Maahanmuuttovirasto testaa kesäkuusta 2025 alkaen uutta paluiden edistämiseen erikoistuvaa vastaanottokeskusta (paluukeskusta). Paluukeskus tarjoaa turvapaikanhakijoille normaalien vastaanottopalveluiden ohella laajennettua paluuneuvontaa ja palaamisjärjestelyiden tukea.
Tavoitteena on tehostaa turvapaikanhakijoiden vapaaehtoista paluuta ja sujuvoittaa poliisin toteuttamien palautusten täytäntöönpanoa.
– Kokeilu on tarpeellinen, sillä paluut ja palautukset eivät tällä hetkellä toimi riittävän tehokkaasti ja nopeasti silloin, kun oleskeluoikeutta Suomeen ei voida myöntää. Uusia keinoja paluiden tehostamiseen etsitään parhaillaan myös Euroopan unionin tasolla, kertoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela.
Ilman lupaa ei jäädä maahan
Paluukeskuksessa tehdään normaalia vastaanottokeskustoimintaa laajempaa ja intensiivisempää vapaaehtoista paluuta ja palautuksia tukevaa toimintaa. Kaikille paluukeskuksen asiakkaille tehdään yksilöllinen paluusuunnitelma ja heitä kannustetaan vapaaehtoiseen paluuseen.
Vantaalla toimivaan keskukseen sijoitetaan ensisijaisesti turvapaikanhakijoita, jotka ovat jättäneet uusintahakemuksen tai saaneet lainvoimaisen maastapoistamispäätöksen. Keskukseen ohjataan myös turvapaikanhakijoita, joiden hakemuksissa on viitteitä siitä, että ne ovat ilmeisen perusteettomia. Lisäksi keskukseen sijoitetaan turvapaikanhakijoita, joiden hakemuksen käsittelystä on vastuussa jokin toinen valtio kuin Suomi.
– Tavoitteena on, että kun lupaa ei saa, maasta poistutaan tai maasta poistetaan nopeammin, sanoo sisäministeri Mari Rantanen.
Vauhtia paluuseen ja palautuksiin
Asiakkaiden ohjauksesta paluukeskukseen vastaa Maahanmuuttovirasto yhteistyössä vastaanottokeskusten ja poliisin kanssa. Asiakasta tiedotetaan mahdollisesta keskukseen siirtämisestä henkilökohtaisesti. Kaikki paluukeskuksen asiakkaiden turvapaikkahakemukset ratkaistaan yksilöllisesti.
– Turvapaikkajärjestelmä toimii kestävästi vain, jos paluut toimivat tehokkaasti silloin, kun kansainvälistä suojelua ei voida myöntää. Suomen maahanmuuttojärjestelmä lähtee siitä, että ilman lupaa maassa oleva poistuu itse. Jos asiakas ei poistu itsenäisesti, hänet poistetaan maasta, Migrin tiedotteessa painotetaan.
Tavoitteena on, että kielteisen päätöksen saaneet hakijat palaavat lähtömaihin mahdollisimman nopeasti ja yhä useampi hyödyntää jatkossa mahdollisuutta vapaaehtoiseen paluuseen.
Vastaavanlaisia toimintamalleja on käytössä myös muissa Pohjoismaissa.