Eduskunta keskusteli tänään puoluerahoituksen valvonnasta vuonna 2018. Keskustelu kirvoitti kiivasta kritiikkiä ammattiliittojen vasemmistopuolueille antamaa suoraa tai epäsuoraa tukea kohtaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko totesi, että ammattiliittojen jäsenmaksujen ohjaaminen vaalitueksi pitäisi kieltää kokonaan.

– Onko nämä vaalit ostettu rahalla? SAK ja sen alaiset liitot jakoivat 1,39 miljoonaa euroa Vapaiden valtakunta -kansaliikkeelle. Jos ei se ole korruptiota, niin ainakin se on törkeää vaalivaikuttamista, Niikko totesi.

Ammattijärjestöiltä miljoonia vaalivaikuttamiseen

Vapaiden valtakunta -kampanja on virallisesti puolueeton liike, mutta kun liikkeen rahoitusta ja toimintaa edes pinnallisesti tarkastelee, on selvää, että liike tukee vasemmistolaisia puolueita ja ehdokkaita kampanjallaan.

– Vaalivaikuttamisesta on viime aikoina puhuttu paljon. Jos ja kun vaikuttaminen on moitittavaa, niin miten tällainen on hyväksyttävämpää? Niikko kysyi.

– Tavallinen äänestäjä on huolissaan rakenteellisesta korruptiosta, joka Suomessakin vallitsee. Vaalirahoitusta toki voidaan ottaa vastaan, mutta etiikka pitää olla kunnossa. Vaalirahoituslaki ei aseta tällä hetkellä mitään rajaa tällaiselle toiminnalle, jossa ammattijärjestöt voivat syytää miljoonia vaalivaikuttamiseen.

Niikko esitti, että vaalirahoituslakia tulee muuttaa niin, ettei verovapaita ammattijärjestöjen jäsenmaksutuloja voisi käyttää vaalirahoitukseen.

SUOMEN UUTISET