

PS ARKISTO
Koskela: Suomen rikkaasta kielestä pitää olla ylpeä
Eduskunnassa keskusteltiin keskiviikkona suomen kielen asemasta. Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela muistuttaa, että suomalaisten pitää olla ylpeitä rikkaasta ja monivivahteisesta kielestään.
– Suomessa on valitettavana ilmiönä rakennusten ja erilaisten toimintojen nimeäminen englanniksi kansainvälisyyden nimissä. Ei englanti ole kuitenkaan mikään kansainvälisyyden edellytys. Parhaiten kansainvälisyyttä Suomessa pidetään yllä, kun pidämme kiinni meidän kotikutoisesta omaleimaisuudestamme ja kauniista kielestämme kaikkine murteineen. Kukaan muu maailmassa ei niistä huolehdi, Jari Koskela painottaa.
Koskelan mielestä julkisen vallan pitää näyttää esimerkkiä ja välttää turhanpäiväistä englannin käyttöä. Yhtenä esimerkkinä tällaisesta on viime hallituskaudella tehty päätös muuttaa Valtioneuvoston sähköpostit gov.fi-päätteisiksi.
Suomalaisten kirjailijoiden asema on tärkeä
Koskela muistuttaa, että Suomessa pitää antaa arvoa vähälukuiselle kirjailijoittemme joukolle, jotka ovat omalla tärkeällä ja omistautuneella työllään pitäneet suomen kieltä elinvoimaisena.
Kirjailijoiden vuosiansiot ovat viime vuosina romahtaneet. Kaunokirjailija tienaa työstään keskimäärin vain 1700 euroa vuodessa. Myynnistä saatua tuloa täydennetään niin apurahoilla kuin esiintymispalkkioillakin.
– Hallitusohjelmassa on hyvin tunnustettu lukutaidon merkitys ja tässä kirjailijat ovat avainasemassa. On tärkeää, että taloudellisesti haastavina aikoina esimerkiksi kehuttu Lukulahja lapsille -ohjelma on saanut jatkoa. Lukuinto kannattaa herättää varhaisessa vaiheessa, Koskela sanoo.
Koskela pitää tärkeänä, että kirjailijoiden lainauskorvaukset voitaisiin nostaa pohjoismaiselle tasolle kuten eduskunta on vuonna 2021 lausumassaan edellyttänyt. Korotuksen vuosittaiseksi kustannukseksi on arvioitu 1,5 miljoonaa euroa.
– Lainauskorvausten lisäksi oleellista kirja-alan kannalta olisi, että suomalaiset yleensäkin lukisivat enemmän. Hallituksen politiikalla keskituloisen palkansaajan käteen jäävät tulot nousevat ja ostovoima paranee. Jo lukutaidonkin kannalta olisi välttämätöntä, että kulutustottumuksissa tapahtuisi kirjoja suosiva muutos, Koskela toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitusohjelmassa vahvat kirjaukset sananvapaudesta ja suomalaisuudesta – ”Woketus on peruttu”

Oikeusministeri Leena Meri Kalevalan päivänä: Kansalliskielten asema on vahva

Teemu Keskisarjan kolumni: Äidinkielen raiskaajille rautapallo jalkaan

Pakkoruotsin opetus lisääntyy yläasteella – ”Marinin hallituksen viimeinen märkä rätti peruskouluille”

Junnila: Suomen kielen asemaa parannettava – kieli yhdistää polarisoituneessa yhteiskunnassa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.