Tasavallan presidentti Sauli Niinistö selvensi lehdistölle Finlandiatalossa, miten Suomi päätyi epäämään maahanpääsyn suurelta osalta Venäjän valtuuskuntaa, mistä Venäjä suuttui niin, että vetäytyi koko Etyjin juhlaistunnosta. Niinistön selvityksen mukaan tapahtumaketju ei ollut lainkaan niin yksinkertainen kuin julkisuudessa on kerrottu.

Sunnuntaina käytiin asiasta kärkevää keskustelua. Venäjän lisäksi mm. Saksan ja Itävallan edustajat hämmästelivät Suomen päätöstä olla kutsumatta Venäjän edustajia, jotka olivat EU:n kieltolistalla. Kokouksen jälkeen Venäjän ainoakin edustaja poistui kokouksesta. Niinistö piti venäläisten poisjääntiä hyvin valitettavana.

– On hyvä kerrata, mitä tapahtui. On ollut kaikenlaista uutisointia.

Pakotepäätös ”lievästi sanottuna sekava”

– Unionin sanktiopäätöksen sisältö on kovin lievästi sanottuna sekava. Sitä kuvastaa se, että Etyjin oma oikeudellinen organisaatio oli ehdottomasti sitä mieltä, ettei edustajankokous nauti vapautussuojaa matkustuskiellosta. He kyllä pyörittivät lausuntoa jälkikäteen, kuten kaikki, Niinistö aloitti.

– Oikeudellinen tilanne jäi siis täysin epäselväksi. Totesimme notifikaatiossa, että se pitäisi selvittää tulevaisuutta varten ja toistimme sen täällä tänään. Teimme päätöksen yhdessä Utvassa hallituksen kanssa monen keskustelun ja kokouksen jälkeen. Yritimme hankkia yksimielisyyttä notifikaation kautta, mutta valitettavasti tuli vastalauseita, vaikka yritettiin vaikuttaakin verannan kautta siihen, ettei tulisi niin kriittisiä lausuntoja.

Ei Suomen vastalause venäläisiä vastaan

– Suomen kannalta tämä tarkoittaa siis sitä, että kerroimme, että jos kielteisiä vastalauseita ei tule, olemme valmiita ottamaan venäläiset vastaan. Joten puheet, että tämä olisi Suomen kannalta vastalause venäläisiä vastaan, ovat aika päättömiä.

Tämä johtaa varmasti siihen, että säännöt selvitetään. Venäjän kohdalla tilanne on valitettava. He ovat pahastuneet, loukkaantuneetkin. Se on ymmärrettävääkin. Nyt täytyy katsoa, mitä tarkoittaa, että tämä saattaa johtaa joihinkin toimenpiteisiin Suomen suuntaan, Niinistö pohdiskeli.

Veli-Pekka Leskelä