Yhdysvalloissa – niinkuin kaikkialla muuallakin maailmassa – äänestäjät kannattavat ehdokkaita, joilla on positiivinen vaikutus heidän elämäänsä ja ennen kaikkea talouteensa. Donald Trump voitti 2016 vaaleissa nais- ja vähemmistöteemoilla kampanjoineen Hillary Clintonin selvin luvuin. Nyt tulevana lauantaina Trumpin presidenttikautta on kestänyt vuoden verran. Ovatko yhdysvaltalaiset äänestäjät saaneet Trumpilta sitä, mitä he tilasivat? Suomen Perusta -ajatuspaja selvitti asiaa. Yhdysvaltain politiikkaan syvällisesti perehtynyt vapaa toimittaja Matti Hukari analysoi asiaa raportissaan.

Donald Trumpin kiistanalainen hahmo puhututtaa jatkuvasti, mutta keskustelu kiertyy useimmiten presidentin henkilöön eikä hänen harjoittamaansa politiikkaan. Matti Hukari katsoi hivenen syvemmälle.

Matti Hukari kertoo raporttinsa havainnoista. 34 min 22 sek.

Hukarin mukaan 85 % Trumpia äänestäneistä konservatiiveista on tyytyväisiä.

– Suomalaisessa mediassa on esimerkiksi kerrottu Trumpin huonoista kannatusluvuista, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt, että 85 % Trumpia äänestäneistä konservatiiveista on häneen tyytyväisiä. Marraskuussa 2017 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan Trumpin kannatus republikaanien keskuudessa oli 79 prosenttia ja 91 prosenttia istuvaa presidenttiä äänestäneistä äänestäisi häntä uudestaan, jos toinen vaihtoehto olisi Hillary Clinton.

Hukarin arviossa nostetaan erityisesti esiin seuraavat kohdat:

– Yhdysvallat on sanoutunut irti YK:n siirtolaissopimuksesta ja asettanut maahantulokiellon kahdeksasta terrorismia suosivasta maasta. Laiton siirtolaisuus on laskenut ennätysalhaiselle tasolle.

– Yhdysvallat on ilmoittanut irtautuvansa Pariisin ilmastosopimuksesta sekä TTIP ja TTP vapaakauppasopimusneuvotteluista.

– Yhdysvallat on tunnustanut Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

– Armeijan määrärahoja on lisätty leikkaamalla muista menoista ja verouudistus on ajettu läpi.

– Talouskasvu on ollut suurta ja työttömyys jatkanut laskuaan.

– Meksikon rajamuurin rahoituksesta käytävät neuvottelut ovat edelleen käynnissä ja asiasta ei ole vielä päästy yhteisymmärrykseen.

– Obamacaren joitain osia on saatu kumottua verouudistuksen yhteydessä, mutta se on pääosiltaan vielä voimassa.

– Hillary Clintonia ei ole asetettu syytteeseen.

Hukari kirjoittaa: ”Näyttäisi siltä, että vaikka median energia suuntautuu Trumpin Twiittauksista nostettuihin kohuihin, on Trumpin hallinto tehnyt harkittua työtä. Trumpin presidenttiyden aikana Yhdysvaltain talous on noussut vahvasti. Yhdysvaltain 10-vuotisen valtionvelan korko on pysynyt alhaisena, joulukuussa 2,404 %. Pörssikurssit Yhdysvalloissa ovat Trumpin hallintokaudella nousseet noin 20 %.”

Lataa raportti täältä >

SUOMEN UUTISET