

Puolustusministeri Jussi Niinistö ja ulkoministeri Timo Soini eduskunnan täysistuntossa Helsingissä 10. toukokuuta 2016. Taustalla eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko. / Markku Ulander Lehtikuva
Lakiesitys etenee: Suomelle valmius antaa ja vastaanottaa apua avunantolausekkeen perusteella
Eduskunnassa keskusteltiin tänään lakiesityksestä, joka sallii Suomen sekä antaa apua että ottaa apua vastaan EU:n Lissabonin sopimuksen turvalausekkeen perusteella. Lakia esitteli ulkoministeri Timo Soini.
Avunantoasia tuli ajankohtaiseksi viime vuonna, kun terrorin kohteeksi joutunut Ranska vetosi yllättäen Lissabonin lausekkeeseen eikä Naton viidenteen artiklaan avun saamiseksi terrori-iskun jälkeen. Ranska katsoi iskujen jälkeen olevansa sotatilanteessa ja tarvitsevansa kansainvälistä apua.
Aiemmin vain tätä turvalauseketta oli luultu kuolleeksi kirjaimeksi. Suomi ilmoitti heti antavansa sellaista apua mitä vain voi. Ongelmaksi havaittiin, ettei Suomella ollut lakia joka mahdollistaisi avun antamisen täysimääräisesti. Myös vastaanottoon tarvittiin uutta lakia. Tärkeintä oli moraalinen vastaavuus: Suomi saisi tarvittaessa itse apua todennäköisesti vain, jos olisi itse valmis auttamaan muita.
Tällaista lainsäädäntöä oli kyllä valmisteltu jo vuodesta 2008 saakka ja nyt se on tulossa eduskuntaan.
Suomi päättää avun antamisesta aina itse
Kokoomuksen Timo Heinonen kysyi, voiko Suomi tosiasiassa päättää itse avun antamisesta, jos haluaa saada apua tarvittaessa itse, kun turvalausekkeessa sitoudutaan antamaan apua kaikin keinoin. Soini oli juuri korostanut, että Suomi päättää kaikissa tilanteissa itse, miten autamme jos autamme tai otamme apua vastaan jos otamme.
– Sitä ei päätä EU eikä Venäjä, vaan me itse, Soini tiivisti.
Soini vastasi Heinoselle, että kyllähän velvoite meitä moraalisesti sitoo, mutta ei ole määrätty tarkemmin, miten apua annetaan. Siten Suomi voi määritellä avun antamisen itse.
Soini piti huonona asiana, että Ranskan auttamisesta käydään eri maissa nyt suurta Jaakopin painia, miten maata autetaan vai autetaanko.
– Tämä ei ole hyvä, Soini moitti.
Pakollisista komennuksista kysyttiin yli puoluerajojen
Lakia kyseenalaistettiin lähinnä siitä näkökulmasta, pitääkö suomalaisten sotilaiden lähteä ulkomaille pakolla vai voitaisiinko palauttaa jonkinlainen vapaaehtoisuuteen perustuva menetelmä. Tätä kysyttiin sekä hallituspuolueiden että opposition puolelta.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) vastasi mm. Mikko Kärnän (kesk.) ja Mikko Savolan (kesk.) kysymyksiin, että ulkomaankomennusten pakollisuutta koskeva laki tulee eduskuntaan kesätaukoon mennessä, joten asiasta päästään puhumaan vielä lähiaikoina.
Niinistö korosti, että pakollisuus koskisi harvinaisia tilanteita, joihin tuskin koskaan tarvitsee mennä. Suomi haluaa kuitenkin joka tapauksessa lähettää maailmalle parhaita kykyjä, joita meillä on kotimaankin turvaamiseen.
Pitääkö kokki jättää Turkuun?
Niinistö esitti vapaaehtoisuuden huonoista puolista esimerkin, että Ruotsi olisi pyytänyt avukseen suomalaisen laivaston aluksen etsimään sukellusvenettä. Sitten laivan kokki sanoisikin, ettei tämä häntä innosta, että jättäkää hänet Turun satamaan. Sitten hänet pitäisi viedä Turun satamaan ja ehkäpä sukellusvenekin ehtisi rannasta karkaamaan, Niinistö teorioi.
Kärnä kysyi entisenä ammattisotilaana, pitäisikö sotilasvalaakin muuttaa, kun se velvoittaa isänmaan puolustamiseen, eikä puhu kansainvälisistä tehtävistä mitään. Niinistö vastasi, että asiaa on pohdittu ja tullaan pohtimaan edelleen.
Soini vastasi myös Tiina Elovaaran (ps.) kysymykseen, onko hallitus valmis vastaamaan hallinnonrajat ylittäviin kriiseihin, jotka edellyttäisivät eri ministeriöiden välistä yhteistyötä, kuten ympäristö- tai terveysalan katastrofien yhteydessä. Hän vastasi, että ilman muuta yhteistyötä pitää tehdä, kuten tehtiinkin ulkoministeriön johdolla heti, kun Ranskan terrori-iskut tapahtuivat.
Samalla hän vastasi myös kysymykseen, pitäisikö sisäministerin tulla jäseneksi tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen valiokuntaan (TP-UTVA:an).
– Totta kai sisäministerin pitää olla TP-UTVAssa tarvittaessa. Joskus voi kansainvälinen asia kuulua myös oikeusministerille, jonka pitää olla paikalla, Soini totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Peshmerga-joukkojen koulutusapu tuplautumassa – Soini: puututaan muuttoliikkeen juurisyihin

Soini: Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta käydään hyvä keskustelu
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin

Hoitajien tekemät vanhusten raiskaukset järkyttävät Ruotsissa – rohkean Elsan haastattelu sai muut uhrit avautumaan, Uppsalan kunnan koko vanhuslautakunta eroaa
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää