

Perussuomalaisten Timo Soini (vas.) ja Reijo Hongisto saapuvat eduskunnan täysistuntoon. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Kuinkas silloin kävikään: Veronkorotusvaatimukset ja yhteisöveroale veivät SDP:n oppositioon
Eduskunta ryhtyi ruotimaan tällä viikolla hallituksen esityksiä budjetin verolaeiksi. Keskustelussa kuultiin tuttuja opposition moitteita hallituksen verolinjasta. Onkin syytä palauttaa mieleen se, minkälaista veropolitiikkaa pahimmat pukarit itse vielä äskettäin ajoivat.
Tiistaina debatissa kuultiin ensiksi näppärää sanailua polttoaineiden valmisteverosta. SDP:n Pia Viitanen hämmästeli, kuinka hallitus voi korottaa polttoaineiden verotusta, se kun on tasavero. Perussuomalaiset kysyivät, pitäisikö sitten ottaa kaikkein köyhimmiltä.
Toimi Kankaanniemi (ps.) muistutti tällöin SDP:n omasta verolinjasta, joka vei puolueen oppositioon.
SDP lupasi nostaa veroja, laski yhteisöveroa
– Tuossa aikaisemmin luin puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) vaalilupauksia ja hän siinä ilmoitti, että kokonaisveroastetta sosiaalidemokraatit haluavat nostaa puoli prosenttiyksikköä. Se oli tietysti iso uutinen ja johti sosialidemokraatit sitten rajuun vaalitappioon. Ja toisena vaalitappion syynä, minun arvioni mukaan, oli tämä yhteisöveron raju alennus, joka koitui siis niille yhtiöille, jotka kaikkein parhainta tulosta tekevät: ne saivat satojen miljoonien vuotuiset veronkevennykset, Kankaanniemi muistutti.
Hän muistutti myös, kuinka demarit lupailivat edellisellä vaalikaudella 100 000 uutta työpaikkaa, mutta kävikin päinvastoin. Työttömyys kasvoi sadalla tuhannella.
Reijo Hongisto (ps.) sanoi kuunnelleensa Viitasen syyttelyä perussuomalaisia kohtaan milloin milläkin tekosyyllä. Hän totesi, että kun talouden huono tila on selvinnyt edellisen hallituksen jäljiltä, niin taloutta joutuu paikkaamaan erilaisilla verokertymillä, ja tämä polttoainevero on yksi niistä.
Missä EU, siellä ongelma: jäätelö- vai bensavero?
Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) syytti tilanteesta EU:ta.
– Taas on siellä ongelma, missä EU. Elikkä kun makeisveron ja jäätelöveron korotusta ei voi toteuttaa ja jollain se täytyy paikata, niin mistä otetaan rahat? Leikataanko pienituloisilta vai korotetaanko polttoaineveroa? Joskus täytyy tehdä ikäviäkin ratkaisuja, Mäkelä murehti.
Kankaanniemi muistutti myös, että raakaöljyn hinnan ollessa alhaalla ei polttoainevero tunnu korotuksen jälkeenkään lähellekään niin pahasti kuin edellisen hallituksen aikana, jolloin öljy maksoi paljon enemmän.
Hän muistutti myös, että polttoaineveron määrää voidaan harkita aiemman päätöksen mukaisesti uudelleen, jos raakaöljyn hinta nousee.
Mikä on SDP:n tarkoitus?
Mäkelä ihmetteli, onko SDP:llä muuta työtä kuin nokkia perussuomalaisia.
– Onko teidät äänestetty tänne saliin perussuomalaisia arvostelemaan? En tavoittanut puheestanne mitään muuta substanssia kuin perussuomalaisten nokkimisen, vaalilupausten kaivelemisen ja siihen kannan ottamisen, mitä perussuomalaiset tekevät ja sanovat. Onko tämä sosiaalidemokraattisen politiikan nykyinen sisältö ja substanssi, että haukutaan muita puolueita, Mäkelä kysyi.
Elo: Antaako vasemmisto sisäfileporvarille?
Simon Elo (ps.) kuunteli vasemmistoliiton esittävän arvonlisäveron kevennystä, kun puhuttiin tuloveroasteikkojen muuttamisesta. Elo muistutti tämän tuovan euromääräisesti eniten etua sisäfileporvarille. Ei hän unhoittanut SDP:täkään: puolue lupasi selvin sanoin yhtä rajuja leikkauksia jo ennen vaaleja, mikä on nyt oppositiossa tyystin unohtunut.
– No, katsotaanpa maaliskuulta 2015, mitä SDP sanoi ennen vaaleja: sopeutustarve 4 miljardia, leikkauksia 3 miljardia, myös indekseistä 800 miljoonaa leikkausta. Vaikka edustaja Viitanenkin röyhisteslee rintaa kuin punatulkku leikkauksista, niin näin olette sanoneet ennen vaaleja, Elo syytti.
– Veronkorotuksia 1 miljardin euron verran – ainoana puolueena kaikista sanoitte, että haluatte korottaa veroja. Mitä tämä hallitus on tehnyt? Keventänyt verotusta lähes miljardilla eurolla, Elo vertasi.
– Mikä teidän linjanne on nyt, Elo kysyi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää