Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti EU:n pakotteisiin liittyvien sääntöjen selventämistä, kun hän avasi Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen maanantaina Helsingin Finlandia-talossa. Hän tarkoitti tapahtumaketjua, joka johti Venäjän valtuuskunnan jäämiseen pois Helsingin neuvotteluista.

– Keskustelun jatkaminen avoimesti on hyvin tärkeää. Siksi olisi välttämätöntä EU:lle selventää Etyjin parlamentaarisen kokouksen asemaa EU:n pakotesäännöissä, Niinistö esitti.

Niinistö muistutti, kuinka Helsingin sopimus solmittiin 40 vuotta sitten parantamaan idän ja lännen tulehtuneita välejä. Sopimus auttoi rakentamaan siltaa osapuolten välille, vaikkei ollutkaan sitova. Vaikka sopimuksen moitittiin sementoivan vallitsevan tilanteen, se antoi myös todellisia moraalisia ja poliittisia sitoumuksia, jotka pyrkivät vähentämään jännityksiä ja lisäämään ihmisten yhteyksiä idän ja lännen välillä.

Kriisin lievitys olisi taas ajankohtaista

Etykin sopimus auttoi osaltaan päättämään kylmän sodan, joka oli kestänyt jo 30 vuotta. Rauhanomainen muutos onnistui, vaikka sitä oli pidetty mahdottomana Euroopassa.

– Vaikka epäluottamus ei nyt ole kestänyt edes kolmea vuotta, jännitys on noussut epätoivottavalle tasolle. Tilanne vaikuttaa valitettavasti tähänkin kokoukseen, Niinistö pahoitteli.

Hän sanoi miettineensä, voimmeko viettää seuraavan vuosikymmenen kylmässä kamppailussa hyökäten joka kerran vastapuolen esityksiä vastaan yrittäen päästä niskan päälle? Voimmeko saavuttaa mitään, jos jokainen puoli kärsii, jos ihmishenkiä menetetään tai jo ennestään kärsiviä talouksia vaikeutetaan pakotteilla ja vastapakotteilla?

– Vastaus on, että emme voi. Eurooppa tai Venäjä – Ukrainaa mainitsemattakaan – ei saavuta mitään tällä tilanteella. Tilanteen huonontuminen pitäisi estää. Kiireisintä on lopettaa Ukrainan väkivalta, Niinistö alleviivasi.

Venäjää kaivataan Minskin sopimuksen toimeenpanoon

Hän muistutti Venäjää sen vastuusta Minskin sopimuksen toimeenpanossa.

– Meidän kaikkien pitää tukea suunnitelmaa ja vielä tärkeämpää on, että se toteutetaan kokonaan. Kaipaamme Venäjää kantamaan vastuunsa rauhan turvaamisessa ja kunnioittamaan niitä päätöksiä, jotka tehtiin tässä talossa vuonna 1975, sanoi Niinistö viitaten Etyk-sopimuksen päätöksiin rajojen turvaamisesta ja väkivallan käytöstä pidättäytymisestä valtioiden suhteita hoidettaessa.

Kanerva muistutti Kekkosen perinnöstä

Myös kokousta johtava Ilkka Kanerva (kok.) muistutti Venäjän toimenpiteiden Ukrainassa rikkoneen olennaisia sopimuksia.

– Muistuttaisin 40 vuoden takaisen presidenttimme Urho Kekkosen sanoista: Turvallisuus ei merkitse aitojen nostamista, vaan porttien avaamista. Vuoropuhelu sisältää myös Venäjän, mutta emme voi sulkea silmiämme siltä, kuinka kauas Ukrainan tilanne on siirtynyt Helsingin hengestä, Kanerva pahoitteli.

Hän esitti Niinistön tavoin, että EU:n pakotteiden vaikutus Etyjin työhön pitää selvittää.

Veli-Pekka Leskelä