

LEHTIKUVA
Liikkumattomuudesta Suomelle miljardien eurojen kustannukset – Koponen: ”Mikäli meillä ei työelämässä ole työkykyisiä työntekijöitä, ei meillä kohta ole hyvinvointiyhteiskuntaakaan”
Liikkumattomuudesta ja paikallaanolosta koituu Suomelle vuosittain yli 4,7 miljardin euron kustannukset. Ennustetaan, että vuonna 2040 vain 2 prosenttia 50-vuotiaista omaa hyvän kestävyyskunnon. Perussuomalaisten kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen pitää tilannetta katastrofaalisena jo pelkästään työelämän tulevaisuuden näkökulmasta.
– Hyvinvointiyhteiskunta syntyy työstä. Mikäli meillä ei työelämässä ole työkykyisiä työntekijöitä, ei meillä kohta ole hyvinvointiyhteiskuntaakaan. Liikkumattomuuden hinta tulevaisuudessa on niin suuri, että sitä ei nyt tunnuta edes käsittävän, parahtaa perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen.
– Liikunnallisen elämäntavan ei tarvitse myöskään olla kallista. Paljonko maksaa se, että valitset käyttää portaita etkä hissiä? Paljonko maksaa se, että syöt hieman kevyemmin? Tämä ei ole pelkästään kiinni valtion rahoista, vaan myös ihmisten korvien välistä. Meillä jokaisella on vastuu omasta hyvinvoinnista, Koponen muistuttaa.
Liikunta vaikuttaa kaikkeen
Koposen mukaan Suomen ja Euroopan kriisinkestävyydenkin kannalta tulee liikkumattomuuteen saada kulttuurinen täyskäännös. Koponen näkee, että EU:n sietäisikin ohjata Suomeen rahoitusta siten, että se edistäisi liikunnallista elämäntapaa. Koponen muistuttaa, että Suomi maksaa EU:lle enemmän rahaa kuin saamme sieltä takaisin.
– Liikunta vaikuttaa ihan kaikkeen. Työmotivaatio, mielenterveys, tehokkuus ja koko yhteiskunnan hyvinvointi parantuisivat huomattavasti, jos kaikki nostaisivat takapuolen ylös penkistä ja lähtisivät liikkumaan, Koponen jyrähtää.
Mikäli Koponen valitaan europarlamenttiin, on hän luvannut lahjoittaa tuhat euroa kuukaudessa hyväntekeväisyyteen suomalaisten järjestöjen kautta. Hän pitää selvänä, että osa rahoista menisi vähävaraisten urheilun tukemiseen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Eurovaalit 2024 uhka hyvinvointiyhteiskunnalle liikunnan vaikutukset liikkumattomuuden kustannukset liikkumattomuus kriisinkestävyys hyvinvointiyhteiskunta Ari Koponen vähävaraiset hyvinvointi työelämä Euroopan unioni mielenterveys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Liikunta lisää kykyjämme ja säästää yhteisiä eurojamme – Strandman: Liikkumattomuuden hintalappu on maassamme lähes 4 miljardia euroa

Liikkumattomuus on vakava yhteiskunnallinen ongelma – Elomaa: ”Liikunta on henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin – siis oikeastaan kaiken – perusta”

Teemu Keskisarjan kolumni: Hajamietteitä Elokapinaviikoilta

Liikkumattomuus maksaa Suomelle miljardeja vuodessa – Suomi liikkeelle -ohjelma laittaa suomalaiset liikkeelle

Suomi liikkeelle -ohjelma käynnistyi – Strandman: Liikkumattomuuden hintalappu on jo yli 14 miljardia euroa vuosittain
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.