Suomen Uutiset kertoi 21.2. Helsingin Rautatieasemalla turvapaikanhakijoiden mielenosoituksesta. Mediatietojen mukaan mielenosoittajien joukossa on kielteisen päätöksen saaneita henkilöitä. Helsingin PS-nuorten puheenjohtajan Toni Ahva oudoksuu sitä, miksei poliisi suorita näiden henkilöiden kohdalla ulkomaalaisvalvontaa.

Eräs tapahtuman järjestäjistä kertoi aiemmin Helsingin Sanomille, että useat mielenosoittajista ovat saaneet jo yhden kielteisen turvapaikkapäätöksen. Hän ei halunnut kertoa nimeään, sillä on saanut kielteisen päätöksen itsekin.

– Ihmettelen sitä, miksi mielenosoituksessa saa olla laittomasti maassa olevia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä. Osa on jo saanut kielteisen päätöksen, minkä takia heiltä vastaanottopalvelut ovat jo loppuneet.

Ahva kertoo, että hallitus on linjannut, että turvapaikkapäätöksestä valittava henkilö ei jää valituksen käsittelyajaksi Suomeen, vaan hänet poistetaan maasta hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneella henkilöillä ei pitäisi olla edes oikeutta jäädä odottamaan valituksen käsittelyn ajaksi päätöstä, vaan heidän tulisi poistua Suomesta heti kielteisen päätöksen saamisen jälkeen. Jos henkilö ei tätä toteuteta, hän käytännössä on maassa ilman laillista oikeutusta, Ahva sanoo ja ihmettelee, miksi kaupungin ulkomaalaisvalvonta ei toimi.

Poliisin strategiana turvaaminen

Ylikomisario Jari Taposen mukaan Helsingin poliisin keskeinen strategia on ollut mielenosoituksen turvaaminen.

– Emme ole suorittaneet ulkomaalaisvalvontaa, hän sanoo Suomen Uutisille.

Lisäkysymysten osalta ylikomisario Jari Taponen siirtää vastaamisen Poliisihallitukseen. Suomen Uutisten kysymyksiin vastaa ylikomisario Ari Jokinen:

Miksi ette tarkasta turvapaikanhakijoiden mielenilmauksessa paikalla olevien henkilöllisyyttä, vaikka laittomasti maassa olevien henkilöiden määrä on kasvava ongelma?

Ensisijainen tehtävä poliisilla on turvata mielenosoitus niin, että se sujuu turvallisesti, tämä koskee siis kaikkia mielenosoituksia. Mikäli mielenosoituksissa tulee esille, jotakin sellaista, että on erikseen syytä selvittää yksittäisen henkilön henkilöllisyys, se tehdään harkinnan mukaan, tapauskohtaisesti.

Ennen on ollut tapana tehdä ulkomaalaisvalvontaa muiden tehtävien lomassa. Tilanne on kuitenkin nyt toinen, eritoten pääkaupunkiseudulla. Millä perusteella teette nyt ulkomaalaisvalvontaa?

Poliisi suorittaa edelleen ulkomaalaisvalvontaa muiden tehtävien yhteydessä aina, kun siihen on lain mukaan mahdollisuus – toisin sanoen, kun poliisitehtävällä tavataan ulkomaalainen henkilö, poliisi tarkistaa hänen maassa oleskelun edellytykset.

Miten helsinkiläiset voivat tehdä ilmoituksen laittomasta maassa oleskelevasta henkilöstä?

Olemalla tarvittaessa yhteydessä poliisiin.

SUOMEN UUTISET