Kreikka ei pysty hoitamaan nykyisessä rahoitustilanteessa hoitamaan velkojensa takaisinmaksua tai helpottamaan usean vuoden laman jälkeistä toipumista, Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras kirjoittaa kirjeessään Saksan liittokansleri Angela Merkelille. Tsiprasin mielestä kansan 25.1. vaaleissa antama mandaatti ohjaa hänet ennemmin laiminlyömään velkoja.

Tsipras ilmoittaa Kreikan hallituksen olevan sitoutunut helmikuusta lähtien tehtyihin sopimuksiin, mutta Kreikan ja muiden euromaiden näkemykset näistä sopimuksista poikkeavat varsin paljon toisistaan. Ateenassa katsotaan vanhan tukiohjelman päättyneen ja uuden alkaneen, mutta toisaalla asia tulkitaan vanhan ohjelman jatkona.

Kreikka haluaa väljempää rahoitusta

Pääministeri Tsipras ottaa kirjeessä esille kaksi merkittävää rahoituslähdettä. Ensimmäinen on Euroopan keskuspankin päätös rajoittaa Kreikan valtion lyhytaikaisten velkatositteiden ostamista kreikkalaispankeilta. Koska kreikkalaispankit saavat pantata vain rajatun määrän tositteita EKP:lle uutta rahaa vastaan, ne eivät käytännössä voi ostaa Kreikan liikkeellelaskemia velkatositteita tämän enempää.

Toiseksi maa haluaa toisen tukiohjelman viimeisen maksuerän, sillä Kreikan mielestä nyt on päästy sopimukseen tukiohjelmasta. Muiden euromaiden eri näkökannan mukaan vanhaa ohjelmaa on yksinkertaisesti jatkettu, ja sen mukaisia toimia Tsipras ei ole toteuttanut. Näitä toimia jäi myös edelliseltä – Antonis Samarasin vetämältä – hallitukselta tekemättä maan valmistautuessa uusiin parlamenttivaaleihin. Toisen tukiohjelman viimeinen maksuerä on noin 7,2 miljardia euroa.

Kirjeessä valmistaudutaan myös kesällä päättyvään ohjelman jatkoon. Kolmatta tukipakettia ei kirjeesä suoraan mainita. Nimikkeenä on ”Kreikan toipumis- ja kehityssopimus”, josta pitäisi päästä yhteisymmärrykseen kesäkuun loppuun mennessä.

Velkahelpotuksia perusylijäämän vuoksi

Tsipras muistuttaa kirjeessään myös muita euromaita heidän lupauksestaan helpottaa Kreikan velkataakkaa, kunhan Kreikka saa perusylijäämäisen budjetin. Perusylijäämä tarkoittaa ylijäämäistä budjettia, josta on jätetty lainanhoitokulut huomioimatta.

Troikka on vahvistanut Kreikan saavuttaneen perusylijäämän, joskin se on laskettu Kreikan kohdalla täysin poikkeuksellisella menetelmällä. Euroopan komissio on perusylijäämän kuitenkin vahvistanut.

Saksan liittokansleri Merkel tapaa maanantaina Kreikan pääministeri Tsiprasin.

Henri Myllyniemi