Eduskunnan puhemies Maria Lohela korosti ulkosuomalaisten olevan tärkeä voimavara Suomen satavuotiaalle itsenäisyydelle, kun hän puhui Floridan Suomi 100 –juhlassa Lake Worthissa.

– Maallamme on ollut hieno tarina köyhästä maatalousyhteiskunnasta erääksi maailman kehittyneimmistä maista. Te olette osa tätä tarinaa. Jokainen tähän tilaisuuteen tullut on omalla tavallaan tehnyt työtä itsenäisen Suomen puolesta, Lohela kiitti.

Kulttuurit elävät rinnakkain

Perjantaina alkaneella vierailullaan Floridassa puhemies oli jo ehtinyt huomata, miten monet suomalaissiirtolaiset olivat omaksuneet uuden identiteetin, jossa suomalainen ja amerikkalainen kulttuuri elävät rinnakkain.

– Uudet ajatukset syntyvät usein parhaiten juuri tällaisessa ympäristössä, kun kulttuurit kohtaavat ja pakottavat arvioimaan uudelleen totuttuja tapoja. Kuten kaikki suomalaista yhteiskuntaa tuntevat tietävät, hienosta historiasta huolimatta maamme kaipaa uudistumista. Ihminen tarvitsee juuret, mutta yhtä tärkeitä ovat uusien ajatusten antamat siivet, puhemies totesi.

Ensimmäisenä suomalaisena Amerikkaan saapui merimies Maunu Anderson vuonna 1640. Hänen jälkeensä Delawarejoen suistoon saapui lisää muutamia satoja suomalaisia, joita valtaväestönä olleet englantilaiset käyttivät rauhanvälittäjinä neuvotteluissa alueella asuvien intiaanien kanssa.

– Suomalaisen rauhanvälityksen historia ulottuu siis näin pitkälle, puhemies mainitsi.

Suomalaiset ahkeria kautta historian

Suomi 100 –juhlan lisäksi Lohela puhui suomalais-amerikkalaisen kauppakamarin FACC:n tilaisuudessa. Myös bisnesväelle pitämässään puheessa Lohela viittasi historiaan siteeraamalla New York Timesin artikkelia suomalaisista siirtolaisista vuodelta 1901.

Jutussa pohdittiin, ovatko minkään muun kansan maahanmuuttajat yhtä sitkeitä, ahkeria ja päteviä kuin suomalaiset ja kerrottiin tarinoista, joissa suomalaiset ovat ilman ponnistuksia hoitaneet loppuun muilta työntekijöiltä kesken jääneen urakan.

– Artikkelissa ihmeteltiin myös sitä, kuinka kaikki maahan tulleet suomalaiset osasivat lukea ja kirjoittaa. Ahkeruus, koulutus, ongelmanratkaisukyky ja sisukkuus ovat edelleen suomalaisten ihmisten vahvuuksia ja varmasti myös monille syy tehdä kauppaa suomalaisten yritysten kanssa.

– Olen varma, että monet yhdysvaltalaiset yritykset voivat hyödyntää suomalaista osaamista esimerkiksi bioenergiahankkeissa, digitaalisten ohjelmistojen tuotannossa sekä terveysteknologian käytössä. Suomella on myös aivan erityistä arktista osaamista: maailman jäänmurtajista 60 prosenttia tehdään Suomessa ja lähes jokaisessa aluksessa on suomalaista suunnitteluosaamista, puhemies mainitsi.

Suomi voisi ottaa mallia

Lohelan mielestä suomalainen yhteiskunta voisi ottaa mallia amerikkalaisten energisestä asenteesta, muuntautumiskyvystä ja uudistumishalukkuudesta. Hän kuitenkin muistutti Suomen vakaudesta ja sen tuomista eduista.

– Vakaus luo yrityksille hyvän liiketoimintaympäristön ja ihmisille suojatun elämän. Vuonna 2016 Suomi arvioitiin maailman vakaimmaksi valtioksi, edellisenä vuonna meidät arvioitiin maailman turvallisimmaksi maaksi.

Suomi 100 –juhlan ja kauppakamarin tilaisuuden lisäksi puhemies tutustuu matkallaan 17.–19.2. muun muassa suomalaisten Kerhotaloon, Suomi-taloon ja Lepokotiin ja osallistuu juhlajumalanpalvelukseen. Lohelan kanssa matkalle osallistuvat kansanedustajat Eero Lehti (kok.), Tytti Tuppurainen (sd.) ja puhemiehen puoliso Samppa Mattila.

Tagit