

Merivoimien ohjusvene Pori lähti Naton Enhanced Vigilance Activity -operaatioon Itämerelle Suomenlinnan laiturista Helsingissä 27. tammikuuta 2025. / LEHTIKUVA
Nato-maiden puolustuksen valtavat tarpeet – Purra: Kaikissa puolustuksen EU-ratkaisuissa Suomen oltava etulinjan maana selvästi saamapuolella
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan puheet EU-tason yhteisvelasta puolustuksen vahvistamiseksi ovat ennenaikaisia.
– Pohdittaessa EU-ratkaisuja on ensin välttämätöntä katsoa ja päättää, mitä puolustuksen alalta tarvitaan ja halutaan ja minne. Yhteinen koordinaatio, puolustusvälineiden ja asetarvikkeiden yhteishankinnat, puolustusteollisuuden tukeminen ja TK-raha ovat mukana keskusteluissa, ja niissä kaikissa Suomella on oma paikkansa.
– Vasta tämän keskustelun jälkeen on syytä keskittyä rahoitukseen, sanoo Riikka Purra.
Ensin puolustus kuntoon
Purran mukaan Euroopan ja erityisesti Euroopan Nato-maiden puolustuksen vahvistaminen on erittäin tärkeää, myös Suomen oman turvallisuuden kannalta.
– Perussuomalaisten mielestä kaikkien Nato-maiden pitää ensin varmistaa, että ne pääsevät nykyiseen kahden prosentin tasoon puolustusrahoituksessa. Tämä tulee tehdä normaalin kansallisen budjettirahoituksen turvin.
– Suomi ylittää rajan selvästi, mutta tulemme myös tarvitsemaan lisäpanostusta tulevaisuudessa, muun muassa maavoimiin ja sotilaalliseen liikkuvuuteen. Vaikuttaa selvältä, että Naton rahoitusvaatimus tulee kasvamaan. Prosentteja oleellisempaa on kuitenkin suorituskyky. Nyt keskusteluissa olevat prosentit ampuvat usein ohi maalin ja ovat osin myös täysin liioiteltuja
– Suomi on huolehtinut puolustuksestaan, toisin kuin monet muut Euroopan maat, muistuttaa Purra.
Suomen oltava järjestelyissä nettohyötyjä
Purran mukaan EU-rahoituksesta ei voi aloittaa keskustelua ennen kuin on keskusteltu EU-puolustuksen sisällöistä.
– Vasta tämän keskustelun jälkeen on syytä keskittyä rahoitukseen. Siitä ei siis voi aloittaa keskustelua. Suomen kannalta välttämätöntä perussuomalaisten mielestä on, että olemme kaikissa mahdollisissa EU-järjestelyissä nettohyötyjä eli että puolustuskapasiteettimme ja kyvykkyytemme hyötyy enemmän kuin mitä maksamme.
– Järjestelystä pitää syntyä aitoa lisäarvoa verrattuna pelkkään kansalliseen toimintatapaan. Jos näin ei ole, meidän ei pidä siihen osallistua. On hyvä ymmärtää, että Suomen puolustuksen tilanne on aivan eri luokkaa kuin monella muulla maalla, tähdentää Purra.
– Suomi on etulinjan maa, ja vaikka kaikkien Nato-maiden puolustuksen parantaminen on myös Suomen edun mukaista, meidän pitää olla erityinen hyödynsaaja kaikissa EU-vaihtoehdoissa, toisin sanoen nettosaaja. Jos näin ei ole, voimme paremmin hoitaa kaiken kansallisin toimin.
Aina on rahoitusvaihtoehtoja
Purran mukaan rahoitustapojakin on useita.
– Mahdollisia rahoitusvaihtoehtoja kansallisten talousarvioiden ohella ovat esimerkiksi erilaiset laina- ja takausratkaisut, EU-budjetin kautta toimiminen, hallitustenvälinen rahasto, Euroopan vakausmekanismin (EVM) hyödyntäminen, Euroopan investointipankin (EIP) kautta toimiminen ja myös kokonaan uusi EU-väline. Näistä kaikista keskustellaan vähintään epävirallisesti EU-piireissä, ja Suomi osallistuu ajaen omia kansallisia intressejään Venäjän rajamaana.
– Suomi on esimerkiksi vasta lähettänyt kirjeen EIP:n puolustusrahoitukseen liittyen. Puolustukseen tullaan käyttämään joka tapauksessa satoja miljardeja lisää rahaa.
Kannanottaminen rahoitusmalliin ei ole mahdollista eikä mitenkään järkevää ennen kuin tiedämme, mitä ollaan tekemässä, tähdentää Purra.
– Kaikissa puolustuksen EU-järjestelyissä Suomen pitää olla nettohyötyjä ja ratkaisujen lähteä omasta kansallisesta intressistämme Venäjän rajamaana.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Toimiiko Trumpin arvaamattomuus ratkaisevana tekijänä rauhan puolesta Ukrainassa? – Tynkkynen: ”On muistettava, että myös Zelenskyi toivoo rauhanvälittäjäksi Trumpia”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen katsoo, että Yhdysvaltain presidenttinä aloittaneen Donald Trumpin uhkaukset huomattavista tuontitulleista tulisi ottaa ”kutsuna diiliin”, eikä asiassa ole toistaiseksi syytä alkaa hosua. - Näihin pitää vastata, jotta toinen osapuoli ei liian helposti lähtisi samaa tekemään, mutta samalla on hyvä laittaa jäitä hattuun ja katsoa, miten Trump toimii, eilen Ylen A-studiossa vieraillut Tynkkynen sanoo.

Yhdysvaltojen asiantuntijat arvioivat: Trump taivuttanee rauhan Ukrainaan energiapolitiikan vipuvarrella – Suomenkin varauduttava uudessa tilanteessa: ”On oltava yhtenäinen ja kova”
Mikä on Donald Trumpin seuraava siirto Ukrainassa? Yhdysvaltain presidentin uskotaan kaavailevan tarjousta, josta kieltäytyminen olisi vaikeaa Ukrainaan hyökänneelle Venäjälle, jonka raha on nyt tiukassa. Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelman uudessa jaksossa dosentti Arto Luukkasen vieraana Trumpin aikeita Ukrainassa visioimassa ovat dosentti Markku Ruotsila sekä tiedustelututkimuksen professori Kari Liuhto.

Tavio: Puolustusteollisuuden start-upeja lisättävä
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio esittää keskustelunavauksena puolustusteollisuuden yritysten ja start-up-ekosysteemien kehittämistoimia. Sillä olisi hänen näkemyksensä mukaan ulkomaankaupan, työllisyyden ja turvallisuuden kannalta positiivista vaikutusta.

Riikka Purra suomalaisen Instan droonikaupoista: ”Meidän on pidettävä huoli siitä, että me olemme siellä missä suomalaista osaamista tarvitaan”
Suomalainen puolustusalan yritys Insta on kehittänyt yhdessä ukrainalaisen kumppanin kanssa tehokkaan droonin, jota kaupataan Ukrainalle. Viime perjantaina Installa vieraillut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoo, että nykyisessä epävarmassa maailmantilanteessa on tärkeää pitää huoli siitä, että Suomi on mukana siellä missä suomalaista osaamista tarvitaan.

Antikainen: Itärajan kautta tulleita turvapaikanhakijoita syyllistynyt vakaviin rikoksiin – vihervasemmisto haluaa pitää heitä hätääkärsivinä, kutsuu Suomeen lisää ja vastustaa edelleen rajalakia
Elokuusta 2023 alkaen itärajan kautta Suomeen tuli noin 1 300 kolmansien maiden kansalaista ennen kuin hallitus sulki rajan. Keskusrikospoliisi (KRP) on kertonut tulijoista uusia tietoja. Sen mukaan poliisi on kirjannut noin viisikymmentä rikosilmoitusta, joissa turvapaikanhakija on Suomessa epäiltynä rikokseen syyllistymisestä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ei ole yllättynyt, mutta muistuttaa, kuinka jälleen kerran vihervasemmiston propaganda turvapaikanhakijoiden viattomuudesta ja hädästä on osoittautunut vääräksi.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.