Kun on oppositiossa, vastaukset ovat helppoja. Tästä perussuomalaisillakin on kokemusta. Tätä tuli mietittyä eilen, kun kuuntelin A-Talkissa nykyisen työministeri Jari Lindströmin (ps.) ja entisen työministerin Tarja Filatovin (sd.) välistä keskustelua työllisyyden hoidosta, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Leena Meri.

– Oppositio näkee hallituksen esityksissä lähinnä heikkouksia, ongelmat olisi ratkaistava toisin. Kumma vain, että työttömyys lisääntyi SDP:n viimeisimmän työministerin aikana 100 000:lla.

Työttömien haastatteluista kiitosta

Työttömyysasteen ennustetaan laskevan ensi vuonna 8 prosenttiin. Suomen talouden kasvu ja hallituksen toimet näkyvät jo selvästi työllisyysasteessa, jonka ennustetaan saavuttavan 70 prosentin rajan ensi vuonna. Hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyysaste ei ole utopiaa.

– Ministeri Lindströmin aloittamat työttömien haastattelut kolmen kuukauden välein ovat saaneet paljon kiitosta. Haastatteluiden avulla ovat löytyneet toisaalta ne, jotka ovat jo töissä ja eivät näin ollen tarvitse työvoimahallinnon apuja, ja toisaalta ne, jotka tarvitsevat ensisijaisesti kuntoutusta ennen kuin voivat työllistyä. Nämä haastattelut eivät ole loppumassa mihinkään, vaikka näin on SDP:n suulla spekuloitu, Meri toteaa.

Työnhausta entistä räätälöidympää

Lindström on lähettänyt lausuntokierrokselle aktiiviseen työnhakuun ja yrittäjyyteen kannustavan työllisyyslakipaketin. Työnhausta on määrä tehdä entistä räätälöidympää.

– Esimerkiksi maakunnille on tarkoitus antaa enemmän valtaa toteuttaa alueelleen parhaiten sopivaa työllisyyden hoitoa, Meri kehuu.

– Lindströmin esitys uskoo ihmiseen. Uudessa mallissa luotetaan työttömän omiin näkemyksiin siitä, mitä työpaikkoja kannattaa hakea. Lisäksi joustavoitetaan työttömän mahdollisuutta kokeilla yrittäjyyttä ja kannustetaan rahallisella avustuksella hakemaan työpaikkaa kauempaakin.

SUOMEN UUTISET

Tagit