
MATTI MATIKAINEN
Leena Meri Ruotsin vaaleista: Poliittinen koulukiusaaminen ei voi jatkua loputtomasti
Korkea äänestysprosentti ja vanhan median valtaisa ruotsidemokraattien vastainen mustamaalaus ratkaisivat Ruotsin vaalit. Hiljentäminen, poissulkeminen ja hyssyttely ovat nyt perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meren mukaan kuitenkin ohitse ja haittamaahanmuutostakin voidaan keskustella.
Meren mielestä ruotsidemokraattien vaalivoitto osoitti myös sen, että poliittinen koulukiusaaminen ei voi jatkua loputtomasti.
Ylen Ykkösaamussa Ruotsin vaalitulosta olivat kommentoimassa kansanedustajat Leena Meri, Sanna Marin (sd.) ja Juhana Vartiainen (kok.). Ruotsin median käyttäytymismalli näyttäisi toimivan myös lahden tällä puolen, sillä Meri pääsi lähetyksessä ääneen vain kolmesti, ensimmäisen kerran seitsemän minuuttia ohjelman alkamisen jälkeen.
Miljoona äänestäjää halusi muutosta
Mereltä kysyttiin polveilevasti kommenttia ruotsidemokraattien vaalitulokseen ja samaan hengenvetoon yllättäen myös sitä, miten hän näkee sen, ettei perussuomalaisten kanssa haluta vaan tehdä yhteistyötä täällä Suomessa.
– Minusta on hyvin mielenkiintoista lähteä siitä ajatuksesta, että ruotsidemokraatit, joka saa lähes 18 prosentin kannatuksen tekee kiusaamispolitiikkaa. Siellä on kuitenkin yli miljoona ihmistä, äänestäjää takana. Silloinhan todetaan, että kansalaiset kiusaavat hallitusta tai muita puolueita, jotka tekevät väärää politiikkaa ja josta kansalaiset ovat toista mieltä.
– Tämä on asetelma, jossa yritetään hiljentämällä, poissulkemalla, blokkaamalla ja maton alle lakaisemalla sitä, että ongelmia ei ole ja ne kuolevat pois itsestään. Minä ainakin olen tullut vaikuttamaan suomalaiseen politiikkaan ja tuomaan meidän näkemyksiä tänne. Totta kai se voi tuntua kiusalliselta, että on alettu puhumaan eri lailla asioista.
Maahanmuuton haitoista voidaan keskustella
Meri näkee, että ruotsidemokraattien vaalivoiton takana on se, että puolue avasi padot ja nyt voidaan julkisesti keskustella ennen kielletystä maahanmuuton ja pakolaisuuden aiheuttamista ongelmista.
– Ruotsissa ei ole suostuttu puhumaan aikaisemmin haitallisen maahanmuuton ongelmista, vaan ne on haluttu vaientaa ja jos tämä jatkuu tällaisenaan, niin ruotsidemokraatit jatkavat nousuaan. Vähän olisin veikkaamassa sitä, että oikeistoblokki lähtee neuvottelemaan siitä, että vaikka ruotsidemokraatit eivät hallitukseen tulisikaan, niin he tukisivat hallitusta esimerkiksi talouspolitiikassa, jos heidän maahanmuuttopoliittinen ohjelmansa toteutettaisiin.
Ykkösaamun lopuksi kansanedustajilta tiedusteltiin Suomen kannalta tärkeätä kysymystä siitä, onko Ruotsin Nato-linja nyt mahdollisesti muuttumassa eli aikooko Ruotsi hakea sotilasliiton jäsenyyttä.
– Onhan se Suomen kannalta selkeämpi tilanne nyt, kun Ruotsi ottaa kannan, ettei Nato-jäsenyyttä lähetä hakemaan. Kyllähän sieltä sellaisia signaaleja on tullut, että ainakaan tällä hallituskaudella äkkinäisiä ratkaisuja ei tehdä, Meri sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho Ylellä: Suomessa ja Ruotsissa on melko samanlaiset yhteiskunnat ja maahanmuuton ongelmat

Ajatushautomo Gatestone Institute: Ruotsin vaaleissa roppakaupalla epämääräisyyksiä – ruotsidemokraattien tappioksi
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.