

Turvapaikanhakijoiden leiri ja mielenosoitus Rautatientorilla Helsingissä tiistaina 21. helmikuuta 2017. Vasemmalla on kuva pääministeri Juha Sipilästa ja uutinen siitä, kun pääministeri Sipilä syyskuussa 2015 kertoi antavansa kotinsa pakolaisten käyttöön. / LEHTIKUVA
Osalla osallistujista kielteinen turvapaikkapäätös – PS:n Ahva: ”Miksi ulkomaalaisvalvonta ei toimi Helsingin mielenosoituksessa?”
Suomen Uutiset kertoi 21.2. Helsingin Rautatieasemalla turvapaikanhakijoiden mielenosoituksesta. Mediatietojen mukaan mielenosoittajien joukossa on kielteisen päätöksen saaneita henkilöitä. Helsingin PS-nuorten puheenjohtajan Toni Ahva oudoksuu sitä, miksei poliisi suorita näiden henkilöiden kohdalla ulkomaalaisvalvontaa.
Eräs tapahtuman järjestäjistä kertoi aiemmin Helsingin Sanomille, että useat mielenosoittajista ovat saaneet jo yhden kielteisen turvapaikkapäätöksen. Hän ei halunnut kertoa nimeään, sillä on saanut kielteisen päätöksen itsekin.
– Ihmettelen sitä, miksi mielenosoituksessa saa olla laittomasti maassa olevia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä. Osa on jo saanut kielteisen päätöksen, minkä takia heiltä vastaanottopalvelut ovat jo loppuneet.
Ahva kertoo, että hallitus on linjannut, että turvapaikkapäätöksestä valittava henkilö ei jää valituksen käsittelyajaksi Suomeen, vaan hänet poistetaan maasta hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneella henkilöillä ei pitäisi olla edes oikeutta jäädä odottamaan valituksen käsittelyn ajaksi päätöstä, vaan heidän tulisi poistua Suomesta heti kielteisen päätöksen saamisen jälkeen. Jos henkilö ei tätä toteuteta, hän käytännössä on maassa ilman laillista oikeutusta, Ahva sanoo ja ihmettelee, miksi kaupungin ulkomaalaisvalvonta ei toimi.
Poliisin strategiana turvaaminen
Ylikomisario Jari Taposen mukaan Helsingin poliisin keskeinen strategia on ollut mielenosoituksen turvaaminen.
– Emme ole suorittaneet ulkomaalaisvalvontaa, hän sanoo Suomen Uutisille.
Lisäkysymysten osalta ylikomisario Jari Taponen siirtää vastaamisen Poliisihallitukseen. Suomen Uutisten kysymyksiin vastaa ylikomisario Ari Jokinen:
Miksi ette tarkasta turvapaikanhakijoiden mielenilmauksessa paikalla olevien henkilöllisyyttä, vaikka laittomasti maassa olevien henkilöiden määrä on kasvava ongelma?
Ensisijainen tehtävä poliisilla on turvata mielenosoitus niin, että se sujuu turvallisesti, tämä koskee siis kaikkia mielenosoituksia. Mikäli mielenosoituksissa tulee esille, jotakin sellaista, että on erikseen syytä selvittää yksittäisen henkilön henkilöllisyys, se tehdään harkinnan mukaan, tapauskohtaisesti.
Ennen on ollut tapana tehdä ulkomaalaisvalvontaa muiden tehtävien lomassa. Tilanne on kuitenkin nyt toinen, eritoten pääkaupunkiseudulla. Millä perusteella teette nyt ulkomaalaisvalvontaa?
Poliisi suorittaa edelleen ulkomaalaisvalvontaa muiden tehtävien yhteydessä aina, kun siihen on lain mukaan mahdollisuus – toisin sanoen, kun poliisitehtävällä tavataan ulkomaalainen henkilö, poliisi tarkistaa hänen maassa oleskelun edellytykset.
Miten helsinkiläiset voivat tehdä ilmoituksen laittomasta maassa oleskelevasta henkilöstä?
Olemalla tarvittaessa yhteydessä poliisiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hongisto vaatii kokoontumislain muuttamista

Packalén vaatii kaupunkileirien kieltämistä lakimuutoksella

Vältteleekö Helsingin apulaiskaupunginjohtaja vastuuta? – Laittomasti maassa olevien leiri pysyy paikoillaan – ”Se ei riitä, että joitakin ottaa päähän”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää