

Seinämaalaus Wonsanissa Pohjois-Koreassa. panoramio.com. / Wikipedia
Loikkari löysi woke-kulttuurista lukuisia yhtäläisyyksiä entiseen kotimaahansa – mielipidekontrolli Yhdysvalloissa jopa hullumpaa kuin Pohjois-Koreassa
Pohjois-Koreassa syntynyt Yeonmi Park pakeni perheensä kanssa Yhdysvaltoihin vuonna 2007. Vuonna 2016 hän aloitti opinnot Columbian yliopistossa New Yorkissa ja pettyi siellä vallitsevaan ilmapiiriin. Aluksi Parkilla oli ollut suuret odotukset vapauden maasta. Vastoin odotuksiaan opiskelija löysi länsivastaisuudesta, itsesensuurista ja olemattomasta ajattelun vapaudesta enemmän yhtäläisyyksiä surullisenkuuluisaan kotimaahansa. Park ihmettelee yliherkkiä trigger-varoituksia, turvallisia tiloja sekä loputonta paasausta valkoisista etuoikeuksista ja länsimaisten ihmisten pahuudesta. Asiasta kertoo New York Post.
Pohjois-Koreasta länteen loikannut opiskelija kertoo huolestuneena amerikkalaisen yliopistomaailman ilmapiiristä ja yhtäläisyyksistä syntymämaansa mielipidekontrolliin. Pohjois-Koreassa syntynyt Yeonmi Park odotti Yhdysvaltojen olevan vapaan ajattelun ja vapaan ilmaisun maa – kunnes hän aloitti opinnot Columbian yliopistossa New Yorkissa.
Entisen pohjoiskorealaisen mukaan ilmapiiri yliopistossa toi mieleen länsivastaisen mielenlaadun, joka vetää vertoja kokemuksille Pohjois-Koreassa. Läpitunkeva poliittinen korrektius on opiskelijan mukaan jopa hullumpaa kuin hänen entisessä totalitaristisessa syntymämaassaan.
“He pakottavat minut ajattelemaan juuri sillä tavalla, miten ne haluavat kaikkien ajattelevan”, Park avautui Fox Newsille.
“Huomasin, että oho, tämähän on hullua. Luulin, että Amerikka olisi erilainen paikka, mutta löysinkin jatkuvasti yhtäläisyyksiä Pohjois-Koreaan. Se sai minut huolestuneeksi.”
27-vuotias opiskelija kertoi New York Postille yllättyneensä, miten paljon hän joutui sensuroimaan omaa ajatteluaan amerikkalaisyliopistossa.
“Kirjaimellisesti vaelsin Gobin autiomaan halki ollakseni vapaa, ja sitten huomasinkin, etten olekaan vapaa. Amerikka ei olekaan vapaa”, hän sanoi.
Park pakeni perheensä kanssa Pohjois-Koreasta 13-vuotiaana vuonna 2007. He matkustivat Kiinaan ja Etelä-Koreaan ennen kuin hän aloitti opinnot New Yorkissa vuonna 2016.
Professorit antavat opiskelijoille etukäteen “trigger-varoituksia” jakaessaan oppimateriaaleja. Tarkoituksena on varoittaa opiskelijoita kiusallisesta materiaalista ja antaa mahdollisuus vältellä epämukavia sisältöjä ja jopa luokkahuonekeskusteluja, Park kertoi lehdelle.
“Ensimmäinen asia, jonka opin Columbian yliopistossa oli ‘safe space'” (suom. turvallinen tila).
Useiden luentojen alussa opettaja kartoitti opiskelijoiden erikoisia henkilökohtaisia toivepronomineja kuten “they”. Parkia pelotti, että häntä rangaistaisiin, mikäli hänen kielensä ei olisi riittävän “inklusiivista.”
“Heidän mukaansa jokainen ongelma on valkoisen miehen syytä.”
Valkoisia etuoikeuksia koskevat keskustelut toivat Parkille mieleen pohjoiskorealaisen kastijärjestelmän, jossa ihmisiä luokitellaan heidän sukujuurtensa perusteella.
Parkia näpäytettiin, kun hän kehui Jane Austenin klassikkokirjallisuutta. Häntä muistutettiin, että kirjoittajalla oli kolonialistinen ajattelutapa, ja että aikakauden kirjoittajat olivat rasisteja, jotka aivopesevät lukijoitaan alitajuisesti.
“Luulin, että pohjoiskorealaiset olisivat ainoita, jotka vihaisivat amerikkalaisia, mutta nyt kävi ilmi, että monet amerikkalaiset vihaavat itse omaa maataan.”
Cancel-kulttuuri ja vastakkaisten näkemysten hiljentäminen luovat länsimaihin voimakasta itsesensuurin kulttuuria. Vuonna 2015 Park kirjoitti ensimmäisen muistelmateoksensa totalitaristisesta Pohjois-Koreasta pakenemisesta. Siinä hän varoitti, että amerikkalaiset ovat halukkaita luopumaan monista vapauksistaan ymmärtämättä, ettei niitä saa enää takaisin:
“Nämä ihmiset sensuroivat ja vaientavat toisiaan vapaaehtoisesti edes ilman pakkovaltaa. Monissa muissa tapauksissa on ollut sotilasvallankaappaus, joka on vienyt ihmisiltä vapauden pakkovallan keinoin. Mutta tämä maa päättää tulla hiljennetyksi, ja vapauksista luovutaan vapaaehtoisesti.”
Park sanoi, että hän tietää, millaiseksi maa muuttuu, jos vapaudet ja avoin kansalaiskeskustelu viedään pois. Hänen äitinsä oli opettanut Pohjois-Koreassa olemaan varovainen jopa kuiskatessaan: “linnut ja hiiret saattavat kuulla.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Woketusta Chicagossa: Museo antoi potkut oppailleen liiallisen valkoisuuden takia

Cancel-kulttuuri ei pure kaikkiin: Poliisinmurhaajan puhetilaisuutta ei peruta
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.