Euroalueen talous on tuoreiden ostopäällikköindeksien mukaan pakittamassa 7,5 prosenttia toisella vuosineljänneksellä. Markkinatutkimuslaitos IHS Markitin julkaisemat huhtikuun ennakkoluvut ovat pääosin rikkomassa kaikkien aikojen ennätykset.

Ostopäällikköindeksejä seurataan siitä syystä, että ne ennakoivat varsin tarkasti bruttokansantuotteen kehitystä. Huhtikuun ennakkoluvut rikkoivat selkein numeroin maaliskuun murheelliset ennätykset.

Synkät ennätykset

Palvelualojen indeksiluku valahti vain 11,7 pisteeseen, kun kaikki alle 50 pisteen lukemat merkitsevät toimeliaisuuden supistumista. Maaliskuussa luku oli jo käsittämättömän alhainen 26,4 pisteellä.

Teollisuuden tuotantoluku vajosi 18,4 pisteeseen. Maaliskuun lukema oli 38,5. IHS Markit kertoo tiedotteessaan, että näin poikkeuksellisessa tilanteessa teollisuuden yhdistetyt lukemat vääristyvät esimerkiksi varastoinnin ja tilausten viiveiden vuoksi.

Palvelu- ja teollisuustuotannon yhdistetty lukema 13,5 putosi maaliskuun 29,7 pisteestä.

Kaikki mainitut lukemat ovat mittaushistorian alhaisimpia. Indeksilukuja on mitattu ja tilastoitu 1990-luvun loppupuolelta lähtien.

Ekonomistit ihmeissään

Markitin luvut ylittivät ekonomistien mielikuvituksellisimmatkin arviot, laitoksen pääekonomisti Chris Williamson kirjoittaa tiedotteessa.

Williamson toteaa, että toiveet on asetettu talouden uudelleenkäynnistyksen onnistumiseen. Hän huomauttaa, että toipuminen on joka tapauksessa hyvin hidasta ja toinen tartunta-aalto saattaa pilata tämänkin toipumisen.

Euroalueen palvelu- ja valmistusteollisuuden alhaisimmat lukemat finanssikriisin aikana mitattiin helmikuussa 2009, jolloin indeksiluku oli 36,2. Siihen nähden huhtikuun indeksiluku 13,5 kielii siitä, että nyt kyyti on hyytävän kylmää.

Henri Alakylä