Hallitus istui tiistaina kesärannassa pitkälle iltaan saakka etsien keinoja nostaa Suomea entistäkin rohkeammalle kasvu-uralle. Tärkeintä oli pistää lisää vauhtia jo vahvasti orastavaan talouskasvuun ja poistaa esteitä työpaikkojen syntymisen tieltä.

Ulkoministeri Timo Soini luonnehti puoliväliriihen antia näin:

– Tämä on hyvä ratkaisu! Miksi me olemme hallituksessa? Riippumatta siitä miten vaalit menivät – se on isänmaan etu! Suomen suunta on käännetty, työllisyys paranee, kasvu on lähtenyt liikkeelle, kun edellisen hallituksen aikana tuli 100 000 työtöntä lisää ja kaikki meni huonompaan suuntaan. Kun hallituspuolueet ovat vaihtuneet niin suunta ja politiikka on muuttunut – ja tulokset puhuvat puolestaan, Soini vertasi.

Opiskelijoille huoltajakorotus

– Emme unohda heikompiosaisia. Opiskelijoiden huoltajakorotus on tärkeä, konkreettinen kädenojennus. Me korotamme eläkkeensaajien hoitotuen perustasoa, panostamme päihdeäitien hoitoon ja turvakoteihin. Hallitus pitää äitien puolta, Soini vakuutti. Hallitus esittää myös toimia, joilla syrjäytyneitä nuoria saadaan töihin tai kouluun.

– Ja kotihoidon tukea ei romuteta. Siihen ei koskettu lainkaan. Valtio ei puutu perheisiin – se on ehdottoman hyvä ja välttämätön asia, Soini totesi.

– Erityisen mielissäni olen ammattikouluista. Se on satsaus, joka maksaa mielestäni parhaiten takaisin, koska usein ne nuoret, jotka ovat syrjäytymisuhan alla, voivat nousta vaikka kuinka korkealle ammattikoulun ja AMK:n kautta, Soini tuumaili.

Nollatuntisopimuksille kunnon pelisäännöt

Hallitus lisää resursseja myös työttömyyden hoitoon. Hallitus parantaa itsensä työllistävien työttömyysturvaa, lyhentää yrittäjien sairauspäivärahan karenssia neljästä päivästä yhteen.

– Taistelemme suomalaisen työn ja yrittämisen puolesta. Veronumeron käyttö laajenee lähivuosina rakennusalalta muillekin aloille, kuten telakoille. Käymme harmaan talouden kimppuun ja haluamme, että työstä maksetaan verot ja kunnon palkka. Lisäksi laadimme nollatuntisopimuksiin kunnon pelisäännöt, Soini lupasi.

Puheenjohtajat tähdensivät, ettei nollatuntisopimuksia sinänsä pyritä lopettamaan, mutta niiden käyttö pyritään ohjaamaan tarpeellisiin uomiinsa pelisäännöillä niin, ettei nollasopimuksia käytetä muuten kuin niillä aloilla, joihin ne nimenomaan sopivat sekä työntekijän että työnantajan puolesta.

Työttömiä haastatellaan kasvotusten

Hallitus antaa lisää rahoitusta työllisyyden hoitoon. Työttömien haastattelut tehdään jatkossa enenevässä määrin kasvokkain puhelimen sijasta. Palkkatukea suunnataan vaikeasti työllistyville. Hallitus selvittää, missä ammateissa voidaan helpottaa pätevyysvaatimuksia. Työttömyysturvaa ja lyhytkestoisen työn vastaanottamista sovitetaan yhteen.

Hallitus linjaa lisäksi kesäkuun loppuun mennessä, voidaanko perustelluista syistä luopua omaehtoisen koulutuksen tarveharkinnasta.

Työttömyysturvan seurantajärjestelmään valmistellaan muutoksia, jotka korostavat aktiivista työnhakua ja edistävät alueellista liikkuvuutta.

Itsensätyöllistämiseen työttömyystuella

Itsensätyöllistäjien työttömyysturvaa parannetaan niin, että työtön voisi harjoittaa yritystoimintaa neljän kuukauden ajan ja saada samalla työttömyysetuutta. Uudistus otettaisiin käyttöön ensi vuoden alussa.

Hallitus aikoo myös parantaa konkurssin tehneiden yrittäjien asemaa niin, että he saisivat mahdollisuuden yrittää uudelleen. Mallia otettaisiin kansainvälisestä vertailusta ja aina USA:sta asti, jossa yrittäjä voi aloittaa toimintansa uudelleen puhtaalta pöydältä. Myös komissiolla on direktiiviehdotus, joka tähtää samaan mahdollisuuteen.

Hallitus tukee myös työttömien liikkumista työn perässä entistä laajemmin.

Hallitus käynnistää samalla sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen valmistelun niin, että seuraava hallitus voi ottaa tehtävän hoitaakseen.

Orpo: Päivähoitoon merkittäviä maksualennuksia

Hallitus helpottaa pienituloisten työllistymistä keventämällä pienituloisten ihmisten päivähoitomaksuja. Esimerkiksi 2500 euroa kuussa tienaava yksinhuoltaja , joka tällä hetkellä maksaa päivähoidosta 104 euroa kuussa, ei jatkossa maksa päivähoidosta enää mitään.

– Tämä tuo maksuvapauteen 6700 uutta perhettä ja se luo jo yksinään tuhansia työpaikkoja, Orpo sanoi.

Puolen miljardin panostukset

Hallitus löysi vaikeassa taloustilanteessa noin 300 miljoonaa euroa vuodessa kahden vuoden ajalle erilaisiin kasvua, työllisyyttä ja innovaatioita kehittäviin hankkeisiin. Erilliseen pääomituspakettiin hankitaan 200 miljoonaa euroa myymällä valtion omaisuutta.

Pääomitusta sijoitetaan osaamiseen: lippulaivainvestointeihin instituutioille annetaan 60 miljoonaa, Tekesin kasvumoottoreihin 60 miljoonaa ja ammatillisen osaamisen osaamiskeskuksiin 80 miljoonaa euroa. Sen lisäksi muista lähteistä rahoitetaan Suomen Akatemiaa 50 miljoonalla ja Tekesiä 70 miljoonalla eurolla.

– Tämä on varsin vahva panostus osaamiseen, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi.

Turvallisuus tärkeää

Soinin mielestä tässä riihessä oli erityisen tärkeää, että hallitus pystyi vahvistamaan turvallisuutta. Samalla vahvistettiin monen apua tarvitsevan asemaa ja vahvistettiin työllisyystoimia.

Järkevä ulko- ja turvallisuuspolitiikka on isänmaan turvallisuuden tärkein pohja. Tätä politiikkaa hallitus toteuttaa yhdessä tasavallan presidentin kanssa.

– Mutta se ei yksin riitä. Me varaudumme pahan päivän varalle ja satsaamme turvallisuuteen: poliisiin, rajaan, suojelupoliisiin ja puolustusvoimiin. Kokonaissatsaus on 100 miljoonaa, josta puolet puolustukseen. Pidämme tärkeänä varautua tuleviin uhkiin. Niitä ei suurennella eikä paisutella, mutta niihin varaudutaan, Soini painotti.

Kolme uutta ministeriä

Samalla hallitus päätti vahvistaa toimintakykyään kolmella uudella ministerillä. Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) raskasta vastuuta kevennetään niin, että ministerinpaikalla oikeusministerin salkku siirtyy kokoomukselle. Perussuomalaiset saavat uuden ministerinsalkun, johon kevennetään kuormaa Sanni Grahn-Laasoselta (kok.). Perussuomalaiset saavat yhdistelmän, johon tulee kulttuuri ja urheilu – ja jatkossa siihen lisätään vielä eurooppaministerin tehtävät.

– Se on näinä brexitin aikoina merkittävä salkku, ulkoministeri ja puheenjohtaja Timo Soini (ps.) vakuutti.

Keskusta päättää tahollaan, miten se jakaa maatalous-, ympäristö- ja asuntoministeri Kimmo Tiilikaisen tehtäviä.

Veli-Pekka Leskelä