Suuret vuokranantajat ja kiinteistönomistajat, kuten Kojamo ja Citycon, saavat Euroopan keskuspankilta tuntuvia ”kriisiavustuksia” nyt koronatilanteen vuoksi. Silti esimerkiksi Kojamo maksaa omistajilleen verovapaasti miljoonia osinkoja sekä korottaa asukkaidensa vuokria.

Kojamon liikehuoneistoissa on vuokralla ravintoloita, kauneushoitoloita, hierojia, kampaajia ja kulttuurialan vuokralaisia, joiden liiketoiminta on supistunut jopa 90-100 %. Kojamo ei kuitenkaan ole valmis auttamaan kriisissä olevia yrityksiä vuokranalennuksilla, sillä yhtiöstä kerrottiin Taloussanomille, ettei se aio luopua perittävistä vuokrista koronakriisin ajalta.

Kansanedustaja Ari Koponen hämmästelee jälleen Kojamon toimintaa.

– Verovapaudesta nauttivat ay-liikkeet pitää saada mukaan talkoisiin. Tämän koronakriisin jälkeen tarvitaan kaikki tahot mukaan pandemiasta seuraavien kulujen maksuun, sillä valtio tulee velkaantumaan räjähdysmäisesti kriisin aikana, Koponen kertoo.

Jakaa 84 miljoonan osingot verovapaasti

Ay-liikkeeseen kuuluvat liitot on määritelty yleishyödyllisiksi, vaikka nykyisin suuri osa liittojen tuloista muodostuu erittäin kannattavasta liiketoiminnasta, kuten merkittävistä sijoituksista asuntoihin ja pörssiosakkeisiin.

Esimerkiksi Kojamo maksaa omistajilleen tänään torstaina osinkoja reilut 84 miljoonaa euroa, vaikka jopa presidentti Sauli Niinistö on kehottanut malttiin osingonjaoissa tänä keväänä.

– Kojamon toiminta on verrattavissa normaaliin kaupalliseen sijoitus- ja vuokraustoimintaan. Verovähennysoikeutensa vuoksi valtio menettää mittavat verotulot vuosittain, Koponen hämmästelee.

Miksi ay-liikkeet nauttivat verovapautta?

Koponen on jo aiemmin kyseenalaistanut Kojamon ja muiden ay-liikkeiden verovapauden kysymällä kirjallisessa kysymyksessään vuoden alussa, miksi massiivisia sijoitustuottoja ja kannattavaa liiketoimintaa harjoittavat ay-liikkeet ovat edelleen verovapautta nauttivia yleishyödyllisiä yhteisöjä.

– Valtiovarainministeri Katri Kulmunin antaman vastauksen mukaan hallitus selvittää, onko veropohjan tiivistämiseksi mahdollisuus ottaa käyttöön ulkomaisten rahastojen ja muiden osinkoveroista vapautettujen yhteisöjen saamille osingoille 5 prosentin lähdevero vuoteen 2022 mennessä. Tämä selvitys tulee tehdä viipymättä, Koponen vaatii.

Kojamolle tukirahoja Euroopan keskuspankilta

Samaan aikaan Euroopan keskuspankki (EKP) ja Suomen Pankki (SP) ovat ilmoittaneet mittavista ”kriisitukitoimista” muutamille yrityksille, joista yksi on Kojamo.

– Miksi Kojamoa ylipäänsä rahoitetaan ja meneekö tukitoimet todella sinne mihin niitä tarvittaisiin? Toivottavasti hallitus pitää huolen, etteivät tukirahat jälleen valu vain isoille toimijoille eikä pk-yrityksiä jätetä oman onnensa nojaan, Koponen sanoo.

SUOMEN UUTISET