

Lehtikuva, Wikipedia
Nato-myrsky eduskunnassa: Zyskowich vertasi Putinia Hitleriin
Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz hämmästytti kansanedustajia Ukrainan tilannetta käsitelleessä keskustelussa keskiviikkona vertaamalla Venäjän presidentti Vladimir Putinia Hitleriin. Vastapainoksi hän vertasi häntä myös Staliniin.
Perussuomalaisten Timo Soini ihmetteli Zyskowiczin heittoa ja painotti omassa puheessaan hyvien suhteiden tärkeyttä Venäjään.
Suurvalta palauttaa mahtiaan
Zyskowicz johdatteli vertaustaan kertauksella toiseen maailmansotaan johtaneella historialla. Nöyryytetyn suurvallan suuruudenajan palauttamista ajanut Hitler suuntasi vuonna 1938 Tsekkoslovakian sudeettialueisiin, jossa oli saksalaisia asukkaita julistaen, että saksalaisten sortamisen Tsekkoslovakiassa on loputtava. Hän vaati sudeettialueiden liittämistä Saksaan ja uhkasi sodalla. Englanti ja Ranska taipuivat ja Saksa liitti alueet valtakuntaan.
Kesäkuussa 1940 Stalin vainosi Viroa ja valtasi maan strategiset kohteet. Stalinin valtaan nostama hallitus piti vastoin perustuslakia uudet vaalit, jotka eivät olleet vapaat saati rehelliset. Uusi parlamentti päätti ensitöikseen Viron liittymisen Neuvostoliittoon. Samaan aikaan järjestettiin mielenosoituksia, joissa nostettiin mielikuvaa kansalaisten vapaasta halusta liittyä Neuvostoliittoon.
Natoon Hitlerin varjolla?
– Edellä kerrottu pakottaa kysymään, onko Vladimir Putin suhtautumisessaan naapurimaiden suvereniteettiin tai alueelliseen koskemattomuuteen uusi Hitler tai uusi Stalin?
– Vuonna 1968 opittiin Tsekkoslovakian miehityksen jälkeen tuntemaan niinsanottu Brezhnevin oppi. Sen mukaan maa, joka oli kerran joutunut Neuvostoliiton liittolaiseksi, ei voinut enää päästä vapaaksi. Onko meillä nyt Putinin oppi, jossa Venäjän valtapiiriin joskus kuulunut maa ei pääse irti, ellei hyvän sään aikana ole päässyt läntiseen yhteisöön? Mitä tämä merkitsee Suomen kannalta, Zyskowich kysyi.
Sopiko kokoomuksen ja hallituksen linjaan?
Keskustelun aihe oli pääministerin ilmoitus EU:n huippukokouksesta ja Ukrainan tilanteesta. Monessa puhujassa herätti hämmästystä, oliko Zyskowiczin puhe linjassa kokoomuksen tai hallituksen kannan kanssa?
Soini: Näin en sanoisi
Timo Soini totesi puheiden jälkeen eduskunnan kahvilassa, ettei hän Zyskowiczina olisi noin sanonut.
– Oli aika raju kannanotto varsinkin keskustelun aihe ja paikka huomioiden. En vertaisi Putinia Hitleriin tai Staliniin, Soini sanoi.
– Mutta puolustan kansanedustajan ilmaisunvapautta eduskunnassa – se on periaatteeellinen asia, Soini tuumasi eikä ryhtynyt arvelemaan, voisiko Zyskowiczin lausunto haitata joitakin neuvotteluita.
Pentti Kettunen (ps.) kommentoi puheenvuoroa viereisessä pöydässä.
– Oli kyllä häikäilemätön ja varomaton lausunto. Toivottavasti se ei edusta kokoomuksen virallista kantaa, Kettunen totesi.
Hän oli itse pitänyt juuri puheenvuoron, jossa piti mahdollista Suomen Natoon hakeutumista suudena virheenä. Tärkeämpää olisi sotilaallinen liittoutuminen ja yleinen asevelvollisuus. Myös Juho Eerola kysyi pääministeri Jyrki Kataiselta (kok.) tämän kuitenkin jo poistuttua, kannattaako hän Putinin vertaamista Hitleriin tai Staliniin.
Soini: Pakotteita vältettävä
Timo Soini sanoi ryhmäpuheenvuorossaan Suomen tukevan Ukrainassa neuvotteluratkaisua. Hän rinnasti maan tilannetta eurokriisiin: komissio on tarttunut siihen samalla tavalla. Valtavalla tohinalla yritetään saada aikaan jotakin – seurauksia sen tarkemmin miettimättä.
– Taloudellisen avun kohdalla on erittäin tärkeää, että ennen kuin EU sellaista lupaa, apuun saadaan suostumus kansallisilta parlamenteilta. Onko kukaan tullut miettineeksi, mitä rahaa Kypros, Espanja, Portugali tai Kreikka voivat tarjota Ukrainan pelastamiseksi, Soinin kysyi.
Soini sanoi perussuomalaisten tukevan neuvotteluratkaisua ja painotti hyvien Venäjä-suhteiden tärkeyttä. Suomella on 1300 kilometrin raja Venäjän kanssa.
– Venäjä on Suomelle valtavan tärkeä kauppakumppani. Merkittävä osa Suomen energiasta tulee Venäjältä. Venäläiset turistit antavat taloudellemme miljardien arvoisen piristysruisekeen. EU:n välälyttämien taloudellisten pakotteiden käyttöä tulee välttää viimeiseen asti. Ne iskisivät välittömästi Suomen talouteen ja työllisyyteen, hän muistutti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Miten Suomi reagoi Venäjän ulkopolitiikkaan?

Tossavainen: Venäjä ampui omaan jalkaansa

Niinistö peräsi valmiutta jalkaväkimiinoihin
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Eikö tulos miellytä? – Suomalainen valtamedia vaikenee edelleen Britannian vaalituloksesta
Ison-Britannian paikallisvaalien tulos on lähes vallankumous, sillä se merkitsee käytännössä perinteisen kaksipuoluejärjestelmän tuhoa. Nigel Faragen Reformipuolue sai vaaleissa murskavoiton, mutta se ei tunnu olevan edelleenkään uutinen Suomessa. Muualla maailmassa kylläkin.

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Lehtinen iloitsee: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksilla venkoilu loppuu ja maasta karkottaminen nopeutuu
Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen ulkomaalaislain muuttamisesta äänin 103-53. Esityksen myötä turvapaikanhakijoiden tekemät uusintahakemukset vähentyvät merkittävästi eikä niiden avulla voi enää estää maasta poistamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtisen mielestä vanha laki on ollut hyvin ongelmallinen.

Maahanmuutto kasvattaa Vantaan väkilukua, mutta heikentää julkista taloutta: Verotulojen suunta kääntyi laskuun
Ulkomaalaistaustainen väestönkasvu ei tue kunnallista verotulojen kehitystä, vaan päinvastoin heikentää kuntataloutta. Ajatuspaja Suomen Perustan aiemmissa tutkimuksissa osoitettu ilmiö maahanmuuton negatiivisista talousvaikutuksista konkretisoituu nyt Vantaalla, jonka tuloverotuotot ovat kääntyneet laskuun, vaikka kaupungin väestömäärä kasvaa.

Mira Nieminen: Naudanliha loppuu – joko nyt ymmärretään alkutuotannon arvo?
Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.

Purra: Ruma totuus EU:n elpymispaketista – ”Espanja kylpee rahassa, Suomelle surkea diili”
Suomi laittoi Sanna Marinin hallituksen aikana nimensä EU:n yli 700 miljardin euron elpymisvälineeseen, jonka Suomi ja muut ”vauraat maat” maksavat. Samalla avattiin portti uusille velkaveivauksille.

Hallituksen uudet kiristykset turvapaikkapolitiikkaan läpi – Vigelius: Jos pakolainen lomailee lähtömaassaan, suojelu voidaan päättää
Hallitus rajoittaa kansainvälistä suojelua saaneiden oikeutta matkustaa takaisin kotimaahansa, josta he ovat ilmoittaneet paenneensa. Jos suojelua saanut henkilö matkustaa vapaaehtoisesti alkuperämaahansa, voidaan suojeluasema lakkauttaa.