Perussuomalaisten ryhmäpuhuja Juho Eerola lyttäsi opposition vastaesitykset heti keskustelun alettua, kun hallitus esitti kärkihankkeensa eduskunnalle keskiviikkona.

Hän aloitti vihreiden ja vasemmistoliiton pitkään ajamasta perustulohankkeesta.

– Vasemmistoliitto ja vihreät puhuivat perustulokokeilusta, joka on ollut molempien puolueiden tavoitteissa ja ohjelmissa jo pitkään. Mutta kun te olitte hallituksessa, minkäänlaista kokeilua ei kuitenkaan toteutettu! Olkaa nyt iloisia, kun tämä hallitus sitä kokeilee, Eerola muistutti.

Turvapaikanhakijoita ei kotouteta

Eerola muistutti oppositiota myös väärien termien käyttämisestä puhuttaessa turvapaikanhakijoista ja maahanmuuttajien kotouttamisesta.

– Samat puolueet ja RKP puhuivat maahanmuuttajista, jotka todellisuudessa ovat turvapaikanhakijoita. Heistä nykytiedon mukaan 70 prosenttia käännytetään maasta ja ehkä useampia, kun uudet säännöt tulevat voimaan. On resurssien tuhlausta kotouttaa heitä, eikä muutenkaan pitäisi sotkea käsitteitä: turvapaikanhakijat eivät ole kotouttamistoimien piirissä. Heille ei kuulu kotouttaminen. Voimavarat pitää säästää heille, jotka tänne jäävät, Eerola painotti.

Eerola antoi tunnustusta vasemmistoliitolle ja vihreille, että heillä oli jonkinlaista vakavuutta puheissaan, mutta SDP:n keinot hän teilasi vähäpätöisiksi.

– SDP lähinnä esitteli pelkät otsikot ilman minkäänlaista sisältöä. Ja sitten he väittävät, että tässä on heidän vaihtoehtonsa. Sitä paitsi: sisällöllä tai ilman, te olisitte voineet toteuttaa ne jo edellisen hallituskauden aikana, Eerola jyräsi.

Keskusta tuomitsi myös

Myös keskustan ryhmäpuhuja Olavi Ala-Nissilä totesi SDP:n keinot keveiksi.

– Pikkunäppärää. Viime vaalikaudella otitte suhteellisesti eniten velkaa. Tulkaa tekin SDP:ssä rakenteellisen uudistamisen tielle. Me emme nyt maaseudun yrittäjiä ja työskenteleviä pilkkaamalla menesty, Ala-Nissilä korosti ja kehotti jättämään ”unelmahöttöpuheet” syrjään.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit