Jussi Halla-aholla oli eduskuntaan valituista puoluejohtajista selvästi pienin vaalien kokonaisbudjetti, vain 307,52 euroa. Silti Halla-ahosta tuli valtakunnallisesti eniten ääniä kerännyt ehdokas.

Suurten puolueiden puheenjohtajat käyttivät eduskuntavaaleissa vaihtelevasti rahaa kampanjointiin. Suomen Uutisten selvitys osoittaa kuitenkin, ettei menestystä voi vieläkään suoraan ostaa rahalla.

Osa puoluejohtajista on jo jättänyt valtiontalouden tarkastusvirastolle ilmoituksen vaalirahoituksestaan, joten vertasimme puoluejohtajien vaalibudjettia äänisaaliseen.

Halla-aho maksoi vaalikampanjansa itse

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho keräsi Helsingin vaalipiirissä 30 527 ääntä, millä määrällä hänestä tuli koko Suomen äänikuningas.

Tähän saavutukseen Halla-aho käytti rahaa vain nimellisesti, yhteensä 307,52 euroa. Summan Halla-aho maksoi itse, ja rahat käytettiin vaalilehtien ja esitteiden kustannuksiin.

Puoluejohtajista Halla-aho sai eduskuntapaikkansa kaikkein vähimmällä rahalla. 30 527 ääntä maksoivat vain 0,01 euroa kappaleelta.

Rinteellä puoluejohtajista suurin vaalibudjetti

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne käytti vaalikampanjaansa 64 500 euroa ja keräsi Uudenmaan vaalipiirissä 12 086 ääntä.

Jokaiselle niistä tuli hintaa 5,3 euroa. Summasta suurin osa meni televisiomainontaan. Rinteen vaalirahoitus on hänen ilmoituksensa mukaan tullut puolueelta.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän vaalibudjetti oli 36 000 euroa, ja hän sai 16 680 ääntä, joista jokaisen hinnaksi tuli siten 2,15 euroa.

Vihreiden Pekka Haavisto käytti vaalikampanjaan 26 940 euroa ja keräsi 20 159 ääntä. Näin ollen Haaviston äänien kappalehinnaksi tuli 1,3 euroa.

Orpon ilmoitusta odotellaan vielä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo keräsi Varsinais-Suomen vaalipiirissä 10 784 ääntä. Orpo ei ole vielä jättänyt ilmoitusta vaalirahoituksestaan, joten hänen ääniensä kappalehinta ei ole tiedossa.

Orpon osalta huomionarvoista kuitenkin on, että kokoomuksen ehdokkaista hän sai vasta viidenneksi eniten ääniä. Kokoomuksen ääniharava, oikeusministeri Antti Häkkänen sai ääniä lähes kaksi kertaa Orpoa enemmän.

SUOMEN UUTISET