

PS ARKISTO
Mäenpää vaatii satelliittipaikannuksen häirintälaitteiden hallussapidon kieltämistä: “Laitteita käyttävät esimerkiksi taksiautoilijat ja jakeluautojen kuskit mutta myös ammattirikolliset”
Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää vaatii toimenpidealoitteessaan satelliittipaikannuksen häirintälaitteiden hallussapidon kieltämistä luvallista tutkimustoimintaa ja viranomaiskäyttöä lukuun ottamatta.
Yle uutisoi tammikuussa 2024, kuinka GPS-häirintään käytettävät pikkulaitteet ovat kasvava ongelma. Jutussa kerrottiin, että satelliittipaikannusjärjestelmiä on mahdollista häiritä aivan kotikonstein. Verkosta voi ostaa taskuun mahtuvia GPS-jumittimia (englanniksi GPS jammer), joilla pystyy pimentämään muiden laitteiden paikkatiedon satojen metrienkin säteeltä.
– Kyseisiä pieniä vempaimia saa tilattua muutamalla kymmenellä eurolla esimerkiksi Kiinasta. Laitteita käyttävät esimerkiksi taksiautoilijat ja jakeluautojen kuskit mutta myös ammattirikolliset, aloitteessa huomautetaan.
Laitteiden omistaminen sallittua
Häirintälaite on tietyillä taajuusalueilla toimiva kohinateholähde, joka saa virran akusta tai esimerkiksi auton tupakansytyttimestä. Tarkoituksena on varjella käyttäjän yksityisyyttä ja estää satelliittipaikannuksen käyttö. Samalla häirintä vaikuttaa kuitenkin myös muiden lähistöllä olevien henkilöiden satelliittipaikannusta käyttäviin laitteisiin. Häiritsimiä on myös muille taajuusalueille. Ne estävät WLAN-verkot tai matkapuhelinten yhteydet.
– Laitteiden häiritsevä käyttö onkin nykyisellään kielletty, mutta niiden ostaminen tai omistaminen on sallittua, selittää perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää.
Maanmittauslaitos kertoo verkkosivuillaan, että yhteiskunnan merkittävät osa-alueet, kuten rahaliikenne, ilmailu, merenkulku ja pelastustoimi, tarvitsevat toimintaansa satelliittipaikannusta. Satelliittisignaalissa esiintyy kuitenkin toisinaan häiriöitä, jotka voivat johtua luonnollisista syistä tai tarkoituksellisesta häirinnästä.
Niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa hyödynnetään päivittäin satelliittien avulla saatavaa sijaintitietoa ja aikasignaalia, jonka tuottaa koko maailmaa palveleva satelliittipaikannusjärjestelmä GNSS (Global Navigation Satellite System). GNSS:ään kuuluvat yhdysvaltalainen GPS, eurooppalainen Galileo, venäläinen GLONASS ja kiinalainen BeiDou.
Kielto olisi johdonmukainen askel
Häirintälaitteet toimivat siten, että ne lähettävät tyhjää roskasignaalia samoilla taajuuksilla, joita satelliitit käyttävät viestintäänsä. Tämän vuoksi laite ei osaa enää paikantaa itseään tiheässä signaaliviidakossa. Sen seurauksena puhelimen käyttäjä, lentokoneen ohjaaja, autoilija tai muu paikannusta käyttävä taho on merkittävän ongelman edessä. Vaikka on olemassa erilaisia suojauksia ja tarvittaessa käyttöön voidaan ottaa vaihtoehtoisia järjestelmiä, aiheuttavat häiriöt paljon lisätyötä ja kustannuksia.
– Selkeä keino taistella edellä kuvattua viheliäistä vaivaa vastaan olisi häiritsevän käytön lisäksi kieltää satelliittipaikannuksen häirintälaitteiden hallussapito kokonaan. Tämä olisi myös aivan johdonmukainen askel eteenpäin nykyisestä lainsäädännöstä, joka vietäisiin asian suhteen vain niin sanotusti loppuun asti, linjaa aloite.
– On vaikea keksiä kestäviä perusteita sille, miksi kenelläkään yksityishenkilöllä, yhteisöllä tai yrityksellä pitäisi olla oikeus pitää hallussaan kyseisenkaltaisia häirintälaitteita luvallista ja turvallista tutkimustoimintaa lukuun ottamatta. Uudistus antaisi viranomaisille yhden lisätyökalun ongelman kitkemiseksi, Mäenpää kiteyttää.
Aloitteen allekirjoittaneiden joukossa on kansanedustajia perussuomalaisista, kokoomuksesta, keskustasta, sosiaalidemokraateista ja vihreistä. He edustavat pääasiassa nykyisiä ja entisiä puolustusvaliokunnan jäseniä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Maanmittauslaitos satelliittipaikannuksen häirintälaitteet satelliittipaikannus lainsäädäntö toimenpidealoite Juha Mäenpää Yle Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Absurdin mittakaavan wokettamista, ja pieleenhän se meni – Google keskeytti tekoälysovelluksensa, joka tyrkytti historiaa vääristeleviä kuvia

Perussuomalaiset kannattavat Naton huippuosaamiskeskusta Kainuuseen

Kiina hankkii tiedustelupomojen mukaan laittomasti ja järjestelmällisesti huipputeknologiaa länsimaista – uhkaa koko demokraattisen järjestelmän tulevaisuutta

Pakistanilainen oppositiojohtaja joutui kotiarestiin, hänen puolueensa kampanjoi täyttä häkää ehdokkaan tekoälyversiolla

Suomalaisten luottamus taksialaan laskusuunnassa – ministeri Ranne tarttuu ongelmaan: ”Kuka tahansa ei voi päästä ja pysyä taksialalla”

Mäenpää autojen päästömanipulaatiosta: Miten EU:n ryhmäpoikkeusasetuksen ja ajoneuvolain sekä viranomaisen tulkinnan välinen ristiriita ratkaistaan?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää