Rajavartiolaitoksen päälliköksi 1.9.2018 alkaen valittu kenraalimajuri Ilkka Laitinen antoi julkisuudessa lausuntoja koskien tulevaa toimenkuvaansa (Helsingin Sanomat 10.6.2018). Haastattelu sisälsi perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelän mielestä virkamiehelle ongelmallisia poliittisia kannanottoja.

– Eräs sitaatti oli erityisen kiistanalainen: ”Jos ihmiset ovat tulossa rajan yli, niin he tulevat jos ovat tullakseen.”

– Rajavartiolaitoksen toimintaa säätelee laki, jonka mukaan rajavartiolaitoksen tehtävänä on rajaturvallisuuden ylläpitäminen. On kestämätöntä, jos rajavartiolaitoksen johtaja jo ennen tehtävänsä aloittamista julkisesti kyseenalaistaa johtamansa laitoksen mahdollisuudet ja tahtotilan suorittaa lakisääteisiä tehtäviään, Mäkelä ihmettelee.

Arvaamatonta vahinkoa

Euroopan maat ovat sulkeutumassa rajojaan ja valvonta on kiristymässä levottomuuden ja kansainvaellusten seurauksena.

– Tieto kulkee tänä päivänä nopeasti kautta maailman ja tällaisilla lausunnoilla voidaan aiheuttaa arvaamatonta vahinkoa Suomen kansalliselle edulle laittoman maahantulon houkuttelun johdosta, Mäkelä varoittaa.

Nauttiiko hallituksen luottamusta?

Mäkelä jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, mihin toimiin hallitus aikoo lähteä korjatakseen tämän laajalle mediassa levinneen lausunnon myötä syntyneet väärinkäsitykset maamme rajojen pitävyydestä ja rajavartiolaitoksen uskottavuudesta.

– Nauttiiko Ilkka Laitinen edelleen hallituksen luottamusta aloittaa tehtävässään rajavartiolaitoksen päällikkönä?

SUOMEN UUTISET