

PS ARKISTO
Mäenpää vaatii satelliittipaikannuksen häirintälaitteiden hallussapidon kieltämistä: ”Laitteita käyttävät esimerkiksi taksiautoilijat ja jakeluautojen kuskit mutta myös ammattirikolliset”
Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää vaatii toimenpidealoitteessaan satelliittipaikannuksen häirintälaitteiden hallussapidon kieltämistä luvallista tutkimustoimintaa ja viranomaiskäyttöä lukuun ottamatta.
Yle uutisoi tammikuussa 2024, kuinka GPS-häirintään käytettävät pikkulaitteet ovat kasvava ongelma. Jutussa kerrottiin, että satelliittipaikannusjärjestelmiä on mahdollista häiritä aivan kotikonstein. Verkosta voi ostaa taskuun mahtuvia GPS-jumittimia (englanniksi GPS jammer), joilla pystyy pimentämään muiden laitteiden paikkatiedon satojen metrienkin säteeltä.
– Kyseisiä pieniä vempaimia saa tilattua muutamalla kymmenellä eurolla esimerkiksi Kiinasta. Laitteita käyttävät esimerkiksi taksiautoilijat ja jakeluautojen kuskit mutta myös ammattirikolliset, aloitteessa huomautetaan.
Laitteiden omistaminen sallittua
Häirintälaite on tietyillä taajuusalueilla toimiva kohinateholähde, joka saa virran akusta tai esimerkiksi auton tupakansytyttimestä. Tarkoituksena on varjella käyttäjän yksityisyyttä ja estää satelliittipaikannuksen käyttö. Samalla häirintä vaikuttaa kuitenkin myös muiden lähistöllä olevien henkilöiden satelliittipaikannusta käyttäviin laitteisiin. Häiritsimiä on myös muille taajuusalueille. Ne estävät WLAN-verkot tai matkapuhelinten yhteydet.
– Laitteiden häiritsevä käyttö onkin nykyisellään kielletty, mutta niiden ostaminen tai omistaminen on sallittua, selittää perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää.
Maanmittauslaitos kertoo verkkosivuillaan, että yhteiskunnan merkittävät osa-alueet, kuten rahaliikenne, ilmailu, merenkulku ja pelastustoimi, tarvitsevat toimintaansa satelliittipaikannusta. Satelliittisignaalissa esiintyy kuitenkin toisinaan häiriöitä, jotka voivat johtua luonnollisista syistä tai tarkoituksellisesta häirinnästä.
Niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa hyödynnetään päivittäin satelliittien avulla saatavaa sijaintitietoa ja aikasignaalia, jonka tuottaa koko maailmaa palveleva satelliittipaikannusjärjestelmä GNSS (Global Navigation Satellite System). GNSS:ään kuuluvat yhdysvaltalainen GPS, eurooppalainen Galileo, venäläinen GLONASS ja kiinalainen BeiDou.
Kielto olisi johdonmukainen askel
Häirintälaitteet toimivat siten, että ne lähettävät tyhjää roskasignaalia samoilla taajuuksilla, joita satelliitit käyttävät viestintäänsä. Tämän vuoksi laite ei osaa enää paikantaa itseään tiheässä signaaliviidakossa. Sen seurauksena puhelimen käyttäjä, lentokoneen ohjaaja, autoilija tai muu paikannusta käyttävä taho on merkittävän ongelman edessä. Vaikka on olemassa erilaisia suojauksia ja tarvittaessa käyttöön voidaan ottaa vaihtoehtoisia järjestelmiä, aiheuttavat häiriöt paljon lisätyötä ja kustannuksia.
– Selkeä keino taistella edellä kuvattua viheliäistä vaivaa vastaan olisi häiritsevän käytön lisäksi kieltää satelliittipaikannuksen häirintälaitteiden hallussapito kokonaan. Tämä olisi myös aivan johdonmukainen askel eteenpäin nykyisestä lainsäädännöstä, joka vietäisiin asian suhteen vain niin sanotusti loppuun asti, linjaa aloite.
– On vaikea keksiä kestäviä perusteita sille, miksi kenelläkään yksityishenkilöllä, yhteisöllä tai yrityksellä pitäisi olla oikeus pitää hallussaan kyseisenkaltaisia häirintälaitteita luvallista ja turvallista tutkimustoimintaa lukuun ottamatta. Uudistus antaisi viranomaisille yhden lisätyökalun ongelman kitkemiseksi, Mäenpää kiteyttää.
Aloitteen allekirjoittaneiden joukossa on kansanedustajia perussuomalaisista, kokoomuksesta, keskustasta, sosiaalidemokraateista ja vihreistä. He edustavat pääasiassa nykyisiä ja entisiä puolustusvaliokunnan jäseniä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Maanmittauslaitos satelliittipaikannuksen häirintälaitteet satelliittipaikannus lainsäädäntö toimenpidealoite Juha Mäenpää Yle Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Absurdin mittakaavan wokettamista, ja pieleenhän se meni – Google keskeytti tekoälysovelluksensa, joka tyrkytti historiaa vääristeleviä kuvia

Perussuomalaiset kannattavat Naton huippuosaamiskeskusta Kainuuseen

Kiina hankkii tiedustelupomojen mukaan laittomasti ja järjestelmällisesti huipputeknologiaa länsimaista – uhkaa koko demokraattisen järjestelmän tulevaisuutta

Pakistanilainen oppositiojohtaja joutui kotiarestiin, hänen puolueensa kampanjoi täyttä häkää ehdokkaan tekoälyversiolla

Suomalaisten luottamus taksialaan laskusuunnassa – ministeri Ranne tarttuu ongelmaan: ”Kuka tahansa ei voi päästä ja pysyä taksialalla”

Mäenpää autojen päästömanipulaatiosta: Miten EU:n ryhmäpoikkeusasetuksen ja ajoneuvolain sekä viranomaisen tulkinnan välinen ristiriita ratkaistaan?
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.