

Maahanmuuttajanuorten erityinen syrjäytymisriski tunnustetaan ja kouluttamattomien, kotona olevien naisten kouluttamiseen kiinnitetään erityisesti huomiota.

Maahanmuuttotyöryhmää johtanut Juho Eerola (ps) kertoi tilaisuuden jälkeen olevansa olevansa hyvillä mielin.

– Neuvottelutulos on kolmen puolueen yhteinen näkemys. Se ei ole sama kuin perussuomalaisten ohjelma, mutta tässä on parhaat ainekset siitäkin. Kiitän kaikkia ryhmän jäseniä, Juho Eerola summasi.

SUOMEN UUTISET