

PS ARKISTO
Suomi liikkeelle -ohjelma käynnistyi – Strandman: Liikkumattomuuden hintalappu on jo yli 14 miljardia euroa vuosittain
Hallitus on käynnistänyt elintärkeän Suomi liikkeelle -ohjelman. Ohjelman tarkoituksena on saada kaikki suomalaiset vauvasta vaariin liikkumaan enemmän. Kansanedustaja Jaana Strandman muistuttaa liikkumattomuuden ongelmista, joiden vuotuiset kustannukset ovat yhteensä jo yli 14 miljardia euroa, jos suorien kulujen päälle lasketaan myös mielenterveyden ongelmat.
Suomi liikeelle -ohjelman tarkoituksena on luoda yhteiskunta, jossa liikkumista arvostetaan ja se mahdollistetaan jokaisella elämänalueella. Hallitus panostaa Suomi liikkeelle -ohjelmaan 80 miljoonaa euroa eli noin 20 miljoonaa euroa vuosittain.
– Liikkumattomuuden hintalapuksi on laskettu suoria kuluja jopa 3,2 miljardia euroa. Jo pienikin arjessa tapahtuva valinta, esimerkiksi portaiden nousu hissin sijaan, on tärkeä ja vaikuttaa toimintakykyyn, toteaa liikunnanohjaajana ja opettajana toiminut perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman.
– Liikkumattomuuden haastetta ei ratkaista pelkästään rahalla, vaan kansaamme tulee juurruttaa liikkumisen tahto ja into. Jo puolen tunnin kävely päivittäin vahvistaa kuntoamme.
Kulut yhteensä lähes 14 miljardia euroa
– Liikkumisella on myös selvä yhteys mielenterveydellisiin ongelmiin, joiden vuosittaiset kustannukset ovat Suomessa jopa 11 miljardia euroa! Yhteenlaskettuna ovat liikkumattomuuden kulut siis noin 14 miljardia vuosittain. Korjatessaan fyysiset ja mielenterveydelliset ongelmat liikunnalla ja terveillä elämäntavoilla on Suomi menevä ohi kaikista muista länsimaista, Strandman sanoo.
Suomi liikkeelle -ohjelman toimet ovat moninaisia, mutta Strandman haluaa tuoda erityisesti esiin ohjelmassa mainitun hyvinvointialueiden liikunnallisuuden palkkiomallin. Tässä mallissa hyvinvointialueilla käytetään hyte-kerrointa, ja parhaat tulokset luonnollisesti palkitaan sekä otetaan käyttöön muillakin hyvinvointialueilla.
Hallituksen tavoite Suomi liikkeelle -ohjelmalla on kristallinkirkas; hyvinvointi on suorassa yhteydessä liikunnallisuuteen, ja hallitus tekee kaikkensa, jotta liikunnallisuutta lisätään maanlaajuisesti.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hyte-kerroin liikunnallisuuden palkkiomalli Suomi Liikkeelle Jaana Strandman mielenterveyden ongelmat liikkumattomuuden kustannukset liikunnan edistäminen liikkumattomuus hyvinvointialueet liikkuminen hyvinvointi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Liikkumattomuus on vakava yhteiskunnallinen ongelma – Elomaa: ”Liikunta on henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin – siis oikeastaan kaiken – perusta”

Liikkumattomuus maksaa Suomelle miljardeja vuodessa – Suomi liikkeelle -ohjelma laittaa suomalaiset liikkeelle

Liikkumattomuudesta Suomelle miljardien eurojen kustannukset – Koponen: ”Mikäli meillä ei työelämässä ole työkykyisiä työntekijöitä, ei meillä kohta ole hyvinvointiyhteiskuntaakaan”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.