

Pirkanmaalta eduskuntaan noussut Veikko Vallin: Perussuomalaisten voitto oli nähtävissä vaaliteltoilla jo etukäteen
Vaalivoiton myötä eduskuntaan nousee jopa 24 uutta perussuomalaisten kansanedustajaa. Yhteensä perussuomalaisten ryhmässä on 39 kansanedustajaa.
Yrittäjätaustainen Veikko Vallin lunasti ennakko-odotukset ja saavutti Pirkanmaalta eduskuntapaikan 4 564 äänen voimalla. Vallin on toiminut perussuomalaisissa jo aikaisemmin, sillä hän oli 2003 mukana rakentamassa nyrkkeilijä Tony Halmeen menestyksellistä vaalikampanjaa Helsingissä.
Vallin lähtee hyvillä mielin parlamenttiin ajamaan koko kansan asioita.
– Kansanedustajan tehtävä on elämänmuutos, joka tulee mielenkiintoiseen vaiheeseen omassa elämässäni. Eduskunnassa aion toimia kuten ennenkin, eli edistän niitä asioita, joiden vuoksi minut on valittu, Vallin sanoo.
Kansaa kiinnostavat arjen asiat
Hänen kärkiteemojaan ovat olleet erityisesti Suomen turvallisuus, yrittäjien aseman parantaminen sekä vanhustenhuollon tason nostaminen. Vallin sanoo yllättyneensä iloisesti omasta äänimäärästään, mutta perussuomalaisten vaalivoitto oli hänen mukaansa nähtävissä jo etukäteen.
– Se on näkynyt jo pitkään vaaliteltoilla ja kaikissa puolueen tilaisuuksissa. Väkeä on riittänyt. Perussuomalaiset nousivat voittoon siitä syytä, että meillä on oikeita vaaliteemoja, jotka vaikuttavat ihmisten arkeen. Niille on tilausta kansan parista, Vallin sanoo.
Luottamus perussuomalaisiin palautui
Lapin vaalipiiristä eduskuntaan valittu kansainvälisen sairaanhoidon erityisasiantuntija Kaisa Juuso keräsi 5 758 ääntä.
– Olen tyytyväinen omaan äänimäärääni ja tietysti myös perussuomalaisten kokonaistulokseen. Se kertoo siitä, että kansan luottamus perussuomalaisiin on palautunut. Puheenjohtaja Jussi Halla-aholla on ollut tässä suuri merkitys. Vaalivoitto osoittaa myös, että perussuomalaisten kenttä ei ole lähtenyt niiden henkilöiden mukaan, jotka loikkasivat eduskuntaryhmästä kesällä 2017.
Perussuomalaiset profiloituivat näissä eduskuntavaaleissa muista puolueista erottuvalla, realistisella ja teollisuusmyönteisellä ilmastopolitiikalla.
– Ilmastoasiat tulivat selkeästi esille kentällä vaalikampanjan aikana. Samoin maahanmuutto erilaisine lieveilmiöineen huolestuttaa ihmisiä.
Juusoa kiinnostaisi jatkossa vaikuttaminen erityisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
– Sen tarkemmin en ole vielä miettinyt. Asiakysymyksissä kykenen varmasti myös tarvittaessa tekemään yhteistyötä muiden puolueiden kansanedustajien kanssa. Katsotaan nyt ensiksi, miten hallitusneuvottelut lähtevät etenemään, Juuso sanoo.
Medialla peiliin katsomisen paikka
Brother Christmas –hyväntekeväisyyshahmona tunnettu yrittäjä Ari Koponen nousi ensiyrittämällään eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä keräten 5413 ääntä.
– Nyt on hyvä fiilis. Vaalikampanjaa tein sen minkä ehdin, vuorotyön ja opintojeni ohella. Tavoitteeni oli saada 5 000 ääntä ja se raja meni jopa rikki. Kiitän kaikkia äänestäjiä, Koponen sanoo iloisena.
Hän uskoo, että perussuomalaisten uudella ryhmällä on eduskunnassa vahvaa vaikutusvaltaa.
– Se on hyvä asia myös hallitusneuvotteluja ajatellen. Toki meidän pitää pystyä tekemään hyviä päätöksiä myös yli puoluerajojen.
Tulevaisuuden haasteista Koponen nostaa esille nuorten hyvinvoinnin heikkenemisen ja syrjäytymisen, jonka torjumiseksi Koponen aikoo toimia eduskunnassa.
– Syrjäytyminen käy lopulta kalliiksi valtiolle. Tämän vuoksi nuoriin tehtävät satsaukset ja ennaltaehkäisevät toimet kannattaa tehdä niin aikaisin kuin mahdollista. Kyse on arvovalinnoista ja viime kädessä päätöksistä, mihin halutaan ohjata rahaa. Syrjäytymisen ehkäisemiseen tarvittavaa rahaa voidaan leikata yritystuista ja maahanmuutosta, Koponen sanoo.
Päättäjät unohtaneet suomalaisten asiat
Savo-Karjalan vaalipiiristä eduskuntaan valittiin 5 793 äänellä lähihoitaja, sairaanhoitajaopiskelija Sanna Antikainen.
– Nyt on hyvä ja onnellinen fiilis. Nyt vain väsyttää, mutta edessä olisi vielä yövuoro töissä. Olen yrittänyt tavoittaa työnantajaani jos onnistuisin siirtämään vuoron, Antikainen sanoi eilen maanantaina.
Hän uskoo, että perussuomalaisten vaalivoiton takana on ollut tyytymättömyyttä siihen, että päättäjät ovat sivuuttaneet tavallisen suomalaisen asiat.
– Suomessa harjoitettu maahanmuuttopolitiikka on heikentänyt Suomen kokonaisturvallisuutta ja siihen halutaan muutosta. Äänestäjien asialla tässä siis ollaan. 39 perussuomalaista kansanedustajaa on niin vahva ryhmä, että ei meitä voi sivuuttaa päätöksenteosta, Antikainen sanoo.
Antikaisen mukaan kansalaisten tulisi saada enemmän tietoa eduskunnan päätöksenteosta.
– Minulla on tarkoituksena myös eri tavoilla pitää yhteyttä äänestäjiin ja kertoa heille, mitä eduskunnassa tapahtuu.
Halla-aho palasi europarlamentista
Helsingistä eduskuntaan palaa yhden europarlamenttikauden jälkeen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Hänet valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran jo 2011.
Muut uudet perussuomalaisedustajat ovat Vilhelm Junnila, Sebastian Tynkkynen, Jenna Simula, Juha Mäenpää, Riikka Purra, Jussi Wihonen, Kristian Sheikki Laakso, Lulu Ranne, Mari Rantanen, Mauri Peltokangas, Minna Reijonen, Sakari Puisto, Mikko Lunden, Jari Koskela, Riikka Slunga-Poutsalo, Jukka Mäkynen, Veijo Niemi, Ano Turtiainen ja Jouni Kotiaho.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ano Turtiainen Mikko Lunden Kristian Sheikki Laakso Jussi Wihonen Ari Koponen Jouni Kotiaho kansanedustajat Jari Koskela Veikko Vallin Kaisa Juuso Mauri Peltokangas Minna Reijonen Riikka Purra Veijo Niemi Vilhelm Junnila Sanna Antikainen Juha Mäenpää Jukka Mäkynen Mari Rantanen Lulu Ranne Sakari Puisto Sebastian Tynkkynen Jenna Simula Riikka Slunga-Poutsalo perussuomalaiset Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mauri Peltokangas nousi kansanedustajaksi hurjalla äänimäärällä: ”Suuri kiitos kaikille äänestäjille”

Perussuomalaisille 39 kansanedustajaa

Halla-ahosta tuli valtakunnan ääniharava taskurahalla – 30 527 äänen kappalehinnaksi tuli vain 0,01 euroa
Viikon suosituimmat

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Melko erikoista: Vieraskielisille oma väylä korkeakouluun – ”Yliopiston on pystyttävä vastaamaan muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa”
Suomen yliopistoja riivaa sekin epäkohta, että eritaustaiset väestönosat eivät ole samalla tavalla edustettuina korkeakouluissa. Jyväskylän yliopisto on keksinyt epäkohtaan mainion ratkaisun: tehdään suomea toisena kielenä koulussa lukeneille oma väylä yliopistoon. Näin pystytään vastaamaan “muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa".

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

40 vuoden taistelu on ohi ja terroristijärjestö PKK laski aseensa – Suomen 16 000 kurdille avautui toivo paluusta kotiin
Kurdien terroristijärjestö PKK lopetti aseellisen taistelun Turkissa ja avasi samalla aivan uusia näkymiä maailman suurimmalle etniselle ryhmälle ilman omaa valtiota. Poliittinen ratkaisu luo pohjan kurdien valtiolliset rajat ylittävän asuinalueen rauhoittumiselle. Turvallinen tila mahdollistaa pakolaisiksi lähteneiden paluun rakentamaan kotiseutunsa ja kansansa uutta tulevaisuutta.