

LEHTIKUVA
Mitä Donald Trump on saanut aikaan ensimmäisenä vuotenaan presidenttinä – suomalainen ajatuspaja selvitti
Yhdysvalloissa – niinkuin kaikkialla muuallakin maailmassa – äänestäjät kannattavat ehdokkaita, joilla on positiivinen vaikutus heidän elämäänsä ja ennen kaikkea talouteensa. Donald Trump voitti 2016 vaaleissa nais- ja vähemmistöteemoilla kampanjoineen Hillary Clintonin selvin luvuin. Nyt tulevana lauantaina Trumpin presidenttikautta on kestänyt vuoden verran. Ovatko yhdysvaltalaiset äänestäjät saaneet Trumpilta sitä, mitä he tilasivat? Suomen Perusta -ajatuspaja selvitti asiaa. Yhdysvaltain politiikkaan syvällisesti perehtynyt vapaa toimittaja Matti Hukari analysoi asiaa raportissaan.
Donald Trumpin kiistanalainen hahmo puhututtaa jatkuvasti, mutta keskustelu kiertyy useimmiten presidentin henkilöön eikä hänen harjoittamaansa politiikkaan. Matti Hukari katsoi hivenen syvemmälle.
Matti Hukari kertoo raporttinsa havainnoista. 34 min 22 sek.
Hukarin mukaan 85 % Trumpia äänestäneistä konservatiiveista on tyytyväisiä.
– Suomalaisessa mediassa on esimerkiksi kerrottu Trumpin huonoista kannatusluvuista, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt, että 85 % Trumpia äänestäneistä konservatiiveista on häneen tyytyväisiä. Marraskuussa 2017 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan Trumpin kannatus republikaanien keskuudessa oli 79 prosenttia ja 91 prosenttia istuvaa presidenttiä äänestäneistä äänestäisi häntä uudestaan, jos toinen vaihtoehto olisi Hillary Clinton.
Hukarin arviossa nostetaan erityisesti esiin seuraavat kohdat:
– Yhdysvallat on sanoutunut irti YK:n siirtolaissopimuksesta ja asettanut maahantulokiellon kahdeksasta terrorismia suosivasta maasta. Laiton siirtolaisuus on laskenut ennätysalhaiselle tasolle.
– Yhdysvallat on ilmoittanut irtautuvansa Pariisin ilmastosopimuksesta sekä TTIP ja TTP vapaakauppasopimusneuvotteluista.
– Yhdysvallat on tunnustanut Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.
– Armeijan määrärahoja on lisätty leikkaamalla muista menoista ja verouudistus on ajettu läpi.
– Talouskasvu on ollut suurta ja työttömyys jatkanut laskuaan.
– Meksikon rajamuurin rahoituksesta käytävät neuvottelut ovat edelleen käynnissä ja asiasta ei ole vielä päästy yhteisymmärrykseen.
– Obamacaren joitain osia on saatu kumottua verouudistuksen yhteydessä, mutta se on pääosiltaan vielä voimassa.
– Hillary Clintonia ei ole asetettu syytteeseen.
Hukari kirjoittaa: ”Näyttäisi siltä, että vaikka median energia suuntautuu Trumpin Twiittauksista nostettuihin kohuihin, on Trumpin hallinto tehnyt harkittua työtä. Trumpin presidenttiyden aikana Yhdysvaltain talous on noussut vahvasti. Yhdysvaltain 10-vuotisen valtionvelan korko on pysynyt alhaisena, joulukuussa 2,404 %. Pörssikurssit Yhdysvalloissa ovat Trumpin hallintokaudella nousseet noin 20 %.”
Lataa raportti täältä >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Populismipuolueiden voittokulku Euroopassa jatkuu – valtamedian tulkinta tilanteesta on täysin väärä

”Tanssiva karhu” voitti Yhdysvaltain vaalit, mutta miten käy maan kilpailukyvyn?

Hukari: Keskusteltiinko Suomen mediassa lainkaan Yhdysvaltain vaalien olennaisimmista asioista?

CNN:n Trump-vaino ei jaksa enää kiinnostaa katsojia: Pohjanoteerauksina roskisten tonkiminen ja ”humalainen höpöttäjä”

Missä punalippu, siellä inhimillinen katastrofi – sosialismi nujersi ennen niin vauraan Venezuelan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää