

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Leptospiroosi leviää Etelä-Suomessa – voi tarttua myös ihmiseen
Koiranomistajat keskustelivat Jyväskylässä uuden eläinlääkäriaseman pihalla pelkoa aiheuttaneista leptospiroositapauksista. Koirilla on ilmennyt tänä vuonna useita tartuntoja eteläisen Suomen alueella.
Ilta-Sanomat kertoi (14.11.) 12-vuotiaasta jackrussellinterrieristä, joka menehtyi saatuaan leptospiroositartunnan ulkoilulenkillä. Yle uutisoi pari viikkoa myöhemmin hämäläisestä miehestä, jonka epäillään saaneen tartunnan perheen koiralta.
Ruokaviraston mukaan leptospiroosi on nisäkkäillä esiintyvä bakteeritauti, joka aiheuttaa lievissä tapauksissa väsymystä ja kuumeilua. Pahimmillaan tauti voi johtaa lemmikkieläimen kuolemaan.
Bakteeritauti voi tarttua myös ihmiseen sairaiden eläinten virtsan saastuttamasta vedestä. Ihmiselle tauti aiheuttaa flunssan oireita, mutta myös vakavampaa taudinkuvaa voi esiintyä.
Keski-Suomessa tauti ei pelota
Ruotsinlapinkoiransa Lokin rokotettavana käyttänyt Piia Jaakkola ei hermoile leptospiroosin takia.
– Taudista on ollut puhetta koiranomistajien keskuudessa, mutta en ole huolissani. Keski-Suomessa tautia ei ole havaittu. Olen ottanut selvää oireista ja osaan tunnistaa ja estää taudin leviämisen. Lisäksi tautia vastaan voi suojautua rokotuksella, Jaakkola kertoo.
Nina Jääskeläinen ja Paavo Haimi toivat torstaina sekarotuisen Viljo-koiran eläinlääkäriin. Jääskeläinen on lukenut sanomalehdistä leptospiroosista.
– En pelkää tautia, jota on esiintynyt vain Etelä-Suomessa. Me liikumme Viljon kanssa pihapiirissä ja tuttujen koirien parissa. Emme käy koirapuistoissa, Jääskeläinen sanoo.

Paavo Haimi ja Nina Jääskeläinen eivät pelkää Viljo-koiran saavan tartuntaa.
Suomessa kahdeksan tapausta
Ruokaviraston mukaan leptospiroosia esiintyy maailmanlaajuisesti lämpimillä ja kosteilla alueilla. Koirilla on Suomessa todettu viime vuosina joitakin leptospiroositapauksia vuosittain. Pääasiassa ne ovat olleet peräisin ulkomailta.
Tämän vuoden elokuun jälkeen eläinlääkärit ovat ilmoittaneet Ruokavirastoon kahdeksasta tapauksesta Etelä-Suomen alueella.
Tiedossa ei ole, kuinka moni näistä tartunnoista on kotoperäinen eli saatu mahdollisesti kotimaassa ja kuinka moni on peräisin ulkomailta.
– Koiranomistajilla ei ole syytä paniikkiin ja ei ole perusteita vältellä muita koiria. Talvikautena tartuntaa on aika mahdotonta saada ympäristöstä. Kesällä sen voi saada paikoista, joissa on jyrsijöitä. Ihminen voi saada tartunnan koirasta esimerkiksi ihorikon kautta, mutta tartunta koirasta ihmiseen on todella harvinaista, kertoo tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Kirsti Pelkola Ruokavirastosta.
Rotat ja muut jyrsijät levittävät
Luonnossa leptospiroosia levittävät virtsan mukana rotat ja muut jyrsijät sekä päästäiset. Pelkolan mukaan kaikilla jyrsijöillä ja päästäisillä ei kuitenkaan bakteeria ole.
– Bakteerille otolliset olosuhteet ovat lämmin ja kostea keli sekä seisovat makeat vedet. On todennäköistä, että uusia kotoperäisiä tapauksia tuskin tulee talvikautena. Leptospiroosia aiheuttava bakteeri ei viihdy kylmässä, pakkasessa eikä kuivissa olosuhteissa, Pelkola selvittää.
Hänen mukaansa Ruokavirasto ei ole tekemässä muutoksia koirien rokotussuosituksiin. Koiranomistaja voi harkita, ottaako lemmikilleen rokotuksen tautia vastaan.
– Ensi kesäkausi on mielenkiintoinen, jos tulee pitkä ja lämmin ja riittävän kostea kesä. Silloin varsinkin kauden loppupuolella olisi mahdollista ilmetä uusia leptospiroositartuntoja, jos olosuhteet ovat olleet suotuisat bakteerille, Pelkola sanoo.
Voidaan hoitaa antibiooteilla
Ruokaviraston mukaan ilmaston lämpeneminen, lisääntyvät sateet ja tulvat voivat lisätä leptospiroositartuntojen riskiä myös Suomessa.
Eläinlääkäriin kannattaa ottaa yhteys, jos epäilee lemmikkieläimellään leptospiroosia. Eläin kannattaa pitää erillään muista lemmikeistä, kuten yleensä tarttuvien tautien kohdalla tulisi menetellä.
Eläinlääkäripalveluita tuottava Evidensia kertoo, että tauti saadaan selville laboratoriotutkimuksilla ja sitä voidaan hoitaa antibiooteilla. Ajoissa aloitettu hoito on usein parantava.
Mika Rinne
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kirsti Pelkola eläintaudit koiranomistajat leptospiroosi Paavo Haimi Nina Jääskeläinen Piia Jaakkola antibiootit Ruokavirasto tartuntataudit ilmaston lämpeneminen rokotukset Jyväskylä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Afrikkalainen sikarutto uhkaa suomalaisia tuotantotiloja – Koponen: Villisikakanta saatava alas ja nopeasti

Komissio esittää suden suojelutason alentamista – Jenna Simula: ”Merkittävä uutinen suomalaiselle metsästykselle”

Suden suojelutaso muuttumassa – Simula: “On kaikkien etu, sudenkin, että sen ihmisarkuus palautetaan ja sudenmetsästyksellä voidaan säädellä susikantoja”
Suden siirtämisestä alemmalle suojelutasolle on päätetty tänään Bernin sopimuksen pysyvässä komiteassa. Aiemmin syksyllä myös EU-jäsenmaat äänestivät siirron puolesta. Perussuomalainen maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jenna Simula pitää päätöstä tärkeänä askeleena EU-polulla.

Susien ihmisarkuus heikentynyt – Koponen: ”Yksikin susien raatelema lammas tai koira on liikaa”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.