Suomesta lähetetään vuosittain suuria summia rahaa ulkomaille yksityisten, pääasiassa ulkomaalaistaustaisten henkilöiden pyörittämien rahansiirtoyritysten kautta. Kyseinen raha ei jää kiertoon käytettäväksi Suomeen, eikä se siten palvele Suomen kansantalouden etuja. Kansanedustaja Jukka Mäkynen on jättänyt toimenpidealoitteen ulkomaille lähetettävien rahalähetysten verottamisesta.

Rahansiirtoyritykset toimivat siten, että asiakas jättää lähetettävän rahasumman yrityksen palvelupisteeseen, jolloin sekä rahat että viesti rahojen siirrosta välittyvät ulkomailla olevalle vastaanottajalle. Kyseinen raha ei jää kiertoon käytettäväksi Suomeen, eikä se siten palvele kansantalouden etuja.

Tietoja ei ole saatavilla

Ulkomaille suunnatut rahat lähetetään pääasiassa ulkomailta Suomeen tulleiden henkilöiden sukulaisille heidän lähtömaihinsa sekä mahdollisesti kerryttämään Eurooppaan pyrkivien henkilöiden varoja. Osa rahoista saattaa myös päätyä ihmissalakuljettajille.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen jätti vuonna 2019 kirjallisen kysymyksen ulkomaille lähetettävistä rahansiirroista. Ministerin vastauksen mukaan tarkempia tietoja erilaisten henkilöryhmien suorittamista rahansiirroista ei ole saatavilla, eikä Somalian osalta maailmanpankin arvioita rahansiirroista maahan ole olemassa.

– Edellä mainittu ongelma voidaan ratkaista toimenpiteellä lähetettävän summan verottamiseksi määrätyllä prosentilla, Mäkynen toteaa.

Kelan rahoja lähtee suuria summia

Mäkysen selvitysten mukaan Suomessa asuvista maahanmuuttajaryhmistä erityisesti somalit lähettävät säännöllisesti rahaa kotimaahansa. Helsingissä on Dahabshiil Money Transfer and Exchange Oy:n toimipiste, jonka liikevaihto muodostuu rahansiirtopalkkioista. Vuonna 2020 liikevaihto oli 102 000 euroa. Dahabshiilin palkkio 100 euron siirrosta on 2,50 euroa.

Liikevaihdon perusteella siirrettävän rahan määrä olisi ollut yli 4 miljoonaa euroa, josta suurin osa meni Somaliaan. Jos somalien työllisyysaste on noin 20 prosenttia, voidaan helposti päätellä, että suurin osa ulkomaille lähetettävistä rahoista on peräisin Suomen avokätisestä sosiaaliturvasta. Fingo ry:n mukaan ulkomailla asuvat somalit lähettävät Somaliaan sukulaisilleen ja ystävilleen noin 1,1 miljardia euroa vuosittain.

Somaliaan virtaa rahaa maailmalta

Ulkomaille rahaa välittävät monet muutkin, kuten Western Union, MoneyGram, erilaiset kansalaisjärjestöt ja moskeijat. Lisäksi käteistä rahaa jaetaan paljon pakolaisille, vaikka vähitellen ollaan siirtymässä maksukorttijärjestelmään. Käteisen vuoksi on mahdotonta tietää, paljonko rahaa todellisuudessa kulkeutuu ulkomaille. Sen voi vain varovasti arvioida.

CIA:n Factbookin mukaan rahalähetykset eri maista Somaliaan ovat noin 1,6 miljardia dollaria vuodessa. Somalian bruttokansantuote puolestaan oli noin 7,6 miljardia dollaria, joten rahalähetykset ovat merkittävä osa Somalian tuloista. Fingo ry:n mukaan jopa 40 prosenttia Somaliassa asuvien toimeentulosta on rahalähetyksistä riippuvainen.

Vain suomalaisten rahankäyttöä kytätään

– Meillä Suomessa on rahaliikenteen valvonta tiukkaa, mutta se koskee yleensä vain suomalaisia. Jos viet pankkiin ison summan rahaa, sinun täytyy antaa tarkka selvitys siitä, mistä rahat ovat peräisin. Sama koskee myös ison rahasumman nostamista pankista, selvitystä vaaditaan. Rahanvälitysyritysten kautta rahan voi lähettää anonyymisti, eikä kukaan kysele, mihin rahat menevät tai mistä lähetettävät rahat ovat peräisin, Mäkynen sanoo.

Jos rahansiirtoyritysten kautta Suomesta ulkomaille suunnatut yksityiset rahalähetykset laitettaisiin verotuksen alaiseksi, rahaliikennettä voitaisiin kontrolloida ja edes osa summasta jäisi kotimaahan.

Suomen Uutiset