Vapaudenristin ritarikunnan 2. luokan Vapaudenristi kansalaisansioista.

Vapaudenristin ritarikunnan 2. luokan Vapaudenristi kansalaisansioista.

Suomen itsenäisyyspäivänä muistetaan jälleen isänmaan palveluksessa ansioituneita Suomen kansalaisia kunniamerkein. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistölle on tänä vuonna myönnetty harvinainen kunnia, Vapaudenristin ritarikunnan 2. luokan Vapaudenristi kansalaisansioista.

Vuonna 1918 perustetun ritarikunnan kunniamerkkejä on sotien jälkeen myönnetty vain muutamia tuhansia henkilöille, jotka ovat toimineet ansiokkaasti puolustusvoimien, maanpuolustuksen ja erityisesti vapaaehtoisen maanpuolustuksen sekä Suomen turvallisuusaseman hyväksi. Tällä kertaa Vapaudenristejä myönnetään 15 kappaletta, ja ne jaetaan ritarikunnan toimesta saajille perjantaina juhlavassa tilaisuudessa Säätytalolla.

Jussi Niinistö

Jussi Niinistö

– Otan Vapaudenristin nöyränä ja kiitollisena vastaan muistaen sotasukupolvien uhrauksia itsenäisen Suomen puolesta. Myönnän, että hieman ensin hämmennyin, kun sain tiedon pari viikkoa sitten, onhan kyseessä ymmärtääkseni Suomen korkein rinnassa kannettava kunniamerkki eikä minua ole ennen palkittu valtiollisella kunniamerkillä, Niinistö kertoo.

Yrittäjä ja poliitikko

Itsenäisyyspäivän juhlassa palkitaan muitakin elämäntyössään Suomen hyväksi ansioituneita perussuomalaisia. Kansanedustaja, rakennusmestari Martti Mölsä Punkalaitumelta saa Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin pitkästä urastaan niin yrityselämässä kuin politiikassa ja järjestötoiminnassakin.

– Kunniamerkin hakijana on ollut Pirkanmaan Yrittäjät ry. Uskoisin, että kaikki ansioni ovat olleet vaikuttamassa siihen, että se minulle on myönnetty. Yrittäjä olen ollut vuodesta 1983, politiikassa vuodesta 1981, ensin rakennuslautakunnassa ja 1985 lähtien valtuustossa, Mölsä arvelee.

Rajavartijalle itsenäisyys
on konkreettinen asia

Rajavartija Yrjö Puurunen Suomussalmelta palkitaan Suomen Leijonan ansioristillä. Puurunen on Perussuomalaisten Kainuun piirin 2. varapuheenjohtaja, Ylä-Kainuun perussuomalaisten puheenjohtaja ja Suomussalmen kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtaja.

– Olen erittäin otettu tästä kunniasta erityisesti itsenäisyyspäivän juhlaan liittyen. Kolmekymmentä vuotta itärajaa vartioidessa näkyi Suomen itsenäisyys konkreettisesti joka päivän arkisessa työssä. Merkin hakijana on ollut todennäköisesti kuntaorganisaatio. On koettu, että olen tehnyt asioita perussuomalaisella tavalla kuntalaisten puolesta ja tiukasti asialinjalla, Puurunen pohtii.

Kansalaisaktiivisuus palkitaan

Outokummun Perussuomalaisten hallituksen puheenjohtaja Petri Kokko vastaanottaa Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein. Muun muassa kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa istuvalle Kokolle mitalia on ollut hakemassa Outokummun kaupunki.

– Kyseessä on varmaankin tunnustus koko urastani niin politiikassa kuin kansalaistoiminnassakin. Minullahan on pitkä ura myös erilaisissa kansalaisjärjestöissä, Kokko toteaa.

Palkittavien perussuomalaisten joukkoon kuuluu myös Urjalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Pertti Nuutinen, joka vastaanottaa Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein. Helsingin kaupunginvaltuutettu, kommodori evp Seppo Kanerva saa puolestaan 2. luokan Vapaudenristin.

MIKA MÄNNISTÖ