Hallitus on käynnistänyt elintärkeän Suomi liikkeelle -ohjelman. Ohjelman tarkoituksena on saada kaikki suomalaiset vauvasta vaariin liikkumaan enemmän. Kansanedustaja Jaana Strandman muistuttaa liikkumattomuuden ongelmista, joiden vuotuiset kustannukset ovat yhteensä jo yli 14 miljardia euroa, jos suorien kulujen päälle lasketaan myös mielenterveyden ongelmat.

Suomi liikeelle -ohjelman tarkoituksena on luoda yhteiskunta, jossa liikkumista arvostetaan ja se mahdollistetaan jokaisella elämänalueella. Hallitus panostaa Suomi liikkeelle -ohjelmaan 80 miljoonaa euroa eli noin 20 miljoonaa euroa vuosittain.

– Liikkumattomuuden hintalapuksi on laskettu suoria kuluja jopa 3,2 miljardia euroa. Jo pienikin arjessa tapahtuva valinta, esimerkiksi portaiden nousu hissin sijaan, on tärkeä ja vaikuttaa toimintakykyyn, toteaa liikunnanohjaajana ja opettajana toiminut perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman.

– Liikkumattomuuden haastetta ei ratkaista pelkästään rahalla, vaan kansaamme tulee juurruttaa liikkumisen tahto ja into. Jo puolen tunnin kävely päivittäin vahvistaa kuntoamme.

Kulut yhteensä lähes 14 miljardia euroa

– Liikkumisella on myös selvä yhteys mielenterveydellisiin ongelmiin, joiden vuosittaiset kustannukset ovat Suomessa jopa 11 miljardia euroa! Yhteenlaskettuna ovat liikkumattomuuden kulut siis noin 14 miljardia vuosittain. Korjatessaan fyysiset ja mielenterveydelliset ongelmat liikunnalla ja terveillä elämäntavoilla on Suomi menevä ohi kaikista muista länsimaista, Strandman sanoo.

Suomi liikkeelle -ohjelman toimet ovat moninaisia, mutta Strandman haluaa tuoda erityisesti esiin ohjelmassa mainitun hyvinvointialueiden liikunnallisuuden palkkiomallin. Tässä mallissa hyvinvointialueilla käytetään hyte-kerrointa, ja parhaat tulokset luonnollisesti palkitaan sekä otetaan käyttöön muillakin hyvinvointialueilla.

Hallituksen tavoite Suomi liikkeelle -ohjelmalla on kristallinkirkas; hyvinvointi on suorassa yhteydessä liikunnallisuuteen, ja hallitus tekee kaikkensa, jotta liikunnallisuutta lisätään maanlaajuisesti.

Suomen Uutiset