
Toimi Kankaanniemi: Vastuunkanto Suomesta leikkasi kannatusta
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuustoon valittu Toimi Kankaanniemi uskoo hallitusvastuun rokottaneen perussuomalaisten kannatusta.
MATTI MATIKAINEN
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Lähivaalien tulos vetää mietteliääksi myös perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbomin. Nuoren kansanedustajan mukaan politiikassa on jatkuvasti mietittävä, miten asioita tulisi tehdä paremmin, mutta myös puolueiden politiikkatoimien synnyttämillä mielikuvilla on merkitystä vaalituloksiin.
ISTV:n vaalilähetyksessä vieraillut Bergbom esittää vertauksen: perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri.
– Kaikki tietävät, että hammaslääkäri tekee oikeita toimia, vaikka hammaslääkärin tuoliin ei ehkä olekaan niin kiva mennä.
Siinä missä perussuomalaisia voisi verrata hammaslääkäriin, on SDP kuin karkkipussipuolue.
– Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Tosiasia on, että kunnilla ei ole juurikaan ylimääräistä rahaa. Maailman helpoin asia on vaaleissa luvata joka suuntaan lisää rahaa. Pahoin pelkäänkin, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin.
Vaalitulos ei ollut sitä, mitä odotettiin, mutta Bergbomin mukaan hallitustyöhön tuloksella ei ole vaikutusta.
– Omaa perustekemistä pitää vain jatkaa, ja toteuttaa määrätietoisesti hallitusohjelmaa, katsoen kohti puoliväliriihtä ja tuoden maahan uusia kasvutoimia.
– Prosessiin täytyy luottaa: kun nyt teemme oikeita toimia, jollain aikavälillä tulos tulee myös näkymään maamme taloudessa, turvallisuudessa ja hyvinvoinnissa. Lopussa kiitos seisoo.
Perussuomalaisilla on selkeitä onnistumisia hallituksessa, Bergbom luettelee.
– Maahanmuuttopolitiikka kiristyy merkittävästi, sopeutuksia on tehty esimerkiksi valtionhallintoon ja kehitysapuun. Veronalennukset painottuvat pieni- ja keskituloisiin. Pohtisin nyt sitä, olemmeko me tuoneet nämä asiat riittävän selkeästi ihmisten tietoisuuteen ja puheisiin.
– Mediassa uutinen on yleensä se, kun asiat etenevät huonompaan suuntaan eikä se, että asiat menevät parempaan suuntaan. Siksi meidän puolueen toimijoiden tulisikin kyetä entistä paremmin sanoittamaan onnistumiset hallituksessa.
Jo vuoden 2011 vaaleista lähtien perussuomalaiset ovat menestyneet erittäin hyvin eduskuntavaaleissa, mutta muissa vaaleissa tulos on välillä ”seilannut”.
Bergbomin mukaan puolueella on ollut toisinaan haasteita saada rekrytoitua mukaan nimekkäitä ehdokkaita kunta- ja aluevaaleihin.
– Meidän täytyy tehdä enemmän töitä, että saamme ihmisiä, paikallisia tunnettuja nimiä vakuutettua lähtemään mukaan.
Bergbomin mukaan olennaista tulevien vuosien aikana on, miten noin 650 perussuomalaista valtuutettua seuraavina vuosina näkyvät ja vaikuttavat kunnissa.
– Jos saamme heidän toimintansa ja vaikuttavuuden näkyväksi alueellisella tasolla, se työ tulee kantamaan hedelmää tulevaisuudessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuustoon valittu Toimi Kankaanniemi uskoo hallitusvastuun rokottaneen perussuomalaisten kannatusta.
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kannustaa valtuustoihin valittuja päättäjiä tiedottamaan aktiivisemmin valtuustotyöstä ja esimerkiksi jakamaan pitämistään puheista videoita sosiaalisessa mediassa, jotta kansa saa lisää tietoa valtuustoissa päätettävistä asioista.
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.
Alue- ja kuntavaalien ennakkoäänten tulokset julkistettiin tunti sitten ja niiden mukaan perussuomalaisilla on 6,7 prosentin kannatus. Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra myönsi pettymyksen tuoreeltaan.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho on uusimassa paikkansa Helsingin kaupunginvaltuustossa. Hän on vaikuttanut Helsingin paikallispolitiikassa neljällä kaudella.
Viikon suosituimmat
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.