

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ongelma Utahissa: Ovatko koulujen metallinpaljastimet ”etnistä profilointia”?
Salt Lake Cityn kouluissa aiotaan ottaa käyttöön metallinpaljastimet. Jotkut oppilaiden vanhemmat ovat kuitenkin huolissaan etnisen profiloinnin riskistä ja tarkastustilanteiden eskaloitumisesta. Tutkijoiden mukaan metallinpaljastimilla varustetuissa kouluissa koetaan enemmän väkivaltaa ja järjestyshäiriöitä kuin muissa kouluissa.
Utahin osavaltion pääkaupungin peruskouluissa aiotaan ottaa käyttöön metallinpaljastimet syysloman jälkeen. Jotkut Salt Lake Cityn koululautakunnan jäsenet ja oppilaiden vanhemmat ovat kuitenkin huolissaan siitä, että metallinpaljastinten käyttö saattaa aiheuttaa ongelmia erityisesti värillisille oppilaille, kertoo paikallinen uutiskanava KSL.
Metallinpaljastimet eivät ole yleisesti käytössä suurimmassa osassa Yhdysvaltain kouluista, vaikka kouluammuskelut ovatkin olleet suuri ongelma. Metallinpaljastinten käyttöä pidetään kalliina. Lisäksi monet kouluturvallisuuden asiantuntijat ovat varoittaneet, että metallinpaljastimet eivät takaa turvallisuutta, mutta saattavat aiheuttaa oppilaille jopa haittaa – erityisesti värillisille oppilaille.
Kohtelee kaikkia yhdenvertaisesti
Oppilaille aiotaan etukäteen järjestää ammattiauttajien vetämiä keskusteluryhmiä, joissa heille opetetaan uuteen teknologiaan liittyviä tunnetaitoja, jotta tarkastetuksi joutuminen ei aiheuttaisi heille stressiä. Koulupiirin tiedottaja korostaa, että kone kohtelee kaikkia ihmisryhmiä samalla tavalla.
– Oppilas pysäytetään vain siksi, että kone piippaa, selittää tiedottaja Yándary Chatwin.
– Tarkastus ei perustu oppilaan ulkonäköön, sukupuoli-identiteettiin, rotuun tai etnisyyteen.
Turvatarkastukset stressaavat vähemmistöjä
Kaksi koululautakunnan jäsenistä äänestivät metallinpaljastinten käyttöönottoa vastaan. Ashley Anderson oli sitä mieltä, että kovat toimenpiteet – kuten vartijat ja tarkastukset – eivät suojaa kouluväkivallalta vaan saattavat jopa johtaa tilanteiden eskaloitumiseen, erityisesti värillisten oppilaiden kohdalla.
Mohamed Baayd puolestaan oli sitä mieltä, että metallinpaljastimen läpi käveleminen on henkisesti raskasta. Hän kertoi itse kokevansa lentokenttien turvatarkastukset erittäin stressaavina.
– Ajattelen myös vähemmistöjen lapsia, joilla on pakolaistausta, Mohamed Baayd selitti. He tulevat sota-alueilta ja sitten heitä vaaditaan kulkemaan tällaisen koneen läpi, ja jos kone piippaa niin se on yhtä painajaista.
Väkivallan syy vai seuraus?
Tutkijoiden mukaan koulujen turvatarkastuksilla on riippuvuussuhde huonompiin oppimistuloksiin, huonompaan matematiikan osaamiseen ja korkeampaan todennäköisyyteen joutua erotetuksi koulusta. Metallinpaljastimilla varustetuissa kouluissa koetaan enemmän väkivaltaa ja järjestyshäiriöitä kuin muissa kouluissa.
Useat tutkimukset osoittavat, että turvatarkastuksia ja vartijoita käytetään sitä todennäköisemmin, mitä monimuotoisempi oppilasaines koulussa on. Tutkija Odis Johnsonin mielestä on huolestuttavaa, että metallinpaljastimet aiotaan ottaa käyttöön nimenomaan monikulttuurisessa Salt Lake Cityn koulupiirissä eikä koko Utahin osavaltiossa. Historiallisesti Utah on valkoisten mormonisiirtolaisten perustama osavaltio, ja mormonit muodostavat yhä yli puolet Utahin asukkaista.
Salt Lake Cityn koulupiiri on rodullisesti ja etnisesti yksi kaikkein monimuotoisimmista koulupiireistä Utahin osavaltiossa. Salt Lake Cityn kouluissa eri vähemmistöihin kuuluvat oppilaat muodostavat peräti 59 prosenttia oppilaskunnasta, eli vähemmistöt ovat kouluissa enemmistö.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- turvatarkastukset metallinpaljastimet kouluammuskelut Salt Lake City Utah kouluväkivalta etniset vähemmistöt vähemmistöt Monikulttuurisuus Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitukselta merkittäviä panostuksia sisäiseen turvallisuuteen ja katurikollisuuden torjuntaan: Poliisin määrärahoihin tuntuva korotus

Seppänen: Väkivalta ja sen uhka koskee jo yli puolta opettajista – kouluihin palautettava työrauha

Koponen vaatii työkaluja lasten ja nuorten kokemaan nöyryytysväkivaltaan puuttumiseksi: ”Itku kurkussa joutuu miettimään, kuinka kauheaa tuommoisen kokeminen on”

Vieraskielisten määrä voimakkaassa kasvussa pääkaupunkiseudulla – kasvun hallinta hakusessa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää