Etyjin kokouksiin osallistuu myös perussuomalaisten kansanedustaja Kimmo Kivelä. Hän sanoo venäläisten poisjäännin latistavan Etyjin juhlakokouksen tunnelmaa, liennytyksen henkeä ei oikein synny.

– Kyllä tämä tilanne on vaikea ja sen kyllä aistii täällä. Täällä on hiukan vaisu ja apaattinen tunnelma, Kivelä harmitteli.

– Etyj on kuitenkin vuoropuhelun foorumi. Jos joku jää pois, niin ei se sitä vuoropuheluhenkeä paranna, Kivelä jatkoi.

Ratkaisu ei perusteeton, vaikka se yllätti

Kivelä painotti myös, ettei tällaista ratkaisua ole tietenkään kevyin perustein tehty. Sitä on harkittu varmasti tarkasti – vaikka Kivelä itse yllättyikin päätöksestä kovasti.

– Mutta pahoin pelkään, että tästä jää Suomelle Musta Pekka ja se voi aiheuttaa särön myös Suomen ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin, Kivelä aprikoi.

Koepallo Suomen suuntaan?

– Mutta on selvää, että Venäjällä oli oma käsikirjoituksensa tähän. Pidän mahdollisena, että kun Venäjältä valittiin juuri nämä kuusi ehdokasta, niin se oli osa tätä pelikuviota ja koepallo Suomen suuntaan. Niin että syytä on sysissä ja sepissä. Kivelä painotti.

– Mutta kyllä tämä tunnelmaan vaikuttaa ja se on ikävää, kun tämä on meille tärkeä kokous, koska Etyj on meidän lapsemme ja tämä tunnelma invalidisoi Etyjin henkeä, Kivelä pahoitteli.

Kivelä osallistuu itse työryhmään, joka käsittelee tiedettä, teknologiaa ja kaupan kysymyksiä. Mm. Yhdysvallat esittää, että hankinnoissa käytettäisiin eettisesti oikein tuotettuja tuotteita eikä suosittaisi kauppaketjuissa esimerkiksi ihmiskauppaa.

– Nyt täytyy toivoa, että kun syksyllä on Etyjin parlamentaarinen syyskokous Mongoliassa ja Venäjä on ilmoittanut sinne tulevansa niin että se jatkuisi niin kuin tähänkin asti, Kivelä toivoi.

Veli-Pekka Leskelä