Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Lohela ihmettelee Euroopan unionin päätöstä jatkaa rahoitustaan hirmuhallitsijaksikin kutsutun presidentti Robert Mugaben johtamalle Zimbabwelle. Lohela kysyy hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, miten hallitus valvoo EU:n kehityspolitiikan yhteensopivuutta kansallisten kehitystavoitteidemme kanssa.

– EU on lieventänyt asteittain Zimbabwen pakotteita, jotka asetettiin vuoden 2002 epärehellisiksi syytettyjen vaalien ja niihin liittyvien väkivallantekojen jälkeen. Viimeisenä helpotuksenaan EU allekirjoitti 16. helmikuuta Zimbabwen kanssa 234 miljoonan euron arvoisen apupaketin, Lohela ihmettelee.

Kehityspolitiikan haaksirikko

Lohela väittää EU:n kehityspolitiikan kokeneen Mugaben takia haaksirikon. Ollakseen uskottava kehitysavun antaja EU:n tulee hänen mukaansa olla johdonmukainen ja osoittaa samalla avun kohdemaan täyttävän sille asetetut ehdot. Tämä ei tällä hetkellä toteudu, sillä Zimbabwe ei ole tehnyt mitään konkreettista sosio-ekonomisten olosuhteiden parantamiseksi.

– Pehmeällä linjallaan EU ja sen jäsenmaat antavat avun kohdemaidensa ymmärtää, että avun saamisen perusteeksi määritetyt arvokriteerit ovat vain sananhelinää. Suomen hallituksen velvollisuus on valvoa, että kehitysyhteistyövaroistamme vuosittain EU:lle kanavoimamme noin 150 miljoonaa euroa käytetään omien periaatteidemme mukaisesti.

SUOMEN UUTISET

Tagit