Ulkoministeri Timo Soini (ps.) harmitteli Etyjin parlamentaarisen kokouksen avajaisissa Helsingin Finlandia-talossa, ettei Helsingin Etyj-kokous pääse keskustelemaan kunnolla tärkeimmästä asiasta, Ukrainan kriisistä. Sittenkään, vaikka kaikki ovat tietoisia, kuinka Ukrainassa ja sen liepeillä kytevä kriisi ravistaa koko Euroopan turvallisuutta ja nostaa esiin vakavia kysymyksiä.

Hän piti hyvin valitettavana, etteivät kaikkien maiden ryhmät, eli Venäjä, ole keskusteluissa mukana.

– Pääasianamme pitäisi olla kriisien tyrehdyttäminen Ukrainassa ja sen ympäristössä ja Minskin sopimuksen toimeenpano. Tämä on kaikkein päällimmäisin tehtävämme, johon kaikkien osapuolten kuuluisi sitoutua. Meidän täytyy löytää neuvotteluratkaisu, joka kunnioittaa Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta, Soini painotti ja korosti samalla poliittisen tahdon merkitystä.

”Olen turhautunut”

Venäjän valtuuskunnan poisjäännistä Soini sanoi, että Suomi on seurannut EU-pakotteissa sääntöjä, joista on sovittu yhdessä. Suomi päätti asiasta neuvoteltuaan EU:n jäsenmaiden kanssa.

– Jos te olette turhautuneet – niin olen minäkin, Soini myönsi.

Soini korosti, kuinka edistyminen Minskin sopimusten toimeenpanossa auttaa rakentamaan uudelleen luottamusta ja uskoa parempaan neuvottelevien maiden joukossa.

Aseneuvottelut uudistettava

Soini arvioi myös, että Etyjin käyttämät aserajoitusneuvotteluiden keinot täytyisi uudistaa. Euroopan tavanomaisten aseiden vähentämissopimukset ovat olleet vaikeuksissa vuosien ajan.

Veli-Pekka Leskelä