Salt Lake Cityn kouluissa aiotaan ottaa käyttöön metallinpaljastimet. Jotkut oppilaiden vanhemmat ovat kuitenkin huolissaan etnisen profiloinnin riskistä ja tarkastustilanteiden eskaloitumisesta. Tutkijoiden mukaan metallinpaljastimilla varustetuissa kouluissa koetaan enemmän väkivaltaa ja järjestyshäiriöitä kuin muissa kouluissa.

Utahin osavaltion pääkaupungin peruskouluissa aiotaan ottaa käyttöön metallinpaljastimet syysloman jälkeen. Jotkut Salt Lake Cityn koululautakunnan jäsenet ja oppilaiden vanhemmat ovat kuitenkin huolissaan siitä, että metallinpaljastinten käyttö saattaa aiheuttaa ongelmia erityisesti värillisille oppilaille, kertoo paikallinen uutiskanava KSL.

Metallinpaljastimet eivät ole yleisesti käytössä suurimmassa osassa Yhdysvaltain kouluista, vaikka kouluammuskelut ovatkin olleet suuri ongelma. Metallinpaljastinten käyttöä pidetään kalliina. Lisäksi monet kouluturvallisuuden asiantuntijat ovat varoittaneet, että metallinpaljastimet eivät takaa turvallisuutta, mutta saattavat aiheuttaa oppilaille jopa haittaa – erityisesti värillisille oppilaille.

Kohtelee kaikkia yhdenvertaisesti

Oppilaille aiotaan etukäteen järjestää ammattiauttajien vetämiä keskusteluryhmiä, joissa heille opetetaan uuteen teknologiaan liittyviä tunnetaitoja, jotta tarkastetuksi joutuminen ei aiheuttaisi heille stressiä. Koulupiirin tiedottaja korostaa, että kone kohtelee kaikkia ihmisryhmiä samalla tavalla.

– Oppilas pysäytetään vain siksi, että kone piippaa, selittää tiedottaja Yándary Chatwin.

– Tarkastus ei perustu oppilaan ulkonäköön, sukupuoli-identiteettiin, rotuun tai etnisyyteen.

Turvatarkastukset stressaavat vähemmistöjä

Kaksi koululautakunnan jäsenistä äänestivät metallinpaljastinten käyttöönottoa vastaan. Ashley Anderson oli sitä mieltä, että kovat toimenpiteet – kuten vartijat ja tarkastukset – eivät suojaa kouluväkivallalta vaan saattavat jopa johtaa tilanteiden eskaloitumiseen, erityisesti värillisten oppilaiden kohdalla.

Mohamed Baayd puolestaan oli sitä mieltä, että metallinpaljastimen läpi käveleminen on henkisesti raskasta. Hän kertoi itse kokevansa lentokenttien turvatarkastukset erittäin stressaavina.

– Ajattelen myös vähemmistöjen lapsia, joilla on pakolaistausta, Mohamed Baayd selitti. He tulevat sota-alueilta ja sitten heitä vaaditaan kulkemaan tällaisen koneen läpi, ja jos kone piippaa niin se on yhtä painajaista.

Väkivallan syy vai seuraus?

Tutkijoiden mukaan koulujen turvatarkastuksilla on riippuvuussuhde huonompiin oppimistuloksiin, huonompaan matematiikan osaamiseen ja korkeampaan todennäköisyyteen joutua erotetuksi koulusta. Metallinpaljastimilla varustetuissa kouluissa koetaan enemmän väkivaltaa ja järjestyshäiriöitä kuin muissa kouluissa.

Useat tutkimukset osoittavat, että turvatarkastuksia ja vartijoita käytetään sitä todennäköisemmin, mitä monimuotoisempi oppilasaines koulussa on. Tutkija Odis Johnsonin mielestä on huolestuttavaa, että metallinpaljastimet aiotaan ottaa käyttöön nimenomaan monikulttuurisessa Salt Lake Cityn koulupiirissä eikä koko Utahin osavaltiossa. Historiallisesti Utah on valkoisten mormonisiirtolaisten perustama osavaltio, ja mormonit muodostavat yhä yli puolet Utahin asukkaista.

Salt Lake Cityn koulupiiri on rodullisesti ja etnisesti yksi kaikkein monimuotoisimmista koulupiireistä Utahin osavaltiossa. Salt Lake Cityn kouluissa eri vähemmistöihin kuuluvat oppilaat muodostavat peräti 59 prosenttia oppilaskunnasta, eli vähemmistöt ovat kouluissa enemmistö.

SUOMEN UUTISET