

LEHTIKUVA
Kommentti: Tapaus Junnila
KOMMENTTI | Eduskunta äänesti Vilhelm Junnilan luottamuksen puolesta. Mutta miksi RKP:n ryhmästä niin moni päätyi esittämään Junnilalle epäluottamusta? Päätoimittaja Matias Turkkila kirjoittaa.
Erikoinen äänestys. Junnilan luottamuksen puolesta 95, vastaan 86, tyhjiä kolme, poissa 15.
RKP:stä 7 äänesti vastaan, kolme äänesti tyhjää. Hallituksen rivit niin sanotusti repesivät.
Mistä oli oikein kyse?
Lähdetään liikkeelle vaikka siitä, että PS tietenkin äänesti itse oman ministerinsä luottamuksen puolesta. Tämä ei ole varsinainen uutinen. Mielenkiintoisempaa on se, miksi kokoomus ja KD päätyivät samalle kannalle.
Ministerin luottamusäänestys ei ole pikkujuttu. Mikäli luvut olisivat kääntyneet Junnilaa vastaan, hän olisi joutunut eroamaan. Mutta mitkä syyt ovat sellaisia, joiden takia ministerit yleensä eroavat? Katsotaanpa.
Suomessa 2000-luvulla on nähty kourallinen ministerieroja. Katri Kulmuni erosi julkisten varojen väärinkäytön vuoksi. Pääministeri Antti Rinne pitkäaikainen sekoilun takia. Sirpa Paatero Postin omistajaohjausskandaalin vuoksi, joskin hänen tapauksensa liittyi Antti Rinteen sekoiluun. Heidi Hautala joutui eroamaan, koska hän yritti estää rikosilmoituksen tekemistä Greenpeaceä. Ilkka Kanerva joutui lähtemään tekstiviestiskandaalin takia, Anneli Jäätteenmäki Irakgate-skandaalin ja Suvi Linden golfkenttätukiskandaalin takia.
Kaikissa mainituissa tapauksissa on kyse joko valehtelusta, varojen väärinkäyttämisestä tai pitkäaikaisesta ministeriaikaisesta sekoilusta. Yksikään ero ei liity ministeritehtäviä edeltävään aikaan.
Junnilan synti ei ole se, mitä hän on ministeriaikanaan tehnyt. Hänen syntinsä ei ole se, mitä hän on Kukkavirrassa sanonut. Hänen raskain syntinsä on se, keitä tilaisuudessa on ollut mukana.
Junnila ei ole ehtinyt tehdä ministerin toimessaan käytännössä mitään muuta kuin pyytää 2019 ja sitä aikaisempia tapahtumia anteeksi. Lisäksi on huomionarvoista, että media ei ole noteerannut 2019 tapausta käytännössä mitenkään ennen tätä päivää. Pari pientä uutista, siinä kaikki. (Yle, IL)
Suomen Uutiset julkaisi eilen Junnilan Kukkavirta-puheen sisällön. Siinä ei ole mitään kyseenalaista, eikä kukaan ole niin väittänytkään. Kukkavirtaa koskeva keskeinen ongelma on se, että Junnila osallistui tilaisuuteen, jonka yleisössä oli kiistatta epäasiallista porukkaa.
Junnilan synti ei ole se, mitä hän on ministeriaikanaan tehnyt. Hänen syntinsä ei ole se, mitä hän on Kukkavirrassa sanonut. Hänen raskain syntinsä on se, keitä tilaisuudessa on ollut mukana.
Poliittisessa debatissa tämä asia kiteytyi termiin ”kytkökset äärioikeistoon”.
Toki matkan varrella on ollut muitakin tapahtumia, jotka ovat kohottaneet kulmia. Vitsailu kasikasi-vaalinumerosta ei ole järkevää.
Tavanomaisella logiikalla ajateltuna tällaisesta ei vielä pitäisi seurata ministerieroa, eikä seurannutkaan. KD hyväksyi Junnilan anteeksipyynnön, ja myös kokoomus päätyi äänestämään luottamuksen puolesta pääministeri Orpon käytyä Junnilan kanssa vakavan keskustelun. Ben Zyskowicz pidättäytyi äänestämästä. Hän moitti Junnilaa mauttomasta huumorista, mutta hyväksyi kuitenkin tämän anteeksipyynnön. Ehkä Junnilan aikaisempi toiminta eduskunnassa vaikutti anteeksipyynnön hyväksymiseen, kuka tietää.
Mutta miksi RKP päätyi eri kannalle?
Panokset, joilla nyt pelattiin, olivat kuitenkin varsin korkeat. PS tuskin olisi katsellut vierestä tilannetta, jossa hallituskumppani törkkii sen avainpelaajia pois pelilaudalta – vieläpä yhteistyössä punavihreän opposition kanssa.
Esitän arvauksen: PS:n ja RKP:n välit ovat historiallisesti olleet varsin etäiset. Suomeksi sanottuna osapuolet eivät oikein tunne toisiaan. Jos henkilökohtaisia suhteita ei ole ehtinyt muodostumaan, on kovin helppoa ottaa sellaisenaan toteana se, minkä lehdistä lukee. Shokeeraavat kuvat Junnilasta tympeäilmeisten miesten vieressä ovat omiaan korostamaan efektiä.
Mieleen tulee hakematta 2017 Jyväskylän puoluekokous, jossa silloinen sinisiin loikannut kansanedustaja Tiina Elovaara säikähti, ja uskoi näkemänsä kuvamateriaalin tarkoittavan ääriryhmien esiinmarssia. Hetken päästä selvisi, että kyse oli aivan tavanomaisesta käsiäänestystilanteesta.
PS:n 2017 puoluekokousta säikähtivät myös tuolloin hallituksessa olleet Juha Sipilä ja Petteri Orpo. Aikaa on kulunut nyt kuusi vuotta, ja Orpo on tänään pääministeri. Hänellä on ollut riittävästi aikaa tutustua perussuomalaisiin. Ehkä tämän takia hän pystyy itse arvioimaan tilanteen maltillisempana, kuin se isoja otsikoita myllyttävien lehtien palstoilta näyttäytyy.
RKP:n kanssa on nähty vasta Säätytalolla.
Ken perehtyy perussuomalaiseen liikkeeseen, ymmärtää sen suhtautumisen ääriryhmiin. Jos joku liikkeen jäsenistä hairahtuu kuulapääkerhoihin tai 1900-luvun alkupuolen vähemmän humaaneihin ajatusmaailmoihin, on seurauksena lähtöpassit. On samantekevää, onko sekoilija yksittäinen henkilö vai kokonainen yhdistysrypäs.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: ”Osa oppositiosta on päättänyt aloittaa hallitusvastuussa olevien perussuomalaisten savustamisen Junnilasta”

Junnila sai eduskunnan luottamuksen

Junnila jatkaa Naantalin valtuuston puheenjohtajana, epäluottamusta esittäneen kokoomusryhmän performanssi oudoksuttaa

Pääkirjoitus: Satunnaisia lokikirjamerkintöjä vasemmiston häröteatterista – päät poikki, rahat tänne, tunkekaa leikkaukset per*eeseenne
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.