

LEHTIKUVA
Norjan vaalit: Työväenpuolueelle historiallisen huono tulos, mutta se pääsee johtamaan hallitusta – vihreät jäivät äänikynnyksen alle
Norjan suurkäräjävaalien voittaja on keskustavasemmiston koalitio, joka saa parlamenttiin alustavan tuloksen mukaan 100 paikkaa. Norjan eduskunnassa eli Stortingetissä on yhteensä 169 paikkaa. Ympäristöpuolue vihreät jäi 4 prosentin vaalikynnyksen alle.
Norjan työväenpuolue (Arbeiderpartiet eli sosialidemokraatit) sai vaaleissa 26,4 prosenttia äänistä, jossa on laskua prosenttiyksikön verran edellisistä parlamenttivaaleista. Tulos on norjalaismedian mukaan toiseksi huonoin koko puolueen historiassa.
Työväenpuolueen johtaja Jonas Gahr Støre – Norjan varakkaimpiin kuuluva poliitikko – nousee pääministeriksi hallituksessa, johon ovat kaikella todennäköisyydellä tulossa ainakin keskustapuolue (Senterpartiet) ja vasemmistopuolue (Sosialistisk Venstreparti). Puolueet ovat yhdessä saamassa parlamenttiin enemmistöön riittävät 89 paikkaa.
Ympäristöpuolue jäi äänikynnyksen alle
Norjan nykyinen pääministeripuolue, konservatiivinen Høyre teki vaaleissa mahalaskun, puolue sai äänistä 20,4 prosenttia, miinusta 4,6 prosenttiyksikköä. Myös kansallismielinen edistyspuolue (Fremskrittspartiet) pakitti ja sai 11,7 prosenttia äänistä.
Norjan ympäristöpuolue vihreät (De Grønne) sai 3,9 prosenttia äänistä ja jää näin äänikynnyksen alle. Vaalijärjestelmän paikallisuutta korostavan luonteen vuoksi puolue saa parlamenttiin kuitenkin kolme paikkaa.
Norjan parlamenttivaalien äänestysprosentti oli 76,5. Äänestysvilkkaus laski hieman edellisistä vaaleista. Hallitusneuvottelut alkavat heti tiistaina.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- De Grønne Jonas Gahr Støre konservatiivit Fremskrittspartiet Høyre Sosialistisk Venstreparti Senterpartiet Arbeiderpartiet Stortinget Norjan parlamenttivaalit sosialidemokraatit kansallismieliset vihreät
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomi on pudonnut muiden Pohjoismaiden kyydistä – ainoa, jonka BKT ei kasva, ”innovaatiokone on rikki”

Immonen: Maahanmuuton ongelmat kärjistyneet myös Norjassa

Halla-aho: Vihreät on vaarallinen ääriliike, joka edistää omaa ideologiaansa röyhkeästi, tehokkaasti ja säännöistä piittaamatta

Veikko Vallin moittii rajua velkaantumista: Euron ja EU:n piti olla siunaus Suomelle, mutta aitoa talouskasvua ei ole ollut yli 10 vuoteen
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.